Зареждащо е да чуеш как млади българи говорят с ентусиазъм за бъдещето.

Подобни хора и техните мисли ме карат да вярвам и да пазя искрица надежда, че поколението, което идва след нашето не е загубено. Защото то не е само поколение на онези млади българи, които скачат от радост на чалга, пълнят устните и сърцата си със силикон и немеят пред вида на луксозни автомобили. То е и на онези мислещи, образоващи се и работещи хора, които освен сметки в заведения, могат да правят и планове за живота.

Днес ще ви запознаем с един от тях. Владимир Маринов живее в Монпелие, Франция. Преди две години, докато пие бира с колегата си Никола (двамата са студенти по уеб програмиране и медийни комуникации) отварят темата за сайтовете за запознанства. Шест месеца по-късно на бял свят се появява проектът им damikanyat.bg, където днес са регистрирани над 10 хил. потребители.

Нямам търпение да поканя Владимир на разговор: за измерението, в което жените определят правилата, за клишетата, стереотипите, предизвикването на любовта и кавалерството на българските мъже!

Vladimir
Владимир Маринов. Снимки: Личен архив.

Представи се с няколко думи на хората, които не те познават.

Не обичам да говоря за себе си и сам да си давам определения, но предполагам, че ако попитате най-близките ми, те ще ме опишат като любопитен човек, чийто приоритети в живота често се менят. Нямам определена цел или мисия в живота. Всичко, което правя и някога съм правил се е базирало единствено на въпроса дали ще ми бъде интересно или не. Бих допълнил, че лесно се „запалвам” и лесно превръщам нещата, с които се занимавам в своя мания. Имам си няколко основни такива „мании”, една от които е и Damikanyat.bg.

Двамата с Никола сте студенти по уеб програмиране и медийни комуникации. Какво ви накара да направите именно сайт за запознанства?

Всичко стана като на шега и съм сигурен, че говоря от името и на двама ни, като казвам, че никога не сме си представяли, още по-малко планували, един ден да се занимаваме с това. Всичко започна с един банален разговор между двама приятели на по бира. Тогава единият каза: „Представяш ли си колко яко ще е, ако имаше сайт за запознанства с подобна концепция?”, а другият отговори: „Това е страхотна идея!”. Този същият разговор продължава вече близо 2 години и става все по-интересен с всеки изминал ден. Днес, обаче, разговорът е много по-сериозен и по-конкретен и ни дава стимул и енергия да работим. Всичко стана някак си неусетно, защото и тук главната моторна сила винаги ни е била интересът, любопитството и, не на последно място, желанието да създадем нещо ново и различно.

Nikola i Vladimir bez tekst pod snimkata
Никола и Владимир във вечерта, когато за първи път обсъждат идеята си за damikanyat.bg.

Казвате, че Damikanyat.bg e по-различен сайт за запознанства. Какво го прави такъв?

Може би първото нещо, което трябва да кажа тук е, че Damikanyat.bg нe е просто сайт за запознанства. Damikanyat.bg е направен специално за жената и всяко едно нещо в него е мислено първо за нейно удобство и комфорт. Предимството е дадено на жените във всяко едно отношение и всичко е на принципа „път на дамите”. Например, единствено дамите решават кой може да им пише и кой не, а мъжете се борят за тяхното внимание и се опитват да си спечелят правото да им пишат. Един от основните проблеми в другите сайтове за запознанства в България е, че там има много повече мъже, отколкото жени. Вследствие на това, жените са притиснати от мъжкото присъствие и не се чувстват комфортно. Това, че в Damikanyat.bg, мъжете се нуждаят от предварително позволение за да пишат на жените елиминира този проблем.

Как наистина си обясняваш факта, че повечето подобни сайтове са препълнени с мъже? Страх от комуникация лице в лице, липса на време или какво кара силният пол да предпочита интернет контакти пред запознанства в реално време и пространство…

Не мисля, че единият пол предпочита онлайн запознанствата повече от другия. В Damikanyat.bg съотношението на половете е почти равно. Както казах всичко опира до практичността и удобството. Явно другите сайтове за запознанства са по-удобни за мъжете, отколкото за жените. Страхът от комуникация лице в лице, липсата на време в забързания ни живот, константното присъствие на Интернет и много други фактори са логичните последствия от неизбежната еволюцията, която човечеството е поело. Те са просто предпоставка за появата на подобни услуги и съществуват, според мен, и у двата пола. Тези фактори не са нещо лошо и не трябва да се страхуваме от тях, а просто да се научим как да живеем с тях. Едно време хората си купуваха плочи. После си захвърлиха грамофоните и си купиха дискове и стерео уредби. Сега тези уредби са пълни с прах, а музика се слуша предимно онлайн от телефони. Всяка една сфера преминава през подобна еволюция, към която хората, родени по-рано се адаптират, а тези, родени заедно с еволюцията не могат да си представят живота без нея. Не казвам, че сайтовете за запознанства ще изместят напълно реалните, а просто, че днес те са практични и са едно добро и лесно начало.

screen1

Самият ти използваш ли такива сайтове?

Да. Ние, както и много други хора, ползваме сайтовете за запознанства. И затова за пръв път, за разлика от всички останали подобни страници, си зададохме въпроси от типа на: Защо сайтовете за запознанства не са добре общоприети в България и хората си изграждат негативна представа за тях, докато в Европа и навсякъде по света, те са поредната практична услуга, достъпна благодарение на Интернет”. Зададохме си дори и малки питания от практично естество като „Защо другите сайтове за запознанства ми показват профили на други мъже, след като аз съм мъж и търся запознанства с жени” и много други подобни…

Много наши потребители описват сайта като различен и дори „странен”. Мисля, че това е най-добрият комплимент за работата ни, който някога сме получавали. И тук не ме разбирайте погрешно – нашата цел не е да направим странен и различен сайт, а сайт, който да е просто  по-„логичен” и адаптиран към днешната реалност. Просто „различен” и „логичен” изглежда се препокриват като понятия. В известна степен…

Смяташ, че жените трябва да са активни и да поемат нещата в свои ръце, за да намерят правилната си половинка. Това ли е положението в съвременния свят?

Положението в съвременния свят е такова, че и жените, и мъжете трябва да са активни, за да намерят половинката си. Днес не си даваме сметка, но неодавна фрази като „търся запознанства” или „намирам любов” биха звучали нелепо. Тогава запознанствата са ставали инертно и от само себе си, а любовта е била по-скоро даденост, отколкото избор. Днес запознанствата се търсят, а любовта се предизвиква. Дали в университета, в някой бар, на работа, на някоя пейка в парка или в сайт за запознанства, няма значение. Трябва да си активен и да предизвикваш нещата. А и като се замисля за всичко в живота май е така…

screen2

Известни ли са ти романтични истории, които са се случили именно през вашия сайт? 

Имам много близка приятелка, която още в началото се регистрира в Damikanyat.bg. Мисля, че го направи повече от солидарност към проекта, отколкото от желание за нови срещи, но факт е, че до ден днешен тя е заедно с момче, с което се запознаха в сайта. Именно в тази кратка история се крие и отношението, което ми се иска хората в България да имат към сайтовете за запознанства. Те не са нещо прекрасно. Те не са и нещо лошо. Те са просто сайтове и са част от тази неизбежна еволюция. Едни са черни, други са бели, трети са направени специално за жените и т. н. Месеци по-късно попитах моята приятелка: „Защо се регистрира в сайта”, а тя ми отговори „Защо не?”. Просто с едно „защо не” понякога се ражда любовта. Това за мен е романтично.

Учиш и живееш във Франция. Има ли разлика в начина, по който французите се запознават с една жена и я ухажват и този, по който го правят българските мъже?

Не обичам да правя генерални заключения от този тип. Избягвам го по простата причина – едва ли отговорът на подобен въпрос би бил обективен и верен. Просто ще кажа, че българите и французите са много различни. Те имат какво да научат от нас, но и ние имаме да научим много от тях. Що се отнася до запознанствата, не мисля, че нещата стават по много по-различен начин. Французите са известни с това, че са кавалери. От отзивите и реакциите на потребителите на Damikanyat.bg, относно идеята на сайта, личи, че и българите са такива и знаят как да угодят на една жена и да й отстъпят предимството.

vladimir i nikola
Владимир и Никола.

Каква е най-голямата трудност, с която сте се сблъскавали, откакто работите по проекта Damikanyat.bg?

Без съмнение, най-голямата трудност, с която сме се сблъсквали (и ни предстои да преодоляваме), е недоверието, с което хората гледат към сайтовете за запознанства. Трябва да се борим срещу не толкова положителния имидж, който е създаден от пионерите в тази област в България. За жалост, съществуват много клишета и предразсъдъци като: “Сайтовете за запознанства са за леки жени”, “Хората в “ТЕЗИ” сайтове търсят само секс” и много други подобни, които са голяма пречка за един нов сайт като Damikanyat.bg, който се опитва да си проправи път, да се появи с нова идея, ново лице, нов имидж. Да се докаже…

Постоянно правите подобрения и ъпдейтвате сайта си. Какво предстои?

Каквото и да правим, винаги ще се стремим да е логично и в отговор на актуални въпроси по актуални теми. А сферата на онлайн запознанствата в България, според нас, има доста голямо поле за изява. Имаме няколко много интересни идеи, които до сега не са реализирани никога в България и сме убедени, че много ще се харесат на нашите потребители. Не ми се иска да развалям изненадата, за това просто ще кажа – дами канят, а танцът тепърва предстои…

Повече за проекта може да откриете тук.

Отговор