9 навика, които отличават богатите хора от бедните

4
богатите
Има определени неща в навиците на богатите хора, които ги отличават от бедните.

Да бъдеш богат е мечта на почти всеки човек. Но за да станеш един от богатите понякога не изисква само късмет, а и упорита работа най-вече върху себе си, пише rucycle.com. Основните фактори, определящи ще станете ли богат или не, са вашите навици и действия в типични стандартни ситуации.

В продължение на 5 г. Томас Корли изучава навиците на богати хора с доходи от 160 000 до 3,2 млн. долара и написва книга за това с какво те се отличават от типичните им съвременници (с годишни доходи до 35 000 долара). Като ключ към успеха им той определя ежедневните привички и убежденията на хората: въпреки че са еднакво успели в кариерата, те имат различно ниво на богатство и са абсолютно различни.

Корли казва, че има навици, водещи до богатство и навици, които разоряват. В тази връзка авторът на rucycle.com Константин Шиян прави обзор на 9 неща, към които богатите хора имат различен подход от бедните. Помнете, че това не е рецепта за забогатяване, а статистика – какви са част от навиците на някои от успели професионално и финансово стабилни хора.

Ето ги и списъкът с въпросните 9 навика, които отличават богатите от бедните:

богатите
Богатите хора си поставят ясни цели и неизменно ги следват.
 1. Успешните хора поставят пред себе си ясни цели и постоянно ги следват.

„Аз се съсредоточавам над своите цели ежедневно“ – тази фраза е вярна за 62% от заможните хора и само за 6% от бедните. Освен това, успешните хора си поставят годишни и месечни планове, но и 67% от тях го правят в писмен вид.

За да разберете, че вашите цели са правилни, те трябва да отговарят на два критерия: първо – да са достижими, и второ – реализацията им да зависи от вас, а не от външни фактори.

 1. Те знаят какво обезателно трябва да свършат днес.

„Имат ясен списък с нещата, които трябва да направят.“ Това твърдение поддържат 81% от богатите хора и 19% от бедните.

В допълнение, освен че богатите си водят списък на днешните задачи, 70% от тях потвърждават, че почти винаги се придържат към графика си.

телевизия
Богатите не гледат телевизия.
 1. Богатите хора не гледат телевизия.

„Аз гледам ТВ по-малко от час на ден.“ Това твърдение е вярно за 67% от богатите и само 23% от бедните.

78% от бедните хора гледат реалити шоута. В средите на богатите това правят само 6%. Корли казва, че задоволените материално хора управляват продуктивно не само работното си, но и личното си време.

 1. Те четат, но не за удоволствие.

С твърдението „Обичам да чета“ са съгласни 86% от заможните и само 26% от бедните хора.

Но следва уточнението, че обикновено богатите хора не четат художествени текстове, а научна и бизнес литература. Освен това, заможните четат и огромно количество книги за самоусъвършенстване. Корли също пише, че 88% от материално осигурените в САЩ отделят поне по 30 минути за четене на статии и книги за саморазвитие. Сред заработващите по-малко, любознателните от този тип са само 20%.

книги
Четат, но не за удоволствие.
 1. Те слушат аудиокниги.

По път към работа аудиокниги слушат 63% от хората със състояние и само 5% от представителите на средната класа.

 1. Те редовно работят допълнително.

81% от богатите хора редовно работят от вкъщи в своето лично време. Сред тези, които нямат още финансов успех, такива са само 17%.

86% от богатите хора работят повече от 50 часа на седмица. И само 6% от тях се оплакват, че работата им идва в повече.

 1. Те не се надяват на джакпот.

„Редовно играя на лотария“ – с това твърдение се съгласяват само 6% от заможните и 77% от бедните. Впрочем, това не означава че богатите хора се страхуват от риск – просто в бизнеса им може да се случи да поставят на карта всичко, подчертава Корли.

богатите
Богатите следят теглото и здравето си

8. Те следят теглото си и здравето си.  

Регулярен отчет на употребените калории си водят 57% от богатите и само 5% от бедните.

Грижата за здравето е един от главните фактори за успех, казва Корли. Наскоро в кабинета му бил 68-годишен мъж, управляващ състояние от 78мнл долара. Корли го попитал защо не помисли за пенсия. Мъжът го погледнал като извънземно.

„Последните 45 години редовно следя за това кой съм аз и как се чувствам. В момента съм на върха на кариерата си. Какво ми говорите?“ – недоумявал той.

 1. Те се стараят да се усмихват.

Всеки ден позитивно настроение си създават 62% от заможните и само 16% от бедните хора.

Прочетете още:

Фрази, които интелигентните хора никога не използват

4 КОМЕНТАРА

 1. Пълни глупости. Ако това са критерии, манталитет и предпоставки за богатство как се обяснява бедността на другите хора с по-малките проценти, които все пак влизат в статистиката на индивиди със същите навици?!

  • Искра, това не са общовалидни критерии. Това са сумирани данни от проучване, проведено сред определен брой хора за определен период от време: “В продължение на 5 г. Томас Корли изучава навиците на богати хора с доходи от 160 000 до 3,2 млн. долара и написва книга за това с какво те се отличават от типичните им съвременници (с годишни доходи до 35 000 долара).” 🙂

 2. Ще разпечатам това и ще го разпространя сред… да речем болните в
  психиатрията. И вярвам, че скоро ще забогатее голяма част от тях.

  • Приятели, това е статистика, не наръчник по забогатяване…:-) Усмихнат ден!

Отговор