Емигрантите, които създадоха Америка

0
емигрантите
Една част от емигрантите на Елис Айлънд.

Дигиталната колекция на Нюйоркската обществена библиотека е огромен масив от фотографии, ръкописи и карти, който расте с всеки изминал ден. До момента на сайта на библиотеката могат да бъдат видени 838,384 различни артефакта, като особено място сред тях заемат портрети на емигрантите, пристигащи в Америка от началото на XX век, заснети от Огъстъс Фредерик Шърман.

kgrhqjhjbwe9rnk1wd8bpfpbejf60_57
Огъстъс Фредерик Шърман

Шърман е чиновник в емиграционната служба на Елис Айлънд – малък остров, на който след 1891 г. е разположено емигрантското бюро за приемане на новодошлите кандидати за американци. Така в периода 1892 г. -1925 г. той е в уникалната позиция да заснеме голяма

част от емигрантите

които се опитват да се установят в Америка.

Шърман е роден в Пенсилвания, но се мести да живее в Ню Йорк през 1889 г. През 1892 г. започва работа като чиновник на Елис Айлънд, а през 1905 г. е повишен в главен чиновник на емигрантското бюро. Основната му работа е да разглежда жалбите на пришълци, които не са допуснати в Америка поради болест, съмнения за криминално минало или връзки с престъпни организации. 


Още: България в архивите на Нюйоркската обществена библиотека


емигрантите в Америка
Медицински преглед на емигрантите, които пристигат на Елис Айлънд, 1920 г.

Шърман е фотограф-аматьор, но безспорно е надарен с естествен талант и въпреки гигантските камери и времеемките фотографски процеси, той успява да заснеме близо 250 фотографии, докато работи на Елис Айлънд. Излишно е да ви убеждаваме, че

кадрите на емигрантите са повече от забележителни

Всеки портрет носи не само духа на времето, но и най-специфичното за националната принадлежност на “модела”. Сред новопристигащите има любопитни физиономии на гърци, сръбски цигани, германци, италианки, алжирци, индийци, албанци… В регистрите с имената на новите заселници фигурират и такива на българи, но за съжаление Lifebites.bg не успя да открие техни снимки в архивите. 

Елис Айлънд
Емигрантското бюро на Елис Айлънд.

За вас подбрахме 45 от фотографиите, които Огъстъс Фредерик Шърман е направил на емигрантите, пристигащи от всички краища на света в Америка. Вижте ги в галерията по-долу.


Отговор