Кой е Володимир Зеленски и какво не знаем за него?

Зеленски
Володимир Зеленски е първият украински президент от еврейски произход.

Володимир Зеленски е шестият президент на Украйна и първият такъв от еврейски произход. Но днес той е много повече от това. Зеленски се превърна в украинския президент, чиято страна беше нападната, и срещу която Русия започна война. Много лидери и обикновени хора по света не крият симпатиите и възхищението си към Володимир Зеленски, както и към неговите решения и действия, предприети в условията на настъпилата в ранните часове на 24 февруари 2022 г. руска инвазия в Украйна.

Зеленски се ражда на 25 януари 1978 г. в град Кривой Рог, Украйна, по това време част от Украинската съветска социалистическа република на СССР. Подобно на много хора от тази област на страната, той израства с роден руски език. По-късно  усвоява украински и английски.  Родителите му са евреи. Майка му е инженер по професия, а баща му – програмист, математик и професор по кибернетика. Като дете Володимир прекарва 4 години в Монголия, където баща му работи в продължение на цели две десетилетия. Връщат се в Украйна и малкият Зеленски започва да посещава училище.

На 17-годишна възраст среща бъдещата си съпруга Олена, с която сключва брак през 2003, и по-късно им се раждат две деца – дъщеря Александра и син Кирил.

Гимназиалното си образование Зеленски завършва в родния си град, в 95-о училище. Номерът обозначава съответния 95-и квартал в града. По време на обучението си Володимир активно се включва в училищната самодейност, особено в театралните представления, и свири на китара в училищния оркестър. По-късно завършва Киевския национален икономически университет със специалност право. Но така и никога не е упражнявал адвокатската професия.  Пътят му го отвежда в съвсем друга посока.

Зеленски
Комедийната трупа на Зеленски – Квартал-95, е поканена да реализира свое собствено шоу.

Зеленски започва актьорска кариера

На 17 сформира отбор (Квартал-95), с който участват в състезание за комедийни импровизации – Клубът на веселите и находчивите. През 1997 г. училищният отбор става шампион в комедийното състезание. Част от екипа, с който тогава работи, по-късно се включва и в основаната от него продуцентска компания – Студио Квартал-95. Предлагат на Квартал-95 да направят собствено комедийно шоу, което да се излъчва по телевизията. Предаването става много популярно в Украйна и често осмива украинските политици.

Характерно за украинския президент е, че обича спорта, и особено фитнеса. Любител е и на танците. През 2006 показва уменията си в украинското издание на Dancing Stars.

През следващите години Зеленски се снима в над 15 филма и сериала. Най- известните сред тях са – Любов в големия град (2009),  Любов в големия град 2 (2010) и Любов в големия град 3 (2014) – мини сериал, продължение на двата едноименни филма, където  бъдещият украински президент отново е в главната роля – тази на Игор. Впечатление правят и превъплъщенията му в историческия фарс Ржевски срещу Наполеон (2012) и романтичните комедии 8 първи срещи (2012), 8 нови срещи (2014) и 8 най-добри срещи (2016).

През 2014 и 2017 озвучава мечето Падингтън в украинския дублаж съответно в първа и втора част на филма. Освен в амплоато на актьор, телевизионен водещ и комедиант, Зеленски се изявява и като сценарист, продуцент и режисьор.

Зеленски
Зеленски в ролята на Наполеон.

През 2015 г. в сериала Слуга на народа Володимир Зеленски изиграва ролята на учител по история, който впоследствие

е избран от народа за президент на Украйна

Сериалът има голям успех – гледан е от над 20 милиона телевизионни зрители и има внушителните 95 милиона гледания  в YouTube. Излъчва се от 2015 до 2019 г. Президентът на Украйна от сериала се пренася в същата (главна) роля и в реалния живот.

На 31 декември 2018 г. Володимир Зеленски участва в развлекателна шоу-програма и публично обявява (по телевизията), че ще участва в предстоящите президентски избори и той ще бъде следващият президент на Украйна. По-късно споделя, че се включва в политическия живот на страната, „за да възстанови доверието в политиците“. Кандидатира се за президент на изборите през 2019-а точно така, както обещава в новогодишната нощ. Партията му носи името Слуга на народа (като сериала) и е създадена от членовете на Квартал-95. Любимецът от екрана печели сърцата и доверието на бъдещите избиратели като обещава да се бори с всички сили с корупцията в Украйна.

Володимир Зеленски побеждава убедително

(на балотажа) досегашния лидер на страната Петро Порошенко като печели 73,2% от гласовете на украинския народ.

