Хвърчащите хора: Доктор Анна Богданова

Анна Богданова
Д-р Анна Богданова

Анна Богданова е много красива, има черна гъста коса и хубави говорещи очи. Прилича на арабска принцеса, невероятна и вдъхновяваща. Обича рок музика, книги, филми,  лятото и морето. Обича съпругa си и има едно голямо момче, което прилича на неин брат, но всъщност е синът ú. Вкъщи и сред приятелите тя е Ани. В работата си

доктор Анна Богданова – акушер-гинеколог

един от водещите специалисти у нас в областта на феталната медицина.

Когато влязох за първи път в кабинета ú, нямах идея, че след двайсет минути ще изляза абсолютно влюбена в тази прекрасна жена. Посещението ми не беше по хубав повод, но тя ми даде сила да продължа, даде ми и увереността, че всичко ще бъде наред.

Анна Богданова
Анна Богданова – един от “хвърчащите хора”, които вдъхновяват.

Анна Богданова

следеше бременността на много от моите приятелки. Тя беше и човекът, който беше плътно до тях, когато бебетата им изплакаха за първи път. Да се запазиш като човек, да даваш спокойствие и надежда в най-важният момент от живота на една жена, не е просто любов към работата. Това не е нещо, което учиш. То е генетично заложено и само от теб зависи дали ще го предадеш нататък. А д-р Анна Богданова определено носи това качество. Въпреки трудностите, въпреки денонощията, които се сливат. Успяла е да се обгради с любов и вероятно това я крепи. Тя е от онези много специални “хвърчащи хора” и аз искам да ви срещна с нея, за да вдъхнови и вас. Запознайте се с доктор Анна Богданова.

Ани, защо си избра да си акушер-гинеколог, а не нещо по-лесно?

Сякаш то ме избра. Открий това, което обичаш, и няма да имаш един работен ден, нали така? Избрахме се взаимно. Не гледам на работата си само като на ангажимент и нещо, което трябва да свърша. Да си върша добре работа, да се усъвършенствам, да не спирам да се уча – това дава смисъл на живота ми! Тази специалност, и в частност майчино-феталната медицина, е уникална посвоему. Колко професии и специалности могат да се похвалят с емоцията да приветстваш новия живот?!

Анна Богданова
Ани винаги е искала да помага на хората

Основната цел е в това да продължиш живота, защото уникалността на жената е в това, че тя се явява линията, която продължава историята на човечеството. Всичко друго може да се направи от останалите, но уникалността на това да създадеш едно дете – никой не може да те замести в него! И възможността да участваш активно в създаването и появата на едно здраво поколение е предизвикателство, на което трудно можеш да устоиш!

Каква искаше да станеш като малка?

Исках да стана журналист, обичах да пиша, мислех, че ми се отдава. Но като дете, израсло в лекарско семейство, вътрешно знаех, че ще последвам този път и не съм имала никакви колебания. Винаги съм искала да помагам на хората. С времето професията ми стана и начин на живот и така, колкото и самоуверено да звучи, участвам в щастието на много хора.

Колко часа продължава един твой работен ден?

Не знам дали има рамка, която да определи началото и края на един мой работен ден. Има, разбира се, по-спокойни работни дни, но има и дни, в които просто не знаеш дали ще успееш да усетиш домашния уют.

Анна Богданова
Анна Богданова е щастливо омъжена за д-р Иван Богданов.
Колко лудост трябва, за да оцелееш в тази професия?

“Не трябва непременно да сте луди, за да работите тук, но помага”, e  казал Кърт Вонегът. Лудост може би е точната дума, но в тази професия не си ли малко луд няма как да оцелееш. Може би любов, съпричастност, усмивка и щастие са тези, които правят лудостта още по-желана и красива.

Имало ли е момент, в който си искала да кажеш край, и да се откажеш от всичко?

Не се предавам лесно, аз съм боец! Трудности и препятствия ще има винаги, но вярата, волята и оптимизмът са тези, които ме водят напред!

Случвало ли се е да лъжеш в работата си?

Никога! Сигурно ще ме попиташ – как така?! Какво е лъжата? “Това е преднамерено изкривяване на истината, когато човек осъзнато изкривява истината и вкарва в заблуждение своя събеседник с цел изгода, или за да го манипулира.”

Ще ти разкажа една притча:

Някога отдавна Доверието и Лъжата били неразделни приятели. Лъжата обаче все по-често искала да прави пакости, а Доверието все повтаряло, че така не бива. Постепенно Лъжата започнала да намира Доверието за скучно. Решила да го измами и да чупи всеки ден по едно парче от него. Със събраните парчета щяла да си направи нов приятел.

