Ерос: Богът на италианската музика

Ерос Рамацоти
Ерос Рамацоти

Ерос Рамацоти е един от най-обичаните и успешни италиански музиканти на всички времена. Освен певец, той е композитор и текстописец. Историята на легендарния италианец не започва никак бляскаво.

Той се ражда на 28 октомври 1963 г. в работническото предградие Чинечита в Рим, в семейството на домакиня и строителен работник. Докато бил малък

Ерос мечтаел да стане известен певец

Започнал да свири на китара, когато бил 7-годишен, а като тийнейджър започнал да пише песни с помощта на баща си Родолфо (който свирел на пиано, имал записани няколко парчета и подкрепял безрезервно сина си в музикалното му начинание).

l
Винаги усмихнатият Ерос Рамацоти.

По пътя си към мечтаната кариера, един от най-известните и емблематични италиански изпълнители днес, среща някои спънки. След като завършва гимназия Ерос Лучано Уолтър Рамацоти, както е пълното име на изпълнителя, кандидатства в Консерваторията, но се проваля на приемните изпити. Вместо музика, се записва да учи в Института по счетоводство, където изкарва две години и прекъсва. 1981 г. е

годината, която преобръща живота му

и го повежда в така желаната от него посока. Ерос участва в музикално състезание за изгряващи таланти с песен, лично написана от него, и така се стига до подписването на първия му договор със звукозаписната компания DDD.

Младият Рамацоти се премества да живее в Милано заедно с брат си Марко и майка си Рафаела. Талантът на певеца достига огромна популярност за първи път след явяването му на певческия конкурс Сан Ремо през 1984 г., а песента, която изпява на него (Terra Promessa) започва да се върти из цяла Европа.

На следващата година Ерос се явява отново на конкурса с една от песните от дебютния му албум – Una storia importante, която се превръща в тотален хит. Така започва професионалното развитие на един от най-харесваните и продавани италиански изпълнители. Следва поредица от успешни албуми, чиито песни заемат челни места във всички класации. Ерос Рамацоти прави няколко дуета, с някои от

най-големите световни звезди в музиката

–  Тина Търнър, Елтън Джон, Род Стюард, Джо Кокър и др.

Характерно за него е, че издава всичките си албуми освен на италиански и на испански език. През 1996 г. се ражда първата дъщеря на певеца – Аурора Софи. Две години по-късно той сключва брак с майката на детето – манекенката Мишел Хунцикер, но през 2002 г. се развеждат.

През 2014 г. Рамацоти се жени повторно. Неговата избраница е отново красива манекенка. Двамата с Марика Пелегринели имат дъщеря – Рафаела Мария и син – Габрио Тулио.

Ерос
Снимка: Danie Åhs KarlssonСобствена творба, CC BY 3.0, Link

Ерос Рамацоти се определя като

скромен, леко притеснителен човек

Не обича да се преоблича по повече от два пъти по време на концерт, тъй като за него не костюмите са важни, а музиката и неговата публика.

Какво щеше да прави, ако не се занимаваше с музика ли?

“Определено нещо артистично. Аз съм скорпион, а ние обичаме да бъдем креативни”

казва в свое интервю музикантът. Е, Ерос, ние сме щастливи, че се занимаваш именно с музика. И ти благодарни за красотата, която създаваш вече толкова години!


Вижте още… историята на Джо Кокър – музикантът, който проби с кавъри

Отговор