Хобитън – какво всъщност е това място?

Хобитън
Красивото хобитско градче всъщност е...

Хобитън. Какво е това място? Да, градчето, от което Билбо Бегинс поема към своето голямо приключение в Хобитът.

Но какво е Хобитън

преди да се превърне в снимачна площадка на хитовите продукции Властелинът на пръстените и Хобитът, преди да приюти приказни герои и да придобие световна известност? Ами… ферма за овце! Може би най-прекрасната на света, но е точно това.

W1siZiIsInVwbG9hZHMvcGxhY2VfaW1hZ2VzL2NkNmQ5ZTA4ZTM2MTg5OGI5Yl8yMDYxMzM2OTU4XzcxMmQyM2Y3NTZfYi5qcGciXSxbInAiLCJ0aHVtYiIsIjk4MHg-Il0sWyJwIiwiY29udmVydCIsIi1xdWFsaXR5IDkxIC1hdXRvLW9yaWVudCJdXQ
Снимачната площадка на “Хобитът” е пасище на овчици, преди да се превърне в туристическа атракция.

Тя обаче материализира живописната природа на Шайър – измислената от Дж. Р. Р. Толкин Средна земя. При това Хобитън се намира в Нова Зеландия, неофициалната истинска територия на измислената от писателя област. Затова няма нищо чудно във факта, че режисьорът Питър Джаксън (който отгоре на всичко е и местен) и екипът му избират именно това място, за да заснемат култовата си продукция.

W1siZiIsInVwbG9hZHMvcGxhY2VfaW1hZ2VzL2NkNmQ5ZTA4ZTM2MTg5OGI5Yl81ODk4MDExNzkyXzE3NGQ2MjEzZWRfYi5qcGciXSxbInAiLCJ0aHVtYiIsIngzOTA-Il0sWyJwIiwiY29udmVydCIsIi1xdWFsaXR5IDkxIC1hdXRvLW9yaWVudCJdXQ
Хобитските къщурки.

И ако се чудите какво се случва с хобитското градче, когато няма снимки, ами… Тук вместо дребни, симпатични човечета с големи боси крака, продължават да се разхождат овчици.

Хобитън е функционираща ферма

Този факт не пречи на туристическите разходки, които се организират тук от 2002 г., след като мястото официално отваря врати като атракция и започва да привлича посетители от цял свят.

Снимки:
Хобитън – в цялата си прелест и зеленина!

Повечето от входовете на хобитските домове са преградени с ограда, така че достъпът е ограничен, но туристическият бизнес си е казал думата. Или по-точно казано е запретнал ръкави. Една от дупките е отворена за посетители, така че всеки желаещ може да влезе и да провери какво е усещането да се намираш в истински хобитски дом!

W1siZiIsInVwbG9hZHMvcGxhY2VfaW1hZ2VzL2NkNmQ5ZTA4ZTM2MTg5OGI5Yl84MjgyNzg2Mzk2XzgyNTg0MmNiYmRfYi5qcGciXSxbInAiLCJ0aHVtYiIsIngzOTA-Il0sWyJwIiwiY29udmVydCIsIi1xdWFsaXR5IDkxIC1hdXRvLW9yaWVudCJdXQ
Снимки: Tara Hunt/FLICKR

Освен всичко друго, след като си платите, обучени гидове ще ви покажат в детайли къде са заснети някои от най-запомнящите се сцени от популярните филми. На финала дори може да изпиете по една напитка в The Green Dragon – мястото, където се събират всички жители на Хобитън. Чудесна новина, нали? Стига да сте в района, разбира се.

hobbiton-movie-set-4

Пъбът е отворен за посетители през 2012 г. и всяка стена, стол или лампа изглеждат едно към едно с това, което сте гледали на екрана. И няма как да е другояче, при положение, че е истинска снимачна площадка.

Посетители казват, че

хобитските домове

са направени също толкова изкусно – с изкуствен мъх и други дребни детайли, които придават такава автентичност на къщурките, че все едно от тях всеки момент ще се покажат Пипин и Мери.

hobbiton-movie-set-736x600 (3)
Приказка на живо…

Има и една уловка, която обаче не представлява никаква трудност за съвременните туристи. За да откриете мястото, трябва да ползвате GPS, тъй като до него липсват указателни табели и знаци. Фермата е разположена някъде из полята на новозеландската провинция и изглежда напълно откъсната от модерния свят.

Но да си дойдем на думата – колко струва удоволствието да видите Хобитън на живо? За тур с персонален гид цената е 750 новозеландски долара. Добрата новина е, че сумата може да се подели между 4 души. Е, ако сте пропътували половината свят, за да видите това приказно място, тази цена едва ли ще ви се стори сериозен разход. Иначе винаги съществува и втора опция – да се потопите в света на хобитите просто като разлистите една от книгите на големия Толкин.


Прочетете още… за най-приказното градче в Европа – Халщат

Отговор