Слуга на народа
Зеленски в “Слуга на народа”.

Зеленски е известен с често небрежния външен вид, който демонстрира. Като например когато вместо с костюм и вратовръзка, застава пред камерите по шорти и тениска. Това определено се харесва на хората. Чувстват президента по-близък до себе си, неподправен, автентичен и… как да го кажем… нормален човек – един от всички тях, макар и носещ в пъти по-голяма отговорност.

Друга част от предизборните обещания на Зеленски са насочени към  справянето с дългогодишния конфликт между Русия и Украйна. Заемайки длъжността президент, той търси диалог с руския си колега – Владимир Путин, за да се опитат да сближат двете страни. Но усилията му в тази посока, както виждаме и днес, остават напразни.

При встъпването си в длъжност, Зеленски дори не подозира каква трудна битка го очаква и колко тежка ще се окаже отговорността му като президент. Визираме, разбира се, най-вече инвазията на Русия в Украйна и последствията от нея – война, бомбардировки, погубени невинни животи, страх, паника, бягства от родината и всички други ужаси, които води след себе си един подобен акт. До преди този момент украинският главнокомандващ се застъпва за електронното правителство в Украйна и идеята за

единството между украинско-говорящата и рускоезичната част

от населението на страната. Въпреки усилията му да бъде добър и успешен президент обаче, социологически проучвания показват, че по време на управлението му доверието на украинците в него постепенно е спаднало, и то до едва 30% подкрепа. Западните медии определят Володимир Зеленски като „лош президент“ в мирно време, но „добър президент“ във време на война.

Зеленски
Зеленски е мишена номер едно за руските военни.

Върху Володимир Зеленски и неговото обкръжение тегне и една мрачна сянка от миналото. Документите Пандора разкриха, че те са се възползвали от мрежа от офшорни компании през 2012 г. Излезе в медийното пространство и връзката му с украински милиардер, финансирал предизборната му кампания.

Според западните разузнавателни сили днес

Зеленски е мишена номер едно на руските военни

като целта е да бъде ликвидиран. Цел номер две е семейството му. Въпреки надвисналата заплаха за живота им, той и съпругата му Олена категорично заявиха, че „няма да бягат и остават в Украйна“.

Само за няколко дни се появиха данни, че срещу Володимир Зеленски са предотвратени най-малко три опита за убийство. Тези атаки обаче  не успяха да изплашат националния герой на Украйна, както го определят повечето световни медии. На 7 март 2022 г. Зеленски беше награден от чешкия президент Милош Земан с най-високото държавно отличие на Чешката република, Орден на Белия лъв, за

„неговата храброст и смелост в лицето на руската инвазия“.

Украинският президент е особено популярен с видеата и постовете, които публикува в социалните медии (най-вече в Instagram), преди и след започването на войната. Чрез тях той се обръща към своя народ, но и към хората по целия свят. Посланията му определено ги докосват и много от клиповете стават вайръл, тоест много споделяни и „с голямо значение“.

Зеленски
Зеленски и съпругата му Олена.

На 4 март руската пропаганда, начело с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, пусна слухове, че

Зеленски е напуснал  Украйна

Володин написа в профила си в Telegram:

„Зеленски напусна Украйна! Депутатите от Върховната Рада казаха, че не могат да стигнат до него в Лвов. Сега той е в Полша“.

Последва мигновен видео отговор на Зеленски, в който той опроверга слуховете като каза:

„На всеки два дни се появяват твърдения, че съм избягал от Украйна и съм напуснал поста си. Както виждате аз съм тук – на мястото си. Никой не е избягал!“

Кадрите от поредица негови видеа показваха улиците и емблематични сгради в Киев, но се появиха конспиративни теории, според които фонът зад украинския президент е дело на монтаж и той е направил фалшивите селфи клипове, намирайки се в Полша или друга страна, различна от Украйна.

Олена Шуляк
Олена Шуляк – лидер на партия “Слуга на народа”.

Олена Шуляк, лидер на партия Слуга на народа, заяви:

“Президентът е в Киев. Той е със своя народ! Това, което окупаторите излъчват в Херсонска област, е лъжа“.

Наскоро направено проучване показва, че 90% от украинците вярват, че ще спечелят войната с Русия. А едно от оръжията им, подкрепящи тази убеденост, е куражът, с който влиза в битката президентът им – Володимир Зеленски.


Вижте още: Руският бард Владимир Висоцки

Отговор