Хикару дороданго – едно забравено древно изкуство

0
хикару дороданго
Топки от кал хикару дороданго

В изкуството най-простите техники обикновено водят до създаването на най-красивите произведения. Типичен пример за това е хикару дороданго – традиционно японско изкуство, при което топки лепкава кал биват превръщани в перфектни блестящи сфери.

Хикару дороданго, изработено от американеца Брус Гарндър.

Хикару дороданго (от японски – “лъскав дебеланко”) е занимание особено популярно сред японските деца. Произходът му не е ясен, но в последните години то се радва на растящ интерес по света. Идеята е, че от нещо на пръв поглед толкова обикновено и непотребно като мръсната кал, може да се създаде съвършен предмет.

dorodango_boys_on_beach
Японски деца правят топки от кал.

В края на 90-те проф. Фумио Кайо от Университета в Киото измисля

проста техника за създаването на хикару дороданго

и с помощта на японските медии вдъхва нов живот в това забравено древно изкуство.

Популярността му днес надхвърля границите на Япония. Пример за това е американецът Брус Гарднър от Албакърки, Ню Мексико, който е един от най-известните майстори на лъскави топки от кал в света.

Гарднър се вдъхновява за хобито си след като прочита статията Shiny Balls of Mud: William Gibson Looks at Japanese Pursuits of Perfection в сп. TATE.

commercial_photographer_bruceg
Брус Гарндър с част от изработените от него хикару дороданго.

“Първоначално беше ужасно трудно. Трябваха ми около тридесет опита преди да направя първата си лъскава топка от кал, въпреки че имах подръка инструкциите на проф. Кайо”, разказва Гарднър.

[Прочетете още:  Балансиращият с камъни]

Хикару дороданго се изработва изцяло с ръце.

Направата на едно хикару дороданго отнема няколко часа, като в това време към сферата се добавят нови и нови пластове кал с все по-фини частици. В зависимост от желания ефект, сферата може да бъде боядисана, а повърхността ú да бъде полирана с парче плат така, че да наподобява билярдна топка. Тези глинени топки са особено чупливи и изискват особено внимание при транспортирането и излагането им. 

Да полираш лайно от лъв и щраус 

В епизод 113 на популярната телевизионна поредица MythBusters водещите Адам Савидж и Джейми Хайнман разследват доколко верни са някои популярни идиоми в английския език. Те използват техниката хикару дороданго, за да създадат топки от изпражнения на щраус и лъв, като по този начин опровергават популярната фраза “You can’t polish a turd” (“не можеш да полираш лайно”, в смисъл, че има неща, които не могат да бъдат направени по-добри въпреки усилията).

Използвайки уред, наречен глосметър, двамата водещи измерват повърхността на създадените от тях сфери от животински изпражнение и установяват, че те надвишават 70 единици и могат да бъдат смятани за силно лъскави.

Повече за този експеримент може да разберете от видеото по-долу.

Вижте още… 

Декупаж: как се създава красота с много търпение

Отговор