Един Великден на Вапцаров през 1940 г.

0

Знаете ли къде и как е посрещнал Великден големият български поет Никола Вапцаров през 1940 г.? Денят е всъщност 28 април. Вапцаров заедно със съпругата си Бойка, в компанията на четирима от приятелите им с половинките си,  решават да посрещнат празниците в Черепишкия манастир – място, което са посещавали и където са изкарали чудесно.

Черепишки манастир
Черепишкият манастир днес.

За съжаление този път нямат късмет.

Времето е дъждовно

и групата не може да се наслади на екскурзията си в прекрасното Искърско дефиле. Вместо това приятелите остават в спалните помещения на общежитието на духовното училище и прекарва времето си в разговори.

Година преди това Никола Вапцаров преживява един от най-хубавите си излети на същото място. Слънцето се усмихва, дърветата цъфтят, а поетът заедно с жена си Бойка и техните добри приятели – журналиста Антон Попов и художника Стоян Сотиров, не се спират и за минута.

Вапцаров
Никола и Бойка Вапцарови

На 8 април компанията слиза на малката черепишка гара, за да прекара три дни сред уникалната местна природа.

Очаквахме с интерес тази екскурзия. За нея се бяхме подготвили добре. След като се настанихме в спалните на духовното училище, Кольо (Никола Вапцаров) и Дончо (Антон Попов) пожелаха да се разходим до мястото, където баба Илийца, героинята от разказа на Вазов „Една българка”, е преминала река Искър със своето болно внуче”, споделя пред кореспондента на БНР Кирил Андровски през 1978 г. съпругата на Вапцаров Бойка.

вапцаров
Компанията се снима на фона на манастира

Тя разказва, че по време на излета поетът и неговият приятел Антон Попов се отдали на спомени за своите близки – майки, сестри, баби, съседки, които помагали на комитите в борбата с поробителите. Литературата била любима тема на Вапцаров.

Като ученик в машинното морско училище във Варна Вапцаров бил влюбен в поезията на Яворов

Излетът на Вапцаров приятелите му продължил с разходка до друго приказно място. Групата от София се насочила към близкото село Лютиброд, за да види невероятните отвесни бели скали – Ритлите.

Не мога да забравя възторга, младежкия жар на Бойка, Кольо и Дончо. И сега пред мен израстват тримата, хванати за ръка един за друг, да маршируват по шосето и да пеят бойки и възторжени песни. Удивяваха ме със своя оптимизъм,” разказва години след това художникът Стоян Сотиров.

Вапцарови
Семейство Вапцарови

Тогава той носи със себе си фотоапарат и документира голяма част от разходката с приятелите си в Балкана.

Сотиров споделя, че Вапцаров също бил запален почитател на фотографията и още като ученик във военно-морското училище притежавал малка фотокамера. Затова не се сдържал и също направил няколко кадъра на т. нар. Алекова скала, недалеч от Шишмановата пещера край шосето Мездра-Елисейна.


Прочетете още: Великден е! Сложихте ли новите дрехи?

Отговор