Доверието естествено вярвало на приятелката си и позволявало на Лъжата да чупи от него. Тя му обещавала, че ще му върне счупените парчета, но това не се случвало. Веднъж Доверието я попитало:

– Кога ще ми върнеш парчетата? С всеки изминал ден ставам все по-малко.
– Утре – лъжела тя.

Накрая от Доверието не останало нищо. Дожаляло на Лъжата за изгубения приятел и решила да го залепи. Много усилия положила да го върне обратно. Нареждала и пренареждала парчетата, докато го направи същото. Залепила последното парче и облекчено прегърнала Доверието.

– Радвам се, че те виждам отново – зарадвала се Лъжата.
– Не ти вярвам вече – казало натъжено Доверието.

Кой е най-тежкият момент досега в кариерата ти? Или случай, който няма да забравиш никога?
Анна Богданова
Професионализмът и работата в екип са в основата на едно успешно раждане, казва д-р Анна Богданова.

Да загубиш битката за живота никога не е лесно. Понякога се питаш дали си можел да направиш повече, ако си имал повече време. Най-лошото е, когато знаеш, че си ужасно безсилен.

Забравяме, че всеки ден понякога може да е подарък

Всеки ден е различен и човек никога не може да знае какво крие утрешното слънце. Болестите книги не четат. Тъй като много от тривиалните клишета за това как протича едно заболяване към днешна дата не се случват така. Повечето хора страдат от дадени тежки заболявания, като те протичат много скрито или по различен начин. Затова постоянно се учим да работим в различни условия.

Кой е най-стресиращият момент  при едно раждане?

Раждането-прекрасно-ужасният момент. Стресови моменти могат да се получат във всеки един етап. Аз вярвам, че професионализмът, работата в екип, вярата и доверието са тези, които ни помагат да ги преодолеем, за да бъдат увенчани усилията ни с най-щастливата усмивка и здрав детски плач.

Какво трябва да прави или да не прави една жена по време на бременността си?

Бременността не е болест, а физиологично състояние, така че това не ви ограничава да изпълнявате ежедневните си задължения. Разбира се, при поява на определени състояния може да се наложат ограничения, но това е само когато има проблеми през бременността. Ако нямате проблеми, може да работите, спортувате, правите секс и т.н. Доверието към вашия лекар е може би ключов момент за спокойствието на една бременна жена.

Анна Богданова
Когато работата ти носи удоволствие, няма как да не се усмихваш.
Как се запазва здраво и хубаво семейство и се възпитава дете, когато трудно се задържаш вкъщи?

С много любов, много грижа, много търпение и постоянство, много компромиси, разговори, вяра в нас като екип и много усмивки. Голяма победа ще бъде синът ми да стане добър човек. Моята работа спира малко след раждането, но за да станат здравите деца здраво поколение трябва и добро възпитание.

Анна Богданова
Ани мечтае синът й Асен да стане добър човек.
Как си почиваш, какво те разтоварва?

Хубава книга, музика, разговор с приятели на чаша хубаво вино. Обичам разходките сред природата, обожавам морето, лятото – любимото ми време през годината, през останалото мечтая за него.

Има ли място по света, където мечтаеш да отидеш ?

Толкова са много местата, които искам да посетя. Морета, от онези вдъхновяващите, откривайки в тях повече от себе си и повече от другия, споделени места…

Анна Богданова
Анна Богданова с двамата си любими мъже – Иван и Асен.
Ако сега трябва да избираш, щеше ли да избереш същия път?

Определено!


Прочетете още… разговор с друг вдъхновяващ българин – Филип Захариев 

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗа Новата година: Пожелавам си… достатъчно
Следваща статияКой или кого, който или когото, някой или някого?
Цветелина Цветкова
Завършила съм психология. Обичам да си говоря с хората. Гледам да търся доброто в тях и Слава Богу доста често го намирам. Поработих малко в телевизията, малко в киното и сега по малко пиарствам. Обичам морето, котарака Джанго, семейството си и приятелите, които ми дават всичко. Обичам и Депеш Мод, и миризмата на книга. Затова бойкотирам киндъла. От малка си пиша някакви неща в едни тетрадки, но не ги показвах на никого. Събрах смелост и се оказа, че май имам какво да кажа. Та поради тази причина ще ви разказвам разни неща, защото животът е толкова шарен. Ама много.

Отговор