Михаела Тюлева: Актрисата, която оперира сърца без скалпел

Михаела Тюлева
Михаела Тюлева
В Световния ден на кукления театър ви представяме прекрасната куклена актриса и преподавател в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов Михаела Тюлева. За своите колеги и студенти тя е просто Мишето – верен приятел и партньор, а за публиката обаятелен, енергичен и талантлив майстор на кукленото изкуство. Имам щастието да познавам Мишето и като професионалист, и като приятел. 4 години – докато бях студентка – тя беше асистент на моя художествен ръководител проф. Жени Пашова. Винаги ни е помагала

с много обич и знания

в работата, но още повече – винаги беше до нас в трудни емоционални моменти. След като завърших, тя остана част от моя живот и продължи да бъде важен човек в него.

D___KATE__СТАТИЙКИ__МИХАЕЛА ТЮЛЕВА__image-9c8b4c7835fa673006128d63c3a53121db06b215004922b4a8c36d07e1de3c67-V
Михаела Тюлева

Тя има хиляди лица. Може да бъде и весела, и тъжна. И добра, и лоша. И близка, и далечна в своята необятна Вселена от чувства, мисли и преживявания. Обича да описва себе си с три основни неща – зодия лъв, мечтател и тотален обожател на шоколада. Днешния празник отбелязва по един необичаен начин –

Михаела Тюлева си прави равносметка

какво е постигнала от миналата година по това време до днес в кариерата си на кукловод и асистент-преподавател. Тя предпочита да се сравнява със себе си, а не с другите. Да прилича на “големите”, както тя ги нарича, е нейна цел, но оценка прави само на своя собствен път и развитие.

“Когато открия, че вече съм усвоила ново умение или че мога да преценявам по-добре нещата, че съм станала повече творец в тази област – кукленото изкуство, че съм дала повече на студентите, на колегите, на зрителите – това е моят начин да празнувам.“ – казва с плам в очите Мишето. Мечтата ú като малка била

да стане космонавт или хирург

“А в по-късна възраст исках да бъда пожарникар”, смее се днес. Всички тези идеи за бъдеща професия се разбиват на пух и прах, след като на 7 години, майка ú я води на конкурс за деца-актьори в Народния Театър. От всички кандидати били избрани 14, сред тях била и Мишето.

“Велико време! Време на детство! И едновременно с това ме вълнуваше професията на хирурга. Исках да оперирам сърца. Май и сега го правя, но по друг начин, нали?”– казва замислено актрисата. След опита, който натрупала още като дете на театралната сцена и поправката по математика, на която била оставена в училище – била категорична в избора си на професия.

“Станах актриса заради всички видими и невидими неща, които винаги са ме вълнували, заради радостта да носиш удоволствие на хората, заради силата на всички действия и думи.” – споделя тя. Когато я питам как е избрала да учи кукли, тя казва, че с риск да прозвучи клиширано: не тя избрала кукления театър, а той избрал нея.

Михаела Тюлева

Михаела Тюлева на сцената
“Хвана ме с магията си, със силата да оживиш неживото, да се забавляваш, докато работиш” – разказва Михаела Тюлева. Играта с кукли ú носи наслада, удовлетворение и никога не спира да я зарежда с

положителна енергия

Година след като Мишето завършва Академията, проф. Пашова я поканила да стане асистент-преподавател на класа, който взимала.

Тя приела, защото “явно това бил нейния път в живота”. До ден днешен за нея това предложение е изключително признание за нейния талант, качества и характер, и е благодарна за това, че ú се е случило.


Прочетете още… едни от най-вдъхновяващите мисли на Крикор Азарян


Мишето играе ролята на мост между студентите и професорите в процеса на работа. Тя трябва да направи връзката между младостта и липсата на опит на бъдещите актьори и високите изисквания и критерии на останалите, заедно с които водят класа – проф. Жени Пашова, доц. Петър Пашов и ас. Георги Спасов.

“Уникален екип, с който обожавам да работя” – с обич казва тя.

Приема студентите както като ученици, така и като нейни учители. Опитва да им предаде всичко, което вече знае за кукления театър, неговите техники и похвати, но и да ги научи “да бъдат перфекционисти, професионалисти, да може да се разчита на тях, да бъдат готови на всичко, да вярват в себе си, в силите си, да не са лицемерни, да имат позиция, да я отстояват.” Силно се надява, че успява да направи това.

Освен преподавател в НАТФИЗ, Михаела Тюлева има и дългогодишен стаж на професионалната сцена. Тя е изиграла

стотици представления и роли

Споделя, че детската публика е “безпощадна”, защото “пред нея не можеш да си позволиш да замазваш, не можеш да си позволиш да “лъжеш”, защото техните радари веднага ще те усетят.”

Михаела Тюлева
Михаела и Душан

Мишето има и магистратура със специалност Терапевтичен куклен театър. Работила е с много деца с проблеми и различни заболявания, на които чрез кукления театър успяла да помогне, по един или друг начин. В момента кара докторантура и вероятно ще продължи да се изкачва по тази стръмна стълбичка до последното ú стъпало.

Извън кариерата е щастливо влюбена и обвързана над 10 години с мъжа до нея – Душан, а е горда майка на малкия Мартин. Откакто той се появил на бял свят, основната част от времето и енергията ú отиват в грижите за него.

 “Не е лесно да си родител. Никой не те подготвя за това, което ще ти се случи, а то е толкова много и за моя радост – толкова хубаво,“ споделя актрисата.

D___KATE__СТАТИЙКИ__МИХАЕЛА ТЮЛЕВА__image-e6c96a518f573138bf0f24e0d8605f02437ff243b90eac25ab6a611db8ee5fd8-V
Марти като по-малък.
Често ú се налага да играе и

“домашен куклен театър”

и разказва: “Забелязвам понякога, че Марти повтаря някои от нещата, които аз съм правила с предмети или кукли, но е много важно да не види, че го гледам – явно си репетира насаме човекът.”

Повече от всичко, Мишето обича мъжа и детето си, родителите и цялото си семейство, както и своите приятели, за които трудно намира време напоследък, “но не ги е забравила”. Ако все пак ú остане някоя свободна минута, запълва я с четенето на книги, което е любимо нейно занимание за отмора и релакс.

Тя вярва, че важното за всеки човек е да не съжалява за отминали неща и да не си хаби времето в “гледане назад”.

Честит празник на Мишето и на всички куклени актьори и почитатели на кукления театър!

Отговор