Никол Султанова: Актрисата-художник с душа на бунтар

Никол Султанова
Никол Султанова - талантливата актриса-художник.

Никол Султанова. Едва ли името ѝ ви звучи познато. Но ако имате късмета да се срещнете на живо с нея, ще бъдете запленени. Защото образите, които пресъздава на сцената и картините, които рисува оставят дълбок и траен отпечатък в съзнанието. Тя е млада, красива и изключително харизматична. Едва на 25 години е, а вече е дипломиран куклен актьор и има зад гърба си цели три изложби. Броят на продадените от нея картини вече надхвърля 60.

За мен актьорското майсторство и рисуването са две много различни неща. Основната разлика е, че когато играеш никога няма краен резултат. То е процес. А когато рисуваш – в края виждаш готовия продукт от творчеството си.“ – споделя  младата художничка с актьорски талант.

Никол Султанова
Освен талантлив художник, Никол е и страхотна актриса.

Изобразителното изкуство е това, което първо идва в живота ѝ и я завладява още като съвсем малка. Когато е едва 6-годишна, леля ѝ, която също има талант да рисува, започва да я учи. Обучението е базирано по-скоро на интуицията на двете дами, отколкото на някакви конкретни професионални знания и умения. В продължение на няколко години Никол

не изпуска молива от ръка нито за секунда

Когато забелязва силното ѝ увлечение към рисуването, а и таланта ѝ, майка ѝ решава да подбере най-добрите рисунки, направени от нея и да ги занесе при един от най-добрите художници във Варна (където живеят по това време) – Радко Мурзов. Той имал школа за деца, където майка ѝ се надявала Никол да попадне.

Можете да си представите шока, който преживява бедната майка, когато открива, че в огромния куп с рисунки на Никол Султанова преобладават такива, изпълнени с кървища, черепи, разчленени тела на хора, висящи очи и какво ли още не в този стил. Потресената майка се успокоява донякъде, когато все пак успява да открие и няколко „нормални“ скици.

Никол Султанова
Снимка от откриването на изложбата Шах и мат с котката.

А хорър рисунките на дъщеря ѝ и досега вярва, че са провокирани от телевизията, която по това време вече предлага огромно разнообразие от канали и жанрове. Взима „приличните“ рисунки в една папка и отива при прочутия варненски художник. Когато ги вижда, той е истински впечатлен. И въпреки, че групата му вече е запълнена, намира място за талантливата Никол Султанова. По това време тя е на 9-10 години.

На първия ѝ официален урок се случва нещо, което е колкото смешно, толкова и показателно. Задачата им е да рисуват натюрморт – ваза, ябълка… някаква подредена композиция. Радко Мурзов дава инструкции на хлапетата

“да рисуват това, което виждат“

На нашата Никол обаче никак не ѝ допада скучната по нейни думи идея за натюрморта. Вперва любопитен поглед през прозореца и започва да рисува морето. Когато вижда това, учителят-художник я пита да не би да не е разбрала задачата. А тя на свой ред отговаря, че просто не ѝ се рисуват ваза, ябълка и т.н. „Пък и вие казахте да нарисуваме това, което виждаме. Аз виждам морето“ – отвърнала малката бунтарка. Казахме, че случката, която ще ви разкажем е забавна, но и много показателна. За свободния и талантлив дух на младата актриса-художничка, който още от съвсем малка тя не позволява никой да поставя в рамки и ограничения.

Никол Султанова
Последната изложба на Никол Султанова е третата ѝ по ред.

Вероятно това е и причината няма и месец след започване на курса

Никол Султанова да се откаже от уроците

при именития варненски художник. Когато става на 14 и идва време да кандидатства след 7-ми клас, Никол отново обмисля възможността да тръгне на уроци по изобразително изкуство и да кандидатства в профилирана гимназия. Майка ѝ обаче я разубеждава, тъй като я е срам отново да се появи пред Мурзов след самоволното и бързо напускане на дъщеря си предния път.

Никол влиза в Руското училище (нещо като езикова гимназия) и преустановява рисуването на картини за цели 7 години. Разказва, че изобщо, ама наистина изобщо не е рисувала през това време. Тук на дневен ред идва актьорското майсторство. Когато е в 11 клас, Никол Султанова съвсем

НИКОЛ в блиц-интервю пред Lifebites.bg:

Котките ме вдъхновяват защото…
са малки и сладки. Шегувам се. Защото са черни.

Най-прекрасното чувство на света е:
Да се събудиш сутрин…

Най-трудното нещо за рисуване?
Това, което не можеш да си представиш.

Любима книга?
Майстора и Маргарита.

Парите са?
Преходно нещо.

Най-великото изкуство?
Процесът на творене.

Песента, на която винаги плача?
Плача на всички! (ха-ха).

Вярвам в…
Бог.

Ако имам 1 млн. лева ще…
се събудя (хи-хи).

Най-ужасното нещо на света?
Несправедливостта.

Не бих могла да живея без…
Любов.

Иска ми се да изиграя…
Всичко.

Любовта за мен е?
Смисъл.

случайно попада и се записва в актьорската школа

на Валентин Митев в Младежкия дом във Варна. Постепенно се подготвя за изпитите в НАТФИЗ и през есента на 2012 г. я приемат там със специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Жени Пашова. По същото време, както си седи на масата вкъщи, сякаш „без да иска“ посяга към молива, оставен на нея, и започва да рисува. Без да мисли, без да планира, някак от само себе си. Като в транс.

Именно това е моментът, в който талантът ѝ в изобразителното изкуство сякаш се отприщва. И то след 7-годишна пауза. Започва да рисува картини, коя от коя по-хубави и вдъхновяващи. В началото подарява картините си на ценни за нея хора, без да иска дори стотинка за тях. В един момент обаче боичките и платната свършват и тя си дава сметка, че няма да има откъде да вземе пари за нови, ако продължи да ги раздава по този начин. И до днес по-голямата част от приходите, да не кажем всичко, от продадените картини отива за нови материали.

В момента талантливата Никол Султанова е част от трупата на Ямболския театър. А през март 2017 г. се състоя третата ѝ поред изложба в рамките на само 4 години – Шах и мат с котката. Както е видно от името ѝ – тя беше посветена на котките. Ако не сте успели да я посетите, можете да разгледате снимките в галерията по-долу. И макар да не е същото като на живо – все пак е нещо. А това, което

смая голяма част от посетителите на изложбата

беше фактът, че обявените цени на картините бяха „примерни“, както самородната художничка ги нарича.

Какво ще рече това ли? Ами, че ако някой много, ама наистина много хареса дадена картина, но не може да си позволи да плати посочената за нея сума, авторката винаги е склонна на отстъпки. Само и само човекът, който е обикнал творението ѝ да може да стане негов притежател. Много известни професионални художници пък отказват през годините на Никол да ѝ дават уроци, твърдейки че се справя достатъчно добре, слушайки и доверявайки се само на своята интуиция.

Време е да се насладим и на прекрсните картини с котки, от

последната изложба на Никол Султанова в галерията по-долу:


Вижте още: Радина Димова: Историята на един млад талант

Отговор