Какво превръща сладките деца в гневни тийнейджъри

Ако се чудите на какво се дължат резките смени на настроението при тийнейджърите, тяхната избухливост и хейтърско отношение към света и хората, или си имате такъв вкъщи – отговорите ще откриете в новата книга на невролога д-р Франсис Елизабет Дженсън „Тийнейджърският мозък“ („ The Teenage brain”).

hqdefault
В нея тя обяснява какви са основните проблеми в поведението на тийнейджърите, на какво се дължат те и как всеки родител може да помогне на детето си да се справи с тях.

И така… какво ги превръща почти мигновено от сладки, обичливи дечица в избухливи, гневни чудовища, които казват: „Мразя те“ във всяка минута?

Една от основните причини са хормонитетестостерон, прогестерон и естроген, които са били подтиснати от мига на раждането им досега. Изведнъж те започват да функционират – пубертетът е време, в което на момчетата ще израстат мустаци и брада, а при момичетата ще се развивят гърдите и ще се появи менструален цикъл.

„Мозъкът на тийнейджъра „открива“ за първи път тези хормони“ – казва д-р Дженсън.
yell-2

Изброените хормони са особено активни в лимбичната система, която отговаря за емоционалния център в мозъка.

Това се случва преди фронталният лоб да се развие напълно и да успее да установи контрол над тези импулси, както е при големите хора. Така се обяснява защо възрастните могат да владеят емоциите си и дори да крият своите емоционални изживявания.

Не спирайте да си напомняте, че

тийнейджърските изблици и обидно отхвърляне не са неща,
които те могат напълно да контролират

И въпреки че понякога се изисква желязна воля, за да го направите, пребройте до 10 преди да реагирате на нещо, което вашият тийнейджър е казал или направил… И след това спокойно му обяснете какво е приемливо и какво неприемливо държание.

Следва продължение: В поредица от статии ще ви представим най-важните въпроси и отговорите им поставени в книгата на д-р Дженсън относно реакциите на хората в тяхната младежка възраст.

 

Отговор