Томбола ли е животът на Христо Стоичков

Как бившият кмет на столичния район "Витоша" Стойко Дуков - Трубадура написа песен за футболната легенда

0

Тази история е за живота, късмета в него, известен роден футболист и столичен бохем. История за един рефрен, който българите запяха през последните седмици: „Живооотът е томбола-а-а”. Освен че отразяват действителността, тези думи са написани специално за рождения ден на футболната ни легенда Христо Стоичков, който на 8 февруари навърши 50 години.

“Песента е лежерна и носталгична”, разказва пред Lifebites.bg създадателят ú Стойко Дуков, известен в артистичните среди като Трубадура и един от стожерите на софийската бохема.

Стойко, който винаги ходи на купони с китарата на гърба и пее весели песни, всъщност е бивш районен софийски кмет (на район Витоша).

11811285_10207229313990328_1863162403321480136_n

„Свиря от петгодишен – вече 38 години има-няма. Завършил съм музикалната школа на Строителните войски, специалност „Китара”. Това, което ме е привличало винаги в музиката, е способността да радваш и правиш хората щастливи”, добавя авторът на стоичковото парче. Той има още един музикален проект, който се казва Мехехе и е група за музика за партита, която изпълнява всякаква световна и шарена музика на музиканти като Джипси Кингс, Буена Виста, Ману Чао и други.

Идеята за песента, посветена на Стоичков, възникнала случайно. Трубадура има своя група и обожава да пее с нея. Бандата била поканена на рожден ден и когато момчетата започнали да пеят песента на Ману Чао La vida tombola, всички започнали да се забавляват.

Трубадура в действие. Снимки: Личен архив
Трубадура в действие. Снимки: Личен архив

Групата решила да импровизира – музикантите продължили да свирят същата мелодия, но започнали да заменят оригиналните думи от текста с измислени – посветени на футболната легенда Христо Стоичков.

И настанал невероятен купон

Така се родила идеята музиката на Ману Чао и българският текст за Христо Стоичков да станат едно цяло – хем купон на народа, хем подарък за рождения ден на футболиста.

След като завършил парчето Трубадура се обадил на Стоичков и му представил творбата си. Двамата се познавали от годините, в които музикантът и бивш районен кмет, работил като журналист и отговарял именно за Камата.

Стоичков много харесал песента,

веднага започнал да си я припява

и дори поискал да му я свалят на флашка, за да си я слуша в колата. Нещо повече. Футболистът се съгласил да участва и в клипа към песента! Още щом чул рефрена „Животът е томбола”, Стоичков направил жест с ръка все едно върти колело и така било решено това да е основният мотив във видеото. (Как реагира Стоичков, когато чува парчето за първи път, вижте в клипа по-горе!)

futbol-maradona-shte-pochete-stoichkov-za-50-godishniq-mu-iubilei_4997

Тази година на 20 май на Националния стадион Васил Левски ще се играе бенефис по случай юбилея на Стоичков. Той се нарича 50 години номер 8 и ще е приятелски мач с много футболни легенди, сред които и Марадона.

Иначе, както пее Трубадура:

“Всъщност всяко минало време ни се струва по-хубаво, не за друго, а защото сме били по-млади.”

Ако сте любопитни да чуете песента и да видите клипа му, видеото му е на един клик разстояние от вас – малко по-долу:

Отговор