Вижте света през 1967 г. и днес и открийте разликите

0
Как се е променил светът от 1967 г. до днес?

Как мислите е изглеждал светът преди само… половин век? За някои много, за други малко, но всъщност не чак толкова далеч във времето. Ще се върнем за кратко в 1967 г. и ще надникнем как е било тогава на различни места по земното кълбо, включително в нашата столица София.

Минали са цели две десетилетия от края на Втората световна война. А тихо се води Студената. Но и не само тя… Светът е разделен на два лагера и всичко се върти около надпреварата за надмощие между САЩ и СССР. Между бедността и рязко увеличаващо се богатство. Между прогреса и мизерията. В битката на комунизма с капитализма. Между войната и мира (което не е ново, но има определено различен вкус). За някои от събитията, случили се тогава, можем веднага да се досетим.

За други от тези събития повечето от нас изобщо не са чували

Виетнам
Войната във Виетнам.

През 1967 г. войната във Виетнам вече е в разгара си. Американската армия провежда мащабни операции с цел откриване и унищожаване на северновиетнамските сили. Логично, основна цел е столицата на Северен Виетнам Ханой, където е щабът на президента Хо Ши Мин.

Междувременно по улиците на Америка е цветно и противоречиво. В Ню Йорк бедност и разкош вървят ръка за ръка, а противопоставянето на бели срещу черни е видимо с просто око. В същото време има нещо, което свързва двата цвята на кожата по най-яркия възможен начин – хипарството. Сред хипитата няма различия, има любов, но и бунтарство срещу несправедливото статукво. И това се демонстрира съвсем явно по улиците на страната, включително в столицата Вашингтон.

През същата тази година далеч на изток в Хонконг избухват бунтове. Първоначално са работнически, но впоследствие прерастват във вълнения срещу британското колониално управление. Англичаните ще върнат тази територия на Китай като свободен административен район чак през 1997 г.

Но това е след още няколко десетилетия

Афганистан
Кабул и неговите хора през 60-те години.

В размирния за нашите представи Афганистан пък през 1967 г. е тихо и спокойно. Това е времето на последния монарх на страната – Захир Шах. Жените не покриват косите си, учат в университети, работят наравно с мъжете, в страната има свободни медии и избиран от народа парламент. А падишахът балансира магьоснически между САЩ и СССР.

Изобщо, за страните от Близкия изток изглежда, че това са били златни години. Да видите само как е изглеждала кървящата днес рана Алепо. В същото време, съвсем недалеч оттам, младата държава Израел се бори за налагането си като фактор в региона. В Йерусалим пак се водят битки. Но не на кръстоносци срещу маври. Този път става въпрос за Арабско-израелския конфликт и шестдневната обсада на града. Изходът – Израел анексира източната му част.

Съвсем до нас Хунтата на полковниците прави военен преврат в Гърция и налага диктатура. В родината на демокрацията през следващите години именно демокрация ще липсва най-осезаемо. В Испания пък генералисимусът Франсиско Франко вече е наложил своя авторитарен национал-католицизъм. А любимият му отбор Реал Мадрид отбелязва историческа победа срещу Реал Сосиедад с 9:1. Това ще остане най-силното представяне на столичния отбор в следващите 49 години.

Сидни
Операта на Сидни в строеж през 1967 г.

В ЮАР през същата тази 1967 г. е извършена първата успешна сърдечна трансплантация в света. Докато в австралийския град Сидни все още се строи най-прочутият му символ – неговата опера.

На това му се вика шарен свят!

И ей така, от любопитство, в Lifebites.bg решихме да потърсим снимки от това време – преди около 50 години. Събрахме някои от най-интересните резултати. После добавихме за сравнение фотографии на същите градове от последните година-две. Както ще видите сами, на някои места е било значително по-добре, отколкото е днес. А на други е обратното. Къде, как и доколко – това в някои от случаите е въпрос на гледна точка. При всички обаче по един или друг начин се чувства полъхът на новото време и стремежът за израстване в посока необятните небеса…

Вижте сами и сравнете света, включително нашата столица София, през 1967 г. и сега:

България
София 1967 г.
София през 1967 г.
София
София днес

 Сирия
Алепо 1967 г.
Алепо през 1967 г.
Алепо
Алепо сега

Великобритания
Лондон 1967 г.
Лондон през 1967 г.
Лондон
Лондон днес

Как са изглеждали през 1967 г. и как изглеждат днес Атина, Бейрут, Мадрид, Рим, Ню Йорк, Вашингтон, Ню Делхи, Сидни, Пекин, Хонконг, Сингапур, Москва и много други – на СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА

Отговор