Вкусотии от село: питурките на баба Мария от Югово

питурките на баба Мария
Това са питурките на баба Мария от село Югово.

От при баба по-вкусно няма! Това го знае всяко хлапе. А питурките на баба Мария от родопското село Югово опитвали ли сте? Чакайте, след малко и до тях ще стигнем.

Lifebites.bg продължава другаруването си с младите и предприемчиви хора от Фабрика за идеи и тяхната инициатива Резиденция Баба. Преди време ви запознахме с проекта и резидентите, които за втора поредна година заживяха в едни от най-отдалечените и обезлюдяващи се села в България. Разказахме ви как те помагат за развитието на тези села чрез инициативи и социални проекти.

Младите хора се настаняват в къщите на възрастните и стават едно семейство с тях за месец. И няма как, когато живееш при баба да не опиташ от най-вкусното –

бабините манджи

Решихме да ви поднесем виртуално някои от тях. За да се докоснете и да опитате от тези вкусотии, които може би повечето от нас отдавна сме забравили. В новата ни поредица от статии Вкусотии от село ще ви представим част от бабите на Резиденция Баба и техните готварски рецепти. Надяваме се да изпробвате повече от тях и да ги предадете нататък. Защото те са част от наследството, което сме длъжни да завещаем на поколенията след нас.

баба
Баба Мария.

Днес ще ви запознаем с баба Мария. Тя е от село Югово. На 90 години е и живее самичка в къща в най-ниската част на селото, близо до реката. В къща №1, от която не можеш да си тръгнеш, без баба Мария да ти направи питурките, чийто вкус ще помниш може би цял живот. Цялата си чистосърдечност влага тя в тях.

Големите прозорци от едната страна на къщата гледат към пътя за Кръстова гора и тя обича

да гледа преминаващите коли

Бащата на баба Мария е бил част от уважаваните юговски дюлгери (строители, които са били специализирани в дървените части на къщата). Те пътували из цяла България и Европа, за да вършат занаята си. Тогава в селото са живеели около хиляда души. Днес то се обитава от едва 50. И тогава, и сега в Югово е имало и има фабрика за пластмасови изделия. Към момента тя се помещава в сградата на някогашното училище, до старата църква.

баба със снимка
90-годишната Мария пази скъп спомен от мъжа си – снимка, на която двамата са облечени в местни носии.

Но да се върнем към вкусните питурки и рецептата им. Ако се чудите какво е това, време е да разберете!

Рецепта за питурките на баба Мария от с. Югово:

питурки
Снимки: Йоана Стоянова

1 пакет бяло брашно
1 лъжица сол
1 лъжица олио
3 яйца (най-добре подарък от мила селска баба)
хлебна сода – бабата слага на дъното на шепата си, но като количество е горе-долу колкото 1 чаена лъжичка
400 г кисело мляко

Начин на приготвяне:

Солта, олиото и яйцата се смесват в по-голяма купа. Разбъркват се хубаво и след това се добавят киселото мляко, содата и брашното. Объркват се добре, така че да се получи хомогенно тесто, което трябва да разделите на големи топки. Важно е тестото да не лепне.

питурки
И питурката е почти готова!

От това количество може да направите поне 7-8 топчета. Всяко от тях разточете съвсем тънко, така че да се получи крехка питурка. Както стана ясно, питурките всъщност са питки, подобни на тези, които другаде в страната наричат пърленки.

Баба Мария пече своите на чугунен сач, който слага върху запалена печка на дърва. Вие може да използвате тиган и печка, с каквато разполагате. Не забравяйте и още една много важна съставка. Любовта. Това е разковничето към вкусната храна. Каквото и да готвите, влагайте сърцето си.

Да ви е вкусно!


Вижте още: Как да впечатлим чужденци с български ястия

СПОДЕЛИ
Предишна статияКато притча за любов!
Следваща статияПоследното мотоциклетно гробище в Америка
Цветелина Цветкова
Завършила съм психология. Обичам да си говоря с хората. Гледам да търся доброто в тях и Слава Богу доста често го намирам. Поработих малко в телевизията, малко в киното и сега по малко пиарствам. Обичам морето, котарака Джанго, семейството си и приятелите, които ми дават всичко. Обичам и Депеш Мод, и миризмата на книга. Затова бойкотирам киндъла. От малка си пиша някакви неща в едни тетрадки, но не ги показвах на никого. Събрах смелост и се оказа, че май имам какво да кажа. Та поради тази причина ще ви разказвам разни неща, защото животът е толкова шарен. Ама много.

Отговор