Кой ще стане Музикант на годината за постижения през 2018 г.

0
Музикант на годината 2018
Музикант на годината 2018

На 8 май публиката в столичната зала България ще аплодира новия носител на приза Музикант на годината. Вече 28 години той се избира с гласуване от слушателите на предаването за класическа музика Алегро виваче по програма Хоризонт на БНР, а резултатите винаги се пазят в тайна до самия галаконцерт. Затова всеки, който иска да бъде сред първите, научили името на победителя, трябва да бъде там – в Храма на музиката. Входът за събитието е свободен и всички са добре дошли. Началото е в 19 часа.

Домакин на вечерта ще бъде Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин. Тази година Радиосимфониците празнуват 70-годишнина и на нея е посветен целият им творчески сезон. По време на церемонията те ще имат удоволствието да партнират на някои от новите носители на награди. Активното участие на слушателите в допитването оформи рекордните 7 категории за постижения през 2018 година:  Млад музикант на годината, Активна творческа дейност, Юбилей, Изключителен принос към българската култура, Ансамбъл и Музикален проект на годината, Класиката в другите жанрове. Носителят на голямата награда, подкрепен с най-много гласове, ще си тръгне от сцената със статуетката на скулптора Христо Илиев.

За трети път в

28-годишната история на наградите Музикант на годината

ще бъде връчен и специалният приз на името на Олга Камбурова – дългогодишна водеща на предаването Алегро виваче. Наградата в нейна памет беше инициирана от група музиканти, журналисти и общественици. Тя има за цел да отличи изявени млади таланти и да им предостави възможност да направят студийни записи с продуцент и екип на Музикална къща БНР.

Музикант на годината 2018
Ежегодната анкета на предаването “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на БНР се провежда за 28-ти пореден пътл

Наградата Музикант на годината няма прецедент в българската културна действителност. Жури са самите радиослушатели, от които се иска само едно – да подкрепят своя фаворит, независимо дали е инструменталист, певец, диригент, композитор.

Допитването се провежда от 1991 г.

Носители на приза Музикант на годината са диригентите Васил Арнаудов, Емил Табаков, Росица Баталова, Йордан Камджалов, Найден Тодоров и Ваня Монева, оперните прими Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова и Мария Цветкова-Маджарова, цигуларите Минчо Минчев, Васко Василев и Светлин Русев, Мичо Димитров, пианистите Виктор Чучков и Людмил Ангелов, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, композиторът Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов, перкусионистката Татяна Колева и два хорови състава – Бодра песен – Шумен с диригент Деница Узунова и Националният филхармоничен хор Светослав Обретенов с диригент Славил Димитров.

През 2008 г. допитването Музикант на годината беше насочено изцяло към младите български таланти, а сред осемте номинирани най-много гласове получи Василена Серафимова (ударни инструменти).


Вижте още… за изкуството на зарята и хората зад този огнен спектакъл

Отговор