Найлонът и трагичната история на неговия изобретател

0

Преди почти 80 години в една лаборатория на компанията DuPont в Делауеър екип, ръководен от брилянтен учен на име Уолъс Каротърс открива нещо, което ще промени живота на човечеството из основи. Това гениално изобретение е найлонът. 

За съжаление Каротърс никога няма да разбере, че откритият от него термопластичен полимер ще се превърне в такава сензация, защото животът му ще завърши трагично през 1937 г. На следващата година

найлонът за пръв път е използван

за производството на четки за зъби. През 1939 г. изобретението официално е представено на Световното изложение в Ню Йорк. А от 1940 г. се превръща в един от най-предпочитаните материали за производството на женски чорапи.

найлонът
Уолъс Х. Каротърс – изобретателят на найлона.

DuPont експлоатира изключително успешно новия продукт и още през 1939 г. компанията ICI във Великобритания купува лиценза за производство на найлон. ICI влиза в партньорство с компанията Courtaulds и така през януари 1940 г. е създадена компанията British Nylon Spinners. Първите машини за производството на новата нишка и материята за нея са внесени от САЩ. По същото време Великобритания изпитва огромна нужда от алтернатива на коприната. Причината е, че Япония, която е основният снабдител, влиза във войната. След края на войната

пазарът на найлон се разраства толкова бързо

че British Nylon Spinners са принудени да отворят няколко нови фабрики. По същото време жените в Европа вече са изкушени от т. нар. Nylons. Това са чорапи, произведени от новата синтетична материя, които американските военни донасят със себе си в Европа. През 40-те и 50-те найлонът става престижна материя, а през 1958 г. е регистрирана запазената марка Bri-Nylon. Тя бързо се превръща в символ на просперитет, надежда за бъдещето и модерност.

найлонът
Найлонът е използван за пръв път през 1938 г. за производството на четки за зъби.

Въпреки че найлонът е едно от най-големите изобретения на XX век, Уолъс Каротърс така и не доживява да види успеха на рожбата си. През 1936 г. той се жени за Хелън Суитман – негова колежка в DuPont. През същата година е избран за член на престижната Американска национална академия на науките. Отстрани бъдещето му изглежда обещаващо. Друг учен в DuPont, на име Джулиън Хил веднъж показва на Карутърс ампула с цианид, закачена за верижката на часовника му. Казва му, че знае наизуст имената на всички

известни учени, които са се самоубили

без да подозира, че Каротърс, който страда от години от депресия, сам ще стане част от този списък. За решението на учения да отнеме живота си допринася и смъртта на сестра му Изобел.

На 28 април, 1937 г. Уолъс Каротърс наема хотелска стая във Филаделфия. Там изпива смъртоносен коктейл от лимонов сок и калиев цианид. Той знае, че лимонената киселина ще засили ефекта на отровата. Изобретателят умира на 41-годишна възраст.

По това време жена му е бременна във втория месец с единственото им дете. Джейн Каротърс се ражда на 27 ноември 1937 г. Това е точно седем месеца след самоубийството на Каротърс, който не доживява да види нито успеха на изобретението си, нито раждането на дъщеря си.


Вижте още… как един български емигрант прави революция в света на синтетичната гума 

Отговор