Цветомир Матев и един град, където отново има кино

1
Цветомир Матев
След повече от 15 години, Ловеч отново има кино - казва се "Космос" и Цветомир е един от "виновниците" за това.

Хората от Ловеч, с които Цветомир Матев е израснал, го знаят като Цецика. За протокола – Ловеч е град, в който след повече от 15 години отново има кино. А Цветомир е един от тримата виновници за това. Другите двама – Павел Павлов и Ивайло Коцев, са негови състуденти от Благоевград, където Цветомир учи кинорежисура. Едва започнали да правят филми, ето че тримата приятели вече ги разпространяват. През април се навърши година,

откакто киното им заработи

в голямата зала на ловешкия Дом Преслав.

Местните си спомнят, че на откриването присъствал като официален гост и първият български космонавт – Георги Иванов. Който отбелязал, че тъкмо през април ставали най-много излитания в Космоса.

Цветомир
Надписът кино на входа на Дом “Преслав” в Ловеч.

Слушаме цялата история с нарастващ интерес. Разказите са все от хора покрай Цветомир, но не и от самия него. Съсредоточен в това, което прави, и на всичко отгоре – скромен. Вместо да говори за постиженията си (а те не са никак малко), предпочита да благодари за подкрепата на Ловешката областна администрация, която е наемодател на кино салона, както и на Община Ловеч.

И все пак, твърде е вероятно вече да сте се докоснали до някои от нещата,

дело на Цветомир Матев

без дори да знаете за него. Като режисьор, той е правил редица клипове. На известни групи и изпълнители като Мастило (например видеата на Ела, ела и Прости ми), DIA, LaText, но не само. Студиото му The Next Big Step (TNBS films) снима и рекламни неща, включително и безвъзмездно направения от Цветомир клип, промотиращ миналогодишния рок фест в Ловеч.

Тази година музикалният фестивал в града за пръв път ще излезе от рамките само на рок фест. Отново – благодарение на усилията на Цветомир Матев. Който, за да направи участието на хедлайнери от ранга на Morcheeba възможно, e писал и звънял на куп представители в музикалния бранш. И не се е отказал след поредицата от “Не”-та, докато не сбъдне и тази своя мечта.

Цветомир
“Много съм беден на снимки, на които ме има”, скромен е Цветомир Матев

Реализирането ѝ, под формата на

Love CHange music festival

предстои на 2 и 3 септември. А кой е човекът, режисирал това, се надяваме да разберем от разговора си с него. И на живо в Ловеч през септември, разбира се!

Цецо, какво можем да разкажем за теб, когато разказваме историята на новото кино в Ловеч?

Тя започва в Благоевград, където учих филмова режисура заедно с Павел Павлов. С него и с Ивайло Коцев направихме киното в Ловеч.

Как така в един областен град, в който от 15-ина години нямаше кино, хората отново могат да гледат филми на голям екран?

Един ден именно Иво ми се обади и ме попита дали не искам да направим кино в Ловеч. Тогава нямахме идея с колко трудна задача се захващаме, но се радвам, че не се отказахме и продължаваме.

Помогна ли това, че със състудентите ти Павел и Ивайло сте режисьори, за да режисирате успешно и този кино обрат?

Всъщност, Иво не е режисьор, но от доста години работи в тази сфера. Иначе определено помага това, че работим в тази сфера и я познаваме. Човек трябва да прави това, от което разбира (или поне си мисли, че разбира) и в което се чувства най-сигурен.

Цветомир
Разходка из кино “Космос” с Цветомир Матев
Всъщност – за хора, които досега са правили филми и започват да разпространяват филми – обрат ли е, или логично продължение?

Да, ние тепърва започваме да правим филми и показването им е логично продължение.

Кое беше най-трудното и кое – най-приятното, в този проект?

Най-трудно беше с ремонта на залата, който под една или друга форма още продължава. Остават още малко подобрения, които искаме да направим. Най-приятно беше, когато отворихме и видяхме реакцията хората.

Какво от досегашния ти опит ти помогна?

През годините съм работил за различни фестивали под различна форма, а и самият процес по създаване на филм, клип или реклама изисква добра организация. Тя е един от основните елементи в нашата професия и винаги трябва да е на добро ниво.

Защо кръстихте киното Космос? Вероятно не е случайно и че Георги Иванов е сред първите му официални гости.

Кръстихме киното Космос, защото се намираме точно до Алеята на космонавтите в Ловеч, а за да има такава алея в града, виновник е първият български космонавт Георги Иванов (роден в Ловеч – б.а.). Горди сме, че той присъства лично на откриването на киното. Искахме името да е свързано с Ловеч.

Цветомир
“Кръстихме киното Космос, защото се намираме точно до Алеята на космонавтите”, казва Цветомир Матев
Какво още научи за киното след тази година, прекарана в орбитата на кино разпространението?

Най-интересно ми е да наблюдавам реакциите на зрителите спрямо различните филми. Доста изводи може да си направи човек. Хубаво е, когато един режисьор има интензивна, пряка връзка с публиката.

