Бездомни деца, които осиновяват кучета

Малчуганите избират да делят малкото храна, която успяват да си набавят с четириногите приятели

бездомни деца
Може да са бедни телом, но не и духом.

По време на фотофестивал, организиран през 2013 г. в Дака (най-големият град в Бангладеш), фотографът Сам Едмъндс се натъква на трогателна гледка. В един от югозападните квартали на града – Робиндра Шорбод (Robindra Shorbod) вижда 15 бездомни деца.

Те живеят по улиците на квартала, просят пари, събират пластмасови отпадъци и ги предават за рециклиране срещу нищожно заплащане. Това, разбира се, не е необичайната гледка, която имам предвид. Подобна картина нито е рядкост, нито има с какво да ни изненада, тъй като се срещаме с нея постоянно и по нашите улици в България. Изумителното в историята е, че

бангладешките сирачета споделяли всяка своя припечелена хапка с 10 „осиновени“ от тях кучета

Вероятно изоставените от съдбата малчугани откриват в грижата за животните онази топлина, на която така и не са имали шанса да се порадват. Онази майчина ласка, семейна топлота и истинска любов и приятелство, като на роден брат или сестра.

Тази история показва и още нещо, което е не по-малко важно и над което си заслужава да се замислим. Често, когато имаш по-малко в материален план, всъщност си много по-богат на духовно и емоционално ниво. Свикнали сме да се оплакваме, че нямаме и да се оправдаваме, че това е причина да не поемаме отговорност – за бездомните деца, животни…

бездомни деца
Затиснати от мизерия, бездомни деца делят хляба си с осиновени от тях кучета.

Трогнат от живота и историята на бангладешките бездомни деца, Сам Едмъндс прекарва една седмица заедно с тях и техните приятели – кучетата

Той се запознава в дълбочина с ежедневните им навици и с методите им за оцеляване. През това време успява да направи уникални портрети на всяко от момчетата, но истината е, че взети заедно те и техните любимци са едно истинско, голямо и сплотено семейство.

Сам Едмъндс е документалист и фотожурналист от Сидни, Австралия. Основните теми в работата му са именно социалните и природни несправедливости и отношението на хората към тях.

Интересен факт, при заснемането на тази фотосесия е, че Рубел, Сумайа, Шакил, Осман, Нойон, Ладин, Азизул, Ал Амин и Шамим, заедно с техните „домашни“ любимци – Тигър, Майкъл, Ромео, Булет, Калу, Моти, Бага, Том, Джакс и Лалу не са карани да позират за снимките, а просто да застанат пред обектива. Така те са били уловени от талантливия фотограф по непринуден и забавен начин.

Тези снимки са безспорно доказателство за симбиозата, осъществена между тези различни биологични видове – човешкия и животинския. Както и за това, че загрижеността и съчувствието към по-слабите, може да надхвърли всяко икономическо и физическо обстоятелство. Че

това да делиш малкото, което имаш с другите, та било то и кучета, ти дава много повече, отколкото ти отнема

През 2016 г. ще бъде организиран търг на фотографиите на бангладешките малчугани, а събраните от него средства ще отидат за подпомагане на тези изоставени деца в „Робиндра Шорбод“ .

Вижте серията снимки в галерията:

Вижте още: Фризьорът на бездомните

Отговор