Джон Ленън – хулиганът-революционер

0
Джон Ленън
Джон Ленън

Пост в социалната мрежа на наш скорошен главен герой – аниматора Илиян Обретенов, създал илюстрирана биография на Капитан Петко войвода, ни подсети, че на този ден се ражда една от иконите на съвременната култура и музика – Джон Ленън.

Lifebites.bg публикува текста му, за да си припомним историята на славния бийтълс и да отдадем почит към този легендарен музикант:

SMG_Lennon_64_325_121

“На 9.10.1940 г. в град Ливърпул, Англия е роден един революционер, действащ на фронта на изкуството – Джон Уинстън Ленън.

Цял живот се гордее с работническия произход. Баща му е обикновен моряк, а майка му – домашна прислужница. Отглежда го леля му. Джон Ленън завършва колеж по изкуствата, рисува, увлича се по рокендрола. Останал от рано без майка, сирак, почти не виждал баща си, оглавява в юношеските си години улична, хулиганска банда.

Основава с приятелите си Пол Маккартни и Джорж Харисън,

рок групата на всички времена – Бийтълс

Открива ги в душните рок клубове на Ливърпул и Хамбург, Германия, продуцентът Браян Ъпстейн, който ги облича в костюми, с вратовръзки и ги пласира в музикалата индустрия. Гениалните музикални идеи на Бийтълс, предизвикателното им държане срещу несправедливото и демагогско “демократично” общество и монарсите ги прави любимци на младата публика. Застават на чело на международните протести срещу войната във Виетнам.

Бийтълс, Лондон, 1968 г.
Бийтълс, Лондон, 1968 г.

Бийтълс се разпадат няколко години след смъртта на Браян Ъпстейн, в небивал възход на славата си, след като… не успяват да се справят сами да продуцират и управляват икономически групата и личните отношения в творческия тандем Ленън-Маккарти се оптягат до край.

Джон Ленън продължава

самостоятелното си творчество все повече отдаден на протестната си дейност.

За антивоенните и антисистемни протести пише, и до днес актуалните си песни Дайте Шанс на мира!, Власт на народа, Жената е негърът на света, Анджела (посветена на хвърлената в затвора кандидатка на комунистическата партия за президент на САЩ, Анджела Дейвис), Герой на работническата класа, Представи си и ред други песни – оръжия на прогресивните борби по цял свят. Затова Джон Ленън има дебело досие, от което става ясно, че е финансирал крайно леви движения, между тях и ИРА!

bed_in_01
Джон с втората си жена – Йоко Оно.

След като дълго време САЩ му отказват американско гражданство, той го получава. Убит е пред дома си в Ню Йорк в навечерието на Елцината ера, след като издава поредния си албум, с жена си Йоко Оно и е подготвил за издаване още един.

Вечна ти памет, Джон Ленън! 


Четете още:Илиян Обретенов – аниматорът, който направи биография на Капитан Петко войвода

Отговор