Майката, родила най-много деца в историята

майката, родила най-много деца
Валентина Василиева е майката, родила най-много деца в историята.

Всяка майка е герой, дори само поради факта, че е износила и родила рожба. Раждането е едно от най-големите чудеса в живота и в това спор няма. Повечето семейства в България понастоящем имат само по едно или две деца. Рядко 3 и повече. Тук, разбира се, не цитираме данни за раждаемостта при двойките от ромски произход. Но дори и при тях едва ли някоя жена някога ще достигне рекорда на Валентина Василиева – майката, родила най-много деца в историята.

Точният им брой е 69!

И не, не сме сбъркали някоя цифра. Това на пръв поглед изглежда невъзможно. Или поне толкова невероятно, че ни е трудно да го повярваме. Но според информацията, която открихме, тази шокираща цифра показва точния брой на челядта на руското семейство – Фьодор и Валентина Василиеви. Една обикновена двойка от селски произход, но с необикновена съдба, която се разказва и смайва хората по света и до днес.

Някои източници твърдят, че Валентина не е истинското име на майката, родила най-много деца, за която ви разказваме днес. Според други обаче, тя се е казвала именно така. Така ще я наричаме и ние, позовавайки се на вторите. Многодетното семейство на Валентина и Фьодор живеело в град Шуя, Русия. Твърди се, че в периода между 1725 и 1765 г. Василиева е родила 69 деца. Това я превръща в

майката, родила най-много деца в историята

Като само 2 от тях са починали в ранна детска възраст. Това не означава, че рускинята е преживяла 69 раждания. Историите разказват, че те са били точно 27 на брой. Не че това е малко! Семейство Василиеви са станали родители на

16 двойки близнаци

7 сета тризнаци

и

4 комплекта четиризнаци

деца
Дали тази история е истина или не се дискутира и до днес.

Въпреки съмненията в истинността на тази семейна епопея, тя е описана в много български и чуждестранни медии. Сред които дори BBC, The Lancet и Книгата с Рекордите на Гинес. В нея Валентина е обявена за най-плодовитата майка на всички времена. Като този рекорд никога не е подобряван и едва ли ще бъде подобрен. Случаят официално е докладван в Москва от Николския манастир, където било записано всяко едно раждане, на 27 февруари 1782 г. Медицински погледнато,

не е невъзможно една жена да роди 27 пъти

по време на фертилния си период. Както и всеки път да ражда по повече от едно дете. Това може да се дължи на хиперовулация – отделяне на повече от една яйцеклетка в един цикъл. Ако разказаното дотук ви се струва малко вероятно и баснословно, вероятно ще ви изненадаме още повече с продължението на необичайната история на най-многолюдното семейство на всички времена.

Василиеви
Тази снимка се тиражира в мрежата като фотография на семейство Василиеви, но не е доказано, че е тяхна.

Майката, родила най-много деца в историята – Валентина,

е първата съпруга на земеделеца Фьодор Василиев. Но не и единствената. В късните години от живота си той се жени повторно и… Става баща на още 18 деца – щест двойки близнаци и два сета тризнаци. Появили се на белия свят от 8 раждания. Така на сметката на най-многодетния баща в истотията са записани общо 87 деца, от които 84 живи и три починали. Говорейки за рекорда за най-много деца в Панорамата на Санкт Петербург, Башутски, 1834 г., авторът отбелязва:

„В деня на 27 февруари 1782 г. в Москва дойде списъкът от Николския манастир, съдържащ информацията, че селянинът от Шуйския окръг Фьодор Василиев, женен два пъти, има 87 деца. Първата му жена в 27 раждания роди 16 двойки близнаци, седем комплекта тризнаци и четири комплекта четиризнаци. Втората му жена в осем раждания роди шест чифта близнаци и два комплекта тризнаци. Ф. Василиев беше на 75 години по това време с 82 от децата си живи.”

Повече от 40 години по-късно – през 1878 г. списание The Lanced, позовайки се  на двойно проучване, проведено от Френската академия, пише

„Във връзка с разследването, Комитетът на Академията припомня разказ за една доста изключителна плодовитост, публикуван от М. Херман в неговия „Travaux Statistiques de la Russie“, за Фьодор Василиев, който през 1782 г. беше на 75 години, и имаше от две съпруги 87 деца.”

Връщайки се към това, с което започнахме – а именно към

майката, родила най-много деца в историята

трябва да споменем, че тя държи още няколко рекорда на Гинес. Като тези – за най-голям брой родени от една и съща майка четиризнаци и най-много родени двойки близнаци. Историята на Валентина и Фьодор Василиеви наистина е недостижима по своите мащаби. Но не е единствената история, разказваща за невероятната съдбата на някоя майка-героиня. Обещаваме да ви разкажем още такива в следващите си материали.


Вижте още: Майката, превърнала се в символ на Голямата депресия

Отговор