Макс Фактор – мъжът, който даде на жените грима

0
Макс Фактор - мъжът, който създаде грим, подходящ за ежедневието на всяка жена.

Колко често ровите в сайтове за козметика, за да четете описания на продукти и да се чудите кой грим е подходящ за вас, скъпи дами? На мен ми се случва често, признавам си, макар че никога не се замислям за историята на марката или нейния създател. Така съвсем случайно ми попадна информация за Макс Фактор – в кратко резюме под описание на червило.

Да, Макс Фактор е човек и то какъв! Започнал своя жизнен път на 15 септември 1872 г. като Максимилиан Факторович на територията на някогашна Русия, а днес – Полша. Кой би предположил, че това момче ще е човекът наложил израза make up, създал пудрата и грима за масовата жена.

Макс Фактор
Макс Фактор

Като всяка приказка и тази започва с трудната част. Трудовата му биография е впечатляваща и стартира още когато

Макс Фактор е на 7 години

Роден в работническо еврейско семейство, той имал още седем братя и сестри. За да се оцелява в тези тежки времена, всеки в семейството имал своите задължения, така и малкият Максимилиан започнал да изкарва пари като продава портокали в театъра.

Разказва се, че за няколко години е чиракувал при зъболекар, козметолог, аптекар, перукер, фризьор, където трупал най-различни полезни знания. На 14-годишна възраст напуска дома, за да не е в тежест на семейството. Твърди се, че опитът в театъра го отвел в Болшой театър, където младият Макс работил като помощник гримьор и перукер. Артистичната среда оказала силно влияние върху впечатлителното момче и му паснала като ръкавица.

Военната служба временно го откъснала оттам, но културата вече била дълбоко засята в съзнанието му и той открил свое магазинче в град Рязан. Сам правил кремове, изработвал перуки и експериментирал с аромати за парфюми. Късметът му се усмихнал, когато в градчето отседнала трупата на Гранд опера, за чийто грим младият предприемач трябвало да се погрижи. Артистите били толкова впечатлени от предложеното качество и новаторските продукти, че

препоръчали младия майстор в царския двор

Така доста бързо Максимилиан се издигнал като започнал да работи, както за операта, така и за царското семейство като специалист по козметика. Но в смутните времена, в които живял Факторович, средата се променяла бързо и твърде често днешните герои ставали утрешни грешници. Антиеврейските настроения се засилвали все повече и без значение колко бил добър или достоен като човек и професионалист, той започнал да страда от системно лошо отношение и дори тормоз.

Макс Фактор
Максимилиан пред бръснарницата, в която работи преди да отвори козметичен магазин.

Любовта на аристократите била непостоянна като млада любовница и те доста бързо забравили добрия тон, виждайки в него само евреина, който трябвало да изпълнява заповеди и да търпи все повече и повече ограничения. Осъзнал, че ако иска да оцелее и да има нормален живот, трябвало да напусне родината си. Замислил хитър, макар и отчаян план, в който отново помощник му бил гримът. Подсилил лицето си с жълти оттенъци и стъпвайки на мнението на свой приятел лекар, че се нуждае от спешна почивка, той успял да замине за рехабилитация в Карлови Вари. Което не било толкова лесно, още повече, че трябвало да го придружат трите му деца и жена му. Но все пак успял, и оттам заминал за Америка, осъзнавайки, че завинаги е затворил вратата към стария си дом, превръщайки се в изгнаник. Само така можел да даде равно начало на себе си и семейството си.

Решил, че първата стъпка към новото начало е да си смени името и

така се родил Макс Фактор

Новото начало криело много рискове и неизвестни, но поне имал професията и уменията си, които Макс знаел, че са търсена стока.

С ентусиазъм участвал в Световния панаир през 1904 г. със свои козметични продукти, но попаднал на измамен партньор, който откраднал стоката му и го оставил съвсем без пари. За да свързва двата края Макс отворил бръснарница. Тя му послужила за стъпало в изграждането на контакти с хора и създаване на верни последователи. Пробивният му дух и този път не го предал и с много ентусиазъм през 1909 г. основавал малката козметична компания Макс Фактор.

