Ядене, пиене, свирене и всичко останало в Гуча

0
Гуча
Гуча - Фестивалът на тромпетите и любовта.

На входа на Гуча трябва да пише “Сбогом, съвест”. Никой не отива там само заради музиката. Фестивалът не събира фенове на тромпетите. Събира луди и гладни за удоволствия хора и ги прави фенове на тромпетите. Повече за тях четете в първа част на разказа ни за това лудо сръбско село.

Какво да ям в Гуча?

Яж каквото искаш, но не е много подходящо за вегетарианци. Плодове не продават никъде, от зеленчука правят скулптури или го използват за демонстрации.

Гуча
Ако не ядете месо, в Гуча ще трябва да карате основно на салати, хляб и алкохол.

За една вечер беше изяден, на следващия ден го нямаше.

2a

Тук къкри зеленцето. Явно е основната гарнитура към печеното прасе. Порция свинско струва около 800 динара. Смятайте си го сами.

плескавици
Обичате ли плескавици?

Плескавицата е особено модерна. Продава се в хлебче, сам си слагаш гарнитурата, струва само 150 динара и е много вкусна.

4a

Зеленчук скулптура.

5a

Всичките прасета – на мезета.
Бира Йелен
Бирата е… Йелен.

Какво да пия? Само Йелен пиво, нищо друго.

Йелен пиво е монополист в Гуча, те са едни от най-големите спонсори на фестивала, всеки бар е брандиран от тях, навсякъде се продава само тази бира.

В шатрите струва 250 динара, извън тях по 100. Слоганът им е Muskarci znaju zasto или Мъжете знаят защо. Не знам кой кого имитира, но Каменица може пасти да яде, ъъъ, плескавици да яде пред вкуса на Йелен пиво.

8a
Ракия също има.

Това са колбички с ракия, пълно е с девойки, които ги продават. Ракията не знам дали се купува, но девойките определено привличат внимание.

9
Музика….
10
… и пак музика!
Ах, тези тръбачи!

Музикантите са два вида. Едните свирят на сцените, другите по улиците и кръчмите. Тези на сцените са спретнати и свирят жестоко. В кръчмите не са никак спретнати и пак свирят жестоко. Най–вече за пари.

Зад голямото веселие около тях има и много пот, алчни очи, които шарят, за да открият някой по-платежоспособен,  устните им са разранени, белят се, горната им устна е изкривена по един особен начин. Но само ако се загледате. Те са дошли да изкарат пари, не им е никак весело. Свирят по цяла нощ, не им се сърдете. Вие сте в Гуча за кеф, те – работят.

Гуча
Надсвирването…

Вечерта на надсвирването с тромпети. Идете и ги чуйте, какво да ви разказвам.

12
Трезвите тук са малцина…

Пълно е с готини, весели и пияни хора.

1314

Гуча някак събира света и претопява границите. И истинските и тези в общуването. В Гуча светът е дошъл, за да слуша тръбите, да танцува и да пие бира. И когато му стане лошо от кеф – да повърне. После продължава.

“Помогнете ни да се напием”. И хората помагаха, дори един оркестър спря, за да посвири при тях и да привлече повече хора. Невидимият също събираше

пари с неизвестна цел

– предполагам отново свързана с алкохола.

Да пиеш в Гуча е допустимо и желателно, и препоръчително. Може и някой да е дошъл само заради музиката, но не го открих. Всеки беше захапал чашата като за последно.

17
Пълно е и с хора с чувство за хумор.

“И аз нямам яхта, ама и ти не си Северина”. Северина е една от известните им певици. Имаш и тениска с надпис You tRube , имитира логото и шрифта на you tube.  “Секс инструктор. Първият урок е безплатен”.

“Не съм гинеколог, но мога да погледна”

“Rakia. Correcting people”. “Човек без стомаха е като Мерцедес без знака”.

16a
Снимки: Личен архив

Момчето продава най-обикновени белачки за картофи. Не се бях сетила, че може да помогнат за зелевата салата. “Като рендето на Вьорнер е” – крещи момчето, зелето хвърчи навсякъде. Според мен е и по-добро, но ако можеш да го купиш заедно с продавача. Кухненски робот не ти трябва.

18
Пиене и веселба…

Няма шанс да снимате тръбача сам. Всички му се катерят по главата и се изчакват за снимка.

19
Барове в Гуча – колкото искаш!

Бар на кръстопът не остава празен. Имаше 5 варела с по една кръгла дъска отгоре, денонощно беше пълно хора.

21
Всеки иска пари… за нещо.

Не ú дадох пари. Не подкрепям социалния мързел, особено в Гуча. Тук местните, и не само, се скъсаха да изкарват пари. Десет печени царевици да опънеш на една маса или кофа със студена бира – ще изкараш пари. Някои точно това и направиха. Особено във вечерта с надсвирването. Тогава явно е най-силният ден, с най-много хора. Хората носеха кофи и хладилни чанти с бира и се скъсаха да продават.


Още за Гуча може да прочетете тук: Сбогом, съвест! Това е Гуча

СПОДЕЛИ
Предишна статияСбогом, съвест! Това е Гуча
Следваща статия5 от пещерите на България, които трябва да видите
Ани Вълкова
През 1980 г. е убит Джон Ленън, умират Хичкок, Сартр и Тито. Американците оставят руснаците да пият водка на празен стомах като им намаляват доставките на царевица заради нахлуването в Афганистан. Дори Пинко Розовата пантера е в траур*. И на всичкото отгоре се раждам аз. Надживях всичките опити на родителите си да ме стопанисват отговорно. Къпали са ме в ракия, хранили са ме с отровни гъби съм чакала няколко часа ме натровена със салам Камчия преди да ме откарат в Бърза помощ защото трябваше да прекопаят лозето. Проявявам нездрав интерес към изкуството, книгите, накъде върви световната каруца и пиенето на бира. В обратен ред. Харесвам Марина Абрамович, Стайнбек и Пратчет, Алмодовар, балкански трапезен рок, дъб, бук, чук и гек и Westmalle Triple. Успешно съчетавам любовта си към тихи занимания на закрито с щракането на пръсти и правенето на панаири. Смятам спорта, както и всяко движение за излишно прехвалени и вредни. Въпреки това тичам три пъти седмично, с омерзение. Това е първата сериозна битка между мен и тялото ми, от която излязох потен победител. Играя и народни африкански танци заради красивите перкусионисти, които през цялото време преживят желирани бонбони. Гледката си струва. Обичам контрастите, абсурдите и отклоненията и винаги дебна кое от трите ще изскочи иззад ъгