Колко различни са момичетата и момчетата

различни
Доколко са различни момичетата от момчетата?

В новата си книга Тийнейджърският мозък неврологът Франсис Елизабет Дженсън обяснява на какво се дължат резките смени на настроението при тийнейджърите и хейтърско отношение към света. И обяснява защо всъщност са толкова различни помежду си.

В поредица от статии в Lifebites.bg ви представяме най-важните въпроси и техните отговори, поставени в книгата на д-р Дженсън, относно реакциите на хората в тяхната младежка възраст. Ето и днешните:

ТОЛКОВА ЛИ СА РАЗЛИЧНИ МОМИЧЕТАТА И МОМЧЕТАТА?

Докато подрастващите момичета са склонни да правят подробен коментар за ежедневните драми в техния живот, за момчетата на същата възраст е по-характерно да ги потискат и преживяват сами.

Причината за това са два участъка в мозъка – парието-темпоро-окципиталната зона, където се обработват речта и езикът, и фронталният лоб, който контролира взимането на решения.

различни
Някои връзки в мозъка на подрастващите момичета се случват по-рано, отколкото при момчетата и това е една от основните причини те да са толкова различни.

Те се свързват помежду си около 18 месеца по-рано при момичетата, отколкото при момчетата. Това е голямо преимущество, не само при говоренето, но и при четенето и писането.

По-добрата комуникация между дясното и лявото полукълбо в техните мозъци означава също, че момичетата са по-способни да превключват от една задача на друга, което ги прави по-добри в организационните умения – голямо предимство при подготовката за изпити.

Момичетата са много по-добри и в даването и получаването на подкрепа в този труден период, защото зоната, където възникват емоциите, също се развива около 18 месеца по-рано, отколкото при момчетата.

Следователно трудното установяване и изразяване на многото емоции, които изпитват, може да превърне юношеството във време на изолация при момчетата.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ:

Макар да се чувствате разочаровани от това, че синът ви си е забравил домашното и после се е заключил сам в стаята си, далеч от всичко, а дъщерята на вашата приятелка я залива с информация за всеки детайл от своя ден… Приемете, че те просто са странни по различен начин.

След това осигурете възможност и на двата пола да споделят, когато се почувстват готови за това.

Повече за тийнейджърските проблеми четете в Опасни ли са телефоните за тийнейджърите

 Защо забравят тийнейджърите

 Защо правим глупости като тийнейджъри

 Какво превръща сладките деца в гневни тийнейджъри

 Защо тийнейджърите будуват нощем и спят денем.

Отговор