Има ли интерес към прожекциите и имат ли пари и култура хората в градчета като Ловеч, за да са редовно в киното?

Засега има интерес. Стараем се да държим възможно най-достъпните цени, за да могат хората да си го позволяват.

Доколкото разбрах, благодарение на Космос, тази година за пръв път на място жителите на Ловеч успяха да гледат заглавия от София филм фест. Какви усилия стоят зад това?

Не беше трудно да се случи София филм фест в Ловеч. Всичко стана много бързо и направихме организацията за много кратко време. Благодарни сме на Стефан Китанов и неговия екип, че повярваха в нас и нашето партньорство. Също така, Община Ловеч на момента застана зад идеята и смятаме, че това ще се превърне в ежегодна традиция. Мисля, че зрителите останаха доволни от видяното.

Цветомир
Този септември Ловеч очаква музикални фенове от близо и далеч.
Сред нещата, с които си се занимавал и се занимаваш, освен с киното в Ловеч, се нареждат още доста проекти – филми, клипове, а също и рок фестът в града… Надявам се да не пропускам нещо! Откъде черпиш енергия и идеи за всичко това?

Има още доста неща и със сигурност и аз бих пропуснал нещо, ако почна да ги изброявам. При мен почти винаги има по 6-7 различни проекта, над които работя. Не мисля, че това е най-правилната стратегия, но винаги когато ми се роди някоя идея, гледам да я реализирам.

Музикалният фест е една от тях. Той вече си има име: Love CHange music festival, защото Ловеч се променя, а музиката и любовта променят хората към по-добро. Вече няма да е само рок фест и целта ни е с годините да се развием жанрово, увеличавайки сцените.

Кога и как започна организацията на музикалния фест в Ловеч?

Организацията за съжаление започна късно, но се опитваме да наваксаме. Организатори сме заедно с Ловчанско читалище Наука и Община Ловеч.

А какво е твоето участие в организацията?

Моето участие е основно, каквото е и на всеки друг замесен във фестивала. Всеки, който се е занимавал с фестивали, знае, че всеки човек, отдаден на каузата, е от изключително значение. От доброволците до спонсорите и основните организатори.

Цветомир
Музиката на S.A.R.S., Djaikovski, Morcheeba и други ще се носи чак до ловешката крепост.
Какво можем да кажем за самия фест отсега?

Че ще си заслужава да се посети. Ловеч е много близо до София и всеки е добре дошъл, да прекара един хубав уикенд на едно приятно място с много хубава и качествена музика + различни съпътстващи събития в областта на културата и изкуството.

Основни хедлайнери са S.A.R.S., DJAIKOVSKI ft. Rachel West (която е изключителна и от 2011 до 2013 г. е записвала беквокалите на Риана и Джеси Джей), The Sweet Life Society и разбира се, големите Morcheeba, за които това е

завръщане като група

след соловите им кариери и проекта Skye and Ross. След нашия концерт групата влиза в студио, за да работи по новия си албум.

Освен всичко това, в Ловеч и около него има страхотни природни и исторически забележителности, които си заслужава да бъдат посетени. Фестът ще се проведе на 2 и 3 септември и нашето мото е, че удължаваме лятото и доброто настроение.

Звучи страхотно, но сме сигурни, че има и трудности. Кои са основните, когато се работи с групи като тези, които са поканени или си искал да поканиш?

Основните трудности са финансови. Все по-трудно ще става организирането на големи фестивали в България. Това обаче не ни отказва и смятаме, че има как и на къде да се развиваме. Надявам се, че фестивалът ще го има дълги години. Това наистина е един дългосрочен проект и се стремим да положим здрави основи.

Цветомир
Една от големите забележителности в района: покритият мост на Колю Фичето.
Кой или какво ти дава сили да не се отказваш, когато срещаш откази, недоверие, че нещо няма да се получи, или страх, че е прекалено мащабно?

Близките ми хора, които винаги са вярвали в мен и лудите ми идеи. Понякога си давам сметка, че за тях дори е по-трудно отколкото за мен.

Продължаваш и да снимаш. Спомена, че заминаваш за снимки в Шумен. Над какво работиш в момента и как успяваш с времето за различните ти проекти?

Снимките в Шумен бяха за една пилотно предаване, иначе сега завърших два клипа, работя над сценарий за пълнометражен филм, музикалния фест, създаването на една нова забележителност в Ловеч (с огромно послание) и разбира се – киното.

Нямаме търпение да ни разкажеш скоро за всичко предстоящо!

Прочетете още… историята на Джеймс Баучер – ирландецът с българско сърце

1 КОМЕНТАР

  1. Наистина музиката е блаженство. Надявам се скоро истинската музика да бъде възродена. За това ние от VeneraMusic се опитваме да обучаваме младите изпълнители на пеене, пиано, китара, солфеж и всичко нужно за да бъдат изградени те, като завършени изпълнители. Уроците по музика са много полезни, както за децата, така и за възрастните. Нека повече хора се занимават с това. Ако проявявате интерес може да посетите нашия сайт http://www.veneramusic.bg или facebook страницата ни VeneraMusic – музикални уроци. Успех!

Отговор