Билет за никъде

0
билет - пътуване
Къде щеше да заминеш, ако можеше да получиш билет за всяко място по света?

Какво бихте отговорили, ако ви кажат: “Представи си, че някой ти предложи да ти купи билет за където пожелаеш. Кое ще е мястото, на което би отишла?”

Може би Европа – първосигнално реагирам аз. Прекрасни градове, величествена архитектура, история, традиции. Трудно ми е да насоча съзнанието си в конкретна посока, защото се сещам за Рим, който скоро посетих. И бях изумена от мръсотията, свръх трафика и паркираните коли, които само дето по дърветата не бяха накацали. А всичко изглежда толкова романтично в списанията и по телевизията…

Рим - билет
Рим е романтичен, но доста мръсен град. Снимка: Личен архив

За Лондон, историите са подобни.
За Париж в днешно време не си сигурен дали е по-скоро красиво преживяване или пътешествие с бронежилетка. В Египет се ходи между курортите с полицейски кордон. В Турция не знаеш дали чекирането на летището или разходката по чаршията няма да са ти последните.

В Европа сега изглежда страшно

– новините постоянно съобщават за бежанци, бомби в метрото, кризи.

В Америка последните събития също са свързани с терористи, убити хора, падащи сгради. Азия – я свързвам със Северна Корея и маршируващи, плачещи хора или с трафика и мръсния въздух в Китай, тестване на нови ядрени оръжия. Не, няма да е Азия.

Ами Африка?! Болести, войни, смърт, бедност и глад.

Африка
Автор: United Nations Photo via Foter.com / CC BY-NC-ND

Това се казва да имаш отрицателно мислене. И къде да си ползвам билета? Австралия? Антарктика? Всяко кътче си има красотите, но ние хората сме успели да сложим грозния си отпечатък навсякъде. Амазонските гори се изсичат ежедневно, ледниците се топят, планетата пищи без глас от хората, които пъплят по тялото ú. Убиваме се, взривяваме се.

Във всяка емисия се говори за смърт, разрушения, глад, болести, емигранти! Къде на Земята е спокойно? Има ли такива места? Естествено, но цялостната картина е плашеща. Планетата се задъхва, климатът се променя и все заради нас!

Къде да си използвам този билет

Мога да отида в прекрасна Япония и да се насладя на цъфтящите вишни, но ще избягвам да мисля за Фукушима и радиацията. Или пък в някое красиво планинско село с райска природа у нас – без значение от историите за поредната изнасилена баба и пребит дядо. Из Ориента трябва да си покрит от горе до долу, иначе може да отнесеш я бой с камшик, я бесило.

Сега е модерно да се посещава Бали, Индонезия, екзотични острови – там вероятно е спокойно?

пътуване
Прекрасно е да пътуваш, но е хубаво и когато намираш не само нови места, но и каузи.

[Вижте още: Странните закони по света]

Чудех се дали мога да си ползвам моя билет за пътуване във времето? Май, че точно такъв искам. Ще ми се да се върна назад и ако можех да видя кога точно всичко се е объркало. Онзи астероид изтребил динозаврите и зародил новия живот явно е бил заразен с нещо? Не може да сме увредени толкова, че да не виждаме колко е страшна действителността.

Вълнувам се от новите си обувки и концерта, на който ще ходя, и не искам да знам за гладуващи хора, чужди драми и всичките трагични новини. Щом нещо не ме касае лично, то защо да ме вълнува? Желязна логика.

Не е реално, че в 21-ви век, когато хората би трябвало да са се научили да живеят в мир,

човечеството продължава да разучава нови начини за убиване

Странно е как не сме се поучили от хилядите години история, а продължаваме да ламтим за богатство, власт и влияние…

Тълпата иска хляб и зрелища, другото няма значение. Дали обаче в миналото ще намеря отговорите?

карта на света
Прекрояваме света, променяме граници и природа, без да мислим какво ще оставим на тези след нас.

Май най-добре да не си играя с физиката, а да си направя резервация и да използвам този билет за екскурзия в спокоен курорт някъде из Френска Полинезия и да спра да се занимавам с геополитика и анализи на човечеството.
А кой знае – възможно е все някой ден да ни дойде умът в главите и да осъзнаем, че на този свят има и нещо повече от материалното. Нещо в сърцата и умовете, което ни прави истински човеци.

Вижте още… Природата и промените в нея – какво се случва?

Отговор