10-те най-добри филма на всички времена според Уди Алън

0
Уди Алън
Уди Алън

47 филма за петдесет години кариера като режисьор – това е грандиозно количество кино откъде и да го погледнем! Рекордът е на Уди Алън – един от най-емблематичните режисьори в историята на киното.

Освен като работохолик, той е известен и като киноман. След списъка с най-добрите филми според Скорсезе и Тарантино, ви предлагаме да хвърлите едно око на този на Уди Алън.

В него са включени само класики

но при по-внимателно вглеждане виждаме, че Амаркорд, най-скорошният филм в класацията, е заснет през далечната 1973 г.

Както по всичко личи киното в последните четири десетилетия не е по вкуса на г-н Алън. Но това не бива да ни учудва особено – все пак той е известен с консервативния си вкус и с това, че все още пише сценариите си на старовремска пишеща машина.

И така, ето го Топ 10 на най-добрите филми за всички времена според Уди Алън:
bicycle_thief_header
Кадър от филма “Крадци на велосипеди”

Крадци на велосипеди (1948, Виторио Де Сика)

Филмът разказва историята на беден семеен мъж, който върви из улиците на Рим със сина си и се опитва да намери откраднатия велосипед на малчугана. Лентата е отличена с редица филмови награди и се превръща в класическа картина на човешките ценности.

Седмият печат (1957, Ингмар Бергман)

Режисьор и автор на сценария на филма е Ингмар Бергман, а главната роля е възложена на Макс фон Сюдов, който влиза в ролята на рицаря Антониус Блок.

Гражданинът Кейн (1941, Орсън Уелс)

Един от най-великите, според допитване до публиката, американски филми. Съсценалист, режисьор, продуцент на лентата, както и изпълнител на главната роля, е Орсън Уелс. Филмът разказва за живота и кариерата на медийния магнат мегаломан Чарлс Фостър Кейн. Този образ е базиран на реално съществували хора като Уилям Рандолф Хърст, Самуел Инсул и Харолд Маккормък.

Амаркорд (1973, Федерико Фелини)

Един от най-известните филми на големия Фелини, който през 1975 г. е удостоен с Оскар за най-добър чуждоезичен филм. Филмът пресъздава атмосферата на детството на Федерико Фелини през 30-те години на миналия век в родния град му Римини.

Осем и половина (1963, Федерико Фелини)

Осем и половина е друга от класиките на Фелини, която намира място в списъка на Уди Алън с най-добри филми. В лентата участват звезди като Марчело Мастрояни, Клаудия Кардинале, Анук Еме, Сандра Мила, Росела Фалк и Барбара Стийл. Полуавтобиографичен филм за вдъхновението, трудностите и предизвикателствата по пътя на творчеството в изкуството да правиш филми като Фелини.

Четиристотинте удара (1959, Франсоа Трюфо)

Филмът печели голямата награда за режисура на Фестивала в Кан през 1959 г. Лентата е автобиографична и разказва историята на Трюфо, който като малък поема в грешната посока на живота, но едно приятелство успява да го върне в правия път. Четиристотинте удара е заснет изцяло в естествен декор и с ограничен бюджет.

Рашомон (1950, Акира Куросава)

Японският пълнометражен игрален филм е заснет от Акира Куросава през 1950 г. Рашомон отваря вратите на японското кино към света и превръща Куросава в световноизвестен режисьор. Година по-късно лентата печели награда Златен лъв, а през 1952 г. получава и Оскар за чуждоезичен филм. Обявен е за един от шедьоврите в киноизкуството.

Голямата илюзия (1937, Жан Реноар)

Военната драма Голямата илюзия е дело на режисьора Жан Реноар. Във филма участват актьори като Жан Габен, Пиер Френе и Ерих фон Щрохайм. Тримата изграждат едни от най-добрите роли в цялостната си кариера.

Дискретният чар на буржоазията (1972, Луис Бунюел)

Режисьор на този филм е Луис Бунюел, който е и негов съсценарист заедно с Жан-Клод Кариер. Главните роли са поверени на Фернандо Рей, Пол Франкьор, Делфин Сериг, Стефан Одран. Лентата разказва за неуспешните опити на няколко представители на висшата класа да обядват заедно. Филмът получава награда Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

Пътеки на славата (1957, Стенли Кубрик)

Филмът е създаден през 1957 г. и според критиците е типичен за ранното творчество на Стенли Кубрик. Той е стегнат, икономичен и сбит разказ. В главните роли ще видите Кърк Дъглас и Ралф Мийкър. Пътеки на славата е филмът, с който Кубрик влиза в списъка с големите режисьори. Кърк Дъглас си спомня участието си в лентата като връх в своята актьорска кариера и го определя като “филм, който винаги ще е добър”.

Отговор