Варна: 11 причини да посетите морската столица

1
Варна морската столица
Варна - морската столица на България.

Дъх на сол, морски бриз, свобода – това ще намерите във Варна. Макар и много да са местата, които трябва задължително да посетите в родната ни България, Варна е едно от тези, което завинаги ще останат в сърцето ви. Позагубила от едновремешния си чар, днес морската столица на България малко по малко започва отново да радва местни и посетители с красотата и обаянието си.

Ако се чудите какво пък толкова ще намерите там, прочетете следващите редове. По-нататъшно убеждаване няма да ви трябва. Без много, много да му мислим, ще ви изброим точно

11 причини да посетите морската столица

Не по-малко, макар че и една би била напълно достатъчна, и не повече, защото веднъж отишли там, ще измислите безброй причини, за да се върнете.

  1. Скок с бънджи от Аспарухов мост

Скокът с бънджи от Аспарухов мост определено е едно от нещата, които трябва да направи всеки от вас, който поне малко го иска. Адреналинът е гарантиран, любовта ви към бънджи скачането – също.


  1. Катедрален храм-паметник Свето Успение Богородично

храм-паметник Варна морската столица
Храм-паметник Свето Успение Богородично в морската столица Варна. Снимка: oxeno / Foter / CC BY-NC-SA

Или накратко катедралата. Основният камък на църквата е положен на 22 август 1880 г. от княз Александър I. Строежът продължава шест години, а първата отслужена литургия се състои на 30 август 1886 г. В периода 1941-1943 г. се доизгражда камбанарията, висока цели 38 м. Така църквата става втората по височина в България след катедралния патриаршески храм Свети Александър Невски.

Няма как да отидете до Варна и да пропуснете катедралата. Дори и да не се интересувате от подобни паметници нейната величественост ще ви плени и впечатли.


3. Фонтанът на площад Независимост

Независимост морската столица Варна
Фонтанът на площад Независимост.

А за варненци – просто шадраванът. Някога популярно място за срещи, което пък съвсем скоро се превърна и в малка гордост за морската столица. Подновеният фонтан беше официално пуснат съвсем скоро, на празника на Варна (15 август). Водната му струя се издига на над 40 метра височина, което го прави и уникално за страната съоръжение. С други думи – гледката си струва.


4. Fun city/Любовта е лудост/Видеохолика/Златна роза

Ако имате късмет да посетите Варна по време на фестивалите, които се провеждат в града, задължително трябва да посетите поне един от тях.

Fun city е главозамайваща комбинация от музика, творчески работилници, състезания, игри, улично изкуство, училища по танци и какво ли още не. Провежда се в края на август в Морската градина, като през последната година локациите са над 10, изпълнителите надхвърлят сто, а самите събития – над 170. И сами можете да се досетите, че Fun city не е за изпускане.

Варна фестивал
Плакат на фестивала Любовта е лудост.

Отново към края на лятото можете да станете част от международния филмов фестивал Любовта е лудост. Основан през 1993 г., той се провежда в продължение на седмица и започва в последния петък на август. Организира се във

Фестивалния и конгресен център – Варна

като всяка година се прожектират между 50 и 60 игрални филмови заглавия, което малко или много гарантира удовлетворението на всеки зовящ се “киноман”.

Видеохолика е международен видео арт фестивал, който се провежда както в традиционни галериини пространства, така и в нетрадиционни обществени такива. Той е за тези от вас, които искат да видят работата на млади творци от цял свят, занимаващи се със съвременно изкуство. Обикновено се провежда през първите дни на август и продължава около седмица.

Ако ви се очертава пътуване към морската ни столица през октомври пък, няма как да пропуснете знаменитата Златна роза. Провеждан от 1961 г., кинофестивалът отличава най-добрите български филми от годината, като предлага на посетилите цяла седмица прожекции, както и реален шанс да се сблъскате с част от любимите си актьори и кино творци.

Естествено, този списък далеч не включва всички интересни събития, които можете да посетите докато сте във Варна. Съветваме ви да следите програмата на Фестивален комплекс – Варна, Градската художествена галерия, и Дворецът на културата и спорта.


5. Дивите плажове

Варна морската столица плажове
Плажовете близо до морската столица…

Друго преимущество на Варна са нейните плажове. Ракитника, Черноморец, Паша дере, Камчийски пясъци, Шкорпиловци – все места, на които човек може да се наслади на спокойствие, което рядко може да се намери по родното Черноморие.

плаж
Изгрев. Снимка: Искрен Маринов

Къмпингуването там също е добра идея, така че грабвайте палатките и се пригответе за пълноценнна почивка, която гарантирано ще се нареди сред най-любимите ви.


6. Пристанището / Морска гара / Фарът

Варна морската столица
В морската столица Варна красотата е навсякъде около вас.

Проектирано от инж. Адолф Гегар, пристанище Варна е официално открито на 18 май 1906 г. в присъствието на княз Фердинанд I, министри и представители на чужди легации. След близо 110 години то продължава да има национално и международно значение, като едновременно с това предлага на своите посетители да се докоснат до вълшебството на ветроходството с ежегодната регата Кор Кароли.

Варна
Варна

От тази година варненци могат да се гордеят и с още нещо – обновената зона край Морска гара, която вече е приятна място за разходки както за хората от града, така и за посетителите.

Източният вълнолом и фарът определено трябва да присъстват във вашия “to-do list”. Символ на романтика, вълноломът привлича с гледката си към Аспарухов мост по залез, в която всеки би се влюбил.


Останалите пет причини да посетите един от най-прекрасните български градове ще намерите в продължението – Варна: Дъх на сол, морски бриз и свобода

1 КОМЕНТАР

  1. Бих добавила: бар Кубо на плажа, Авери Бира и още куп местенца които да се споделят с добра компания

Отговор