Магията на Coldplay

През eсента на далечната 1996 г. в University College в Лондон, Крис Мартин, Джони Бъкланд, Гай Бериман и Уил Чемпиън – четирима младежи с общи идеи и виждания за света, решават да сбъднат мечтата си, основавайки своя собствена група. Така започва историята на добре познатата алтернатив-рок банда Coldplay.

С продадени над 35 млн. копия от своите албуми, това е една от най-успешните съвременни групи.

В общественото полезрение Coldplay попада през 2000 г. благодарение на песента Yellow, която достига челните места в UK Singles Chart. Първият официален албум на групата – Parachutes, също бележи огромен успех, а през 2002 – едва няколко години след основаването си, бандата печели своята първа награда Грами – за най-добър алтернативен албум.
Screen-Shot-2014-03-20-at-10.23.34-AM
Следващите албуми – A Rush Of Blood To The Head, X&Y, Viva la Vida и Mylo Xyloto, носят не само по-голяма популярност на музикантите, но и редица награди. Албумът Ghost Stories пък е с по-интимен характер, но въпреки това – също изключително успешен. А 4-ти декември 2015 е денят, в който на бял свят ще излезе най-новият и седми по ред албум на групата – A Head Full of Dreams, който ще бъде промотиран с поредица от концерти.
Стилът на бандата е силно повлиян от Travis. Самият Крис Мартин заявява в свое интервю, че без вдъхновението, почерпено от шотландската група, неговата банда вероятно никога не би съществувала. Ранните песни на Coldplay се доближават и до стила на Radiohead, а също и до този на U2.
Музиката на Coldplay е изпълнена със скрити послания и явни призиви, с мечти за по-красив и справедлив свят. За разлика от други изпълнители обаче, момчетата от Coldplay не рисуват едно по-добро бъдеще единствено в песните си – те се опитват да го създадат, а пример за това е тяхната социална ангажираност.
Крис Мартин в Гана.
Крис Мартин в Гана.
От години Крис, Джони, Гай и Уил подкрепят организации като Oxfam (бореща се срещу бедността) и Amnesty International (защитаваща човешките права). Момчетата често пътуват до страни от Третия свят, виждайки сами как живеят хората там, какви са техните проблеми и от какво имат нужда. Бандата редовно участва и в благотворителните събития Live 8 ( поредица от концерти с благотворителна цел ) и Band Aid 20 (международен проект, в който участват редица световни звезди, събиращ средства за хората в неравностойно положение в Етиопия).
Вокалистът на групата като посланик на Oxfam по време на свое посещение в Индия.
Вокалистът на групата като посланик на Oxfam по време на свое посещение в Индия.
 През 2014 г. групата успява да покаже на свой фен – 37-годишния Джоди Дъф, който страда от рак, че все още има хора, които не са безразлични към чуждите проблеми. По време на свой концерт музикантите от Coldplay канят Джоди в бекстейджа, където той има възможността да се срещне и поговори с тях и други техни колеги. Крис и компания посвещават и свое изпълнение на песента Fix you в Royal Albert Hall на своя верен почитател:
„Просто искаме да му изпратим от свое име и от името на всички вас, толкова любов, колкото можем“ – казва Крис пред развълнуваната публика.
Освен моралната подкрепа, която му оказва, британската група помага на Джоди, дарявайки 17 хил. долара на организацията му (целяща да подпомогне хора в същото положение).

Интересни факти за Coldplay:
  • Първото име на групата е Starfish
  • През 1999 Крис гони Уил от групата, но скоро след това го моли да се върне
  • Бандата има неписано правило, гласящо, че употребата на наркотици от членовете е напълно забранена
  • 7 пъти групата печели наградата Грами
  • Крис Мартин пише с лявата си ръка, но свири и рисува с дясната
  • Уилям Уилет, откривателят на лятното часово време, е прапрадядо на Крис

1 КОМЕНТАР

Отговор