Бъгс: да рисуваш с… коса

Бъгс
Бъгс съчетава коафьорството с рисуването в нещо ... невероятно.

Запознайте се с Даниел Цачев, по-известен като Бъгс. Артист, диджей и страстен почитател на Брус Лий. Той е от онези интересни елементи, които грабват окото из софийските улици. Все едно е скокнал от страница на модерно списание или някое от предаванията на МTV.

Имаш чувството, че си го виждал някъде… И най-вероятно е така. Не се ли сещаш? Ще ти дам жокер. На черно парти, където нощем пуска музиката. Или във фризьорския му салон, където денем преобразява клиентите си в София.

Той не е класически коафьор. По-скоро е уникален художник

33-годишният Даниел Цачев рисува върху коса. В ръцете му 17-те бръснарски машинки не просто режат, а правят чудеса. Даниел пресъздава сложни картини, лица и фигури върху човешки глави. Комбинира силата на художника с техниката на фризьора и създава ново изкуство.

Бъгс
Поредният шедьовър на Бъгс в процеса на неговото създаване. Снимки: Bugs jnn, Facebook

Обикновено хората не вярват, че той е автор на виртуозните портрети.
“Или си мислят, че съм използвал шаблони, или са убедени, че моделите са татуирани. Трудно е да се повярва какво може да се направи с коса”, поклаща глава Даниел и се захваща с поредния клиент.

Рисуването с коса е дарба, която стилистът наследява от родителите си. Баща му е художник, а майка му – фризьор. Той комбинира двата занаята. Първите му стъпки са експеримент със силни елементи на импровизация. Негов съученик моли

Бъгс да му направи “различна” прическа

“Дотогава бях виждал някои неща само по телевизията. Майка ми имаше машинки и реших да пробвам. Първата прическа беше много крива. Все едно го бяха ударили с тесла в главата. Тогава все още нямах идея как стават нещата. След това се усъвършенствах и започнах да правя все по-сложни фигури”, разказва Бъгс.
От първия опит досега стилистът-художник трупа в архива десетки хиляди рисунки от коса.

“Не съм Пикасо, но на глава мога да рисувам много по-добре, отколкото с молив върху лист хартия”, усмихва се българинът, пресъздавал върху коса легендарни платна на Леонардо Да Винчи като фамозната Мона Лиза и някои от най-известните творби на Салвадор Дали.

Бъгс
Произведение на изкуството.

„Правил съм го много пъти. Когато някоя картина ми харесва, взимам елементи от нея и ги пресъздавам върху платното от коса. Все пак главата не позволява да направя нещо кой знае колко мащабно, тъй като е кръгла, образът се рисува само отзад, а мястото не е голяма”, обяснява Даниел.

Въпреки че на пръв поглед работата му изглежда

ако не невъзможна, то поне изключително трудна

столичният стилист е отработил перфектно техниката за „рисуването” с коса почти до съвършенство. И докато преди години създаването на подобен тип творби му е отнемало по 20-минути, днес Бъгс може да завърши дори най-сложния портрет за двойно по-малко време.

Бъгс
Бъгс в действие

“Не ми се налага да рисувам предварително. Казват, че искат скорпион. Образът излиза в главата ми и го рисувам директно върху косата. Ако искат нещо, което не познавам добре, го свалям от интернет, за да не изпусна някой детайл”, показва картинките на компютъра си художникът-модернист. Даниел отлично знае на коя коса какво лице ще пасне и колко време ще отнеме.

“Че Гевара мога да го направя със затворени очи точно за 4 минути. В началото беше много по-трудно. Когато започнах бях на 15 години по телевизията вървяха само Канал 1 и Ефир 2. Нямаше интернет, нито друг източник на информация, откъдето да черпиш идеи”, връща в ученическите си години маестрото-фризьор.

Техниките на “рисуване” с бои и машинки са изключително различни. Инструментите и “материалите” предполагат множество възможности и ефекти, а рисунките живеят между една и три седмици.

“Ако някой иска по-трайна картина, я правя с различни дължини коси, за да издържи по-дълго време. Косата е доста по-капризна.

Никога не знам какво ще се получи

Рискуваш да отрежеш грешния косъм и да съсипеш всичко. Никога не махам цялата коса още в началото. Първо тънко очертавам контурите, за да мога да ги поправя, ако сбъркам. Оставям пространство и коса, които отстранявам едва, когато е готова прическата”, разяснява метода си на работа уникалният стилист.

Даниел е единственият, който в световен мащаб, може да прави светлосенки на портретите от коса. Фигурите и лицата стават много по-живи и истински.

Още от уникалните портрети на българина може да видите тук.

Повече информация за Бъгс и работата му.

2 КОМЕНТАРА

    • Здравейте! За съжаление Бъгс не живее в България вече. Последва любовта в далечен Китай. Ще трябва да добавим информацията в текста. Благодаря Ви за напомнянето. Поздрави, Вероника

Отговор