Тайнството на Леденото хоро в Калофер

В замръзналата Тунджа момчетата стават мъже

Леденото хоро в Калофер
Празникът привлича и много зрители. Снимки: Личен архив

“Студът не се усеща. Усеща се връзката с Бог.” Това чувства Недялко Тонев от Калофер всеки път, когато нагазва в ледените води на Тунджа за тайнството, наричано от местните Мъжко хоро. А за широката публика познато като Леденото хоро. Ритуалът се изпълнява от незапомнени времена навръх Богоявление в подбалканското градче.

Моето първо кръщение беше преди 23 години”

 връща се назад Недялко. Сега той е на 39 години, военен офицер в Карлово и баща на три момчета.

Леденото хоро в Калофер
Недялко Тонев със съпругата си и синовете си Христо и Ясен, който е гушнат от майката. Снимки: Личен архив

“Чувството никога не се променя. Човек усеща своята връзка с Бог. Чувства, че е една мъничка част от чудото на Сътворението. Това докосване осмисля всичко. Няма студ, няма страх, няма умора.”

И наистина – никога не се е случвало някой от смелчаците да легне болен след  Леденото хоро.

Ритуалът, пречупен през стъпките на българския танц

е свързан с един от най-големите християнски празници. На Богоявление Православната църква празнува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря”. Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.” А Недялко добавя:

Леденото хоро в Калофер
Недялко Тонев (в средата с гайдата) е на леденото хоро от 16годишен. Снимки: Личен архив

“Мъжкото хоро на Богоявление е пречистване. Водата отмива всичко лошо. Остава да блести само вярата и доброто.”

Ритуалът, който сега привлича хиляди туристи в Калофер, с години е бил преследван и забраняван. Но оцелява. Както по време на турското робство, така и през комунизма.

Комунистите се чудели как да спрат хората да празнуват Богоявление с Мъжко  хоро – разказва Недялко Тонев. – Опитвали със заплахи – не станало. Хората си спазвали традицията, но тайно от властта. По едно време червените пробвали да го превърнат в нещо като социалистическо съревнование. Вместо кръст в реката се хвърляла спортна купа. Който я хванел, го обявявали за победител.”

Леденото хоро в Калофер
Често се случва реката да е замръзнала. Снимки: Личен архив
Етнолози от ЮНЕСКО идват за хорото

Мъжкото хоро в ледените води на Тунджа е на път да се превърне в част от Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Унгарски етнолози от авторитетната организация пристигат през 2018 г. в Калофер, за да видят на място богоявленския ритуал.

Участниците първо се обличат в народни носии и отиват в църквата. Там местният поп Димитър ги поръсва със светена вода за здраве.

Точно в 8 часа мъжете нагазват в Тунджа.  Близо 200 от тях се опитват да извадят от водата кръста, хвърлен от свещеника.

А кметът Румен Стоянов, който повече от 10 години се хваща на хорото, вее знамето на България в ледената река.

Но и тази диктатура отива в небитието. А богоявленският празник си остава и се връща към корените.

Всяка година мъжете нагазват във водите на Тунджа с песен по стихотворението на Христо Ботев Майце си.

Това е първата публикувана поетична творба на гениалния поет и борец за национално освобождение. Ботев я пише в Калофер, когато е  едва 19-годишен. Сякаш предчувствайки, че не му е отредено да живее дълго на този свят, той изплаква в елегията си:

“Ти ли си, мале, тъй жално пела,
ти ли си мене три годин клела,
та скитник ходя злочестен ази
и срещам това, що душа мрази”…

България чества 170 години от рождението на великия си син на 6 януари 2018 г. и на Богоявление във водите на Тунджа отново се пее неговата песен.

Ботев е символ на нашия град – казва Недялко. – Както и  хорото в Тунджа. Тази традиция превръща момчетата в мъже. Така беше и с мен. Започнах като младеж, сега съм офицер от Българската армия. Така ще бъде със синовете ми – Христо, Ясен и Антон. И винаги, докато я има България!”

Още снимки от Леденото хоро в Калофер в галерията:


Вижте още за другия мистичен ритуал, който вече е част от нематериалното наследство, вписано от ЮНЕСКО – нестинарството

Отговор