Междувременно сътресенията в личния му живот се случвали едно след друго. Жена му починала, малко след раждането на четвъртото им дете. В пристъп на отчаяние, търсейки майка за осиротелите си деца, той сключил тежък и кратък брак. Макс се развел скоро след това, за да намери любовта за трети път. Макс Фактор се преместил в Лос Анджелис и там, грижейки се за общо 8-те си вече деца, започнало стремглавото му

изкачване към върха

До този момент масовата жена не носела грим. Това било присъщо за актрисите, оперните изпълнители и леките жени. Никоя уважаваща себе си дама не смеела да излезе с гримирано лице, защото това показвало упадъчно поведение. Но Холивуд и неговите красавици малко по малко започнали да променят правилата.

Макс Фактор
Магазинът на изобретателят привличал множество знаменитости.

Дотогава гримът, който се използвал в киното бил тежък, лепкав, нетраен и скъп. За щастие младата актриса Жозефина Дан попаднала на магазина на Макс Фактор и решила да изпробва неговите продукти. Още след първите снимки, режисьорът бил впечатлен, че лицето ѝ не се разтекло, както обикновено се случвало, под светлината на ярките прожектори, а изглеждало все така свежо. Дори червилото ѝ запазило своя блясък и цвят. Това събитие било мощен катализатор за работата на амбициозния Макс Фактор.

Новината за новия магически грим

лек като крем, се разнесла мигновено и всяка актриса искала да опита какво още има в кошницата с изненади на талантливия гримьор. А на всеки нов клиент, Макс не се уморявал да повтаря:

“Гримът не е успешен, ако се забелязва”

Настъпила истинска революция в тази сфера, защото Макс нямал спирачки. Той е първият въвел правилото за цветовата хармония, според която гримът трябвало да е съобразен с цвета на косата, кожата и формата на лицето. Не е учудващо, че той е човекът вкарал термина make up, който идва от английския израз: to make up, защото Макс буквално правел лицата като ги изрисувал по най-добрия възможен начин.

Макс Фактор
Специалният уред на Макс Фактор определя какъв грим би бил най-подходящ за жената в зависимост от нейните пропорции.
Снимка: Source (WP:NFCC#4), Fair use (old-70), Link

Неговият Калибратор за красота бил иновативна машина, която измервала пропорциите на лицето и спрямо това той предлагал най-подходящите продукти. А цветното кино го вдъхновило да създаде първата пудра в кутийка. Разработката му отнела 2 години. На Макс дължим и водоустойчивата спирала, четката за пудра, червилото, лака за нокти, фон дьо тена и още много продукти, които сега приемаме за даденост.

Клиенти на вече прочутия господин Макс Фактор

били звезди като Чарли Чаплин, Елизабет Тейлър, Мерилин Монро, Грета Гарбо и много други. Любопитен факт е, че за филма Бен Хур Макс Фактор трябвало да произведе 2700 литра течен грим, за да могат всички актьори да изглеждат добре загорели и с подходящ тен, а американците да са мургави точно колкото италианците, предвид това че филмът се снимал в САЩ и Италия.

Иноваторството му се забелязва и в способите за популяризация. Макс използвал славата на известните си клиенти, които с радост показвали продуктите му. Платинено русата коса на Джин Харлоу била негов успешен експеримент, който освен, че я направил звезда, създал след себе си вълна от блондинки.

За своите изключителни заслуги Макс Фактор получил

звезда в Алеята на славата в Холивуд

и Оскар през 1929 г. за приноса си в кино грима. Нещо нечувано дотогава.

Но за съжаление Макс Фактор починал твърде рано – през 1938 г. Само можем да гадаем какво друго би изобретил, ако е имал още малко време. Бизнесът наследил синът му Франк, който сменил името си на Макс Фактор младши.

Едва ли роденото в бедност еврейско момче е предполагало, че някога всяка жена по света ще е чувала името му. Иновативният му артистичен дух е допринесъл много за изграждането на една изключително мощна индустрия с грандиозни мащаби. Но някога, когато пионерите са пробивали черупката на традиционалистите, Макс Фактор е бил на правилното място в правилното време и е успял да се превърне в легенда.


Вижте още… Найлонът и трагичната история на неговия изобретател

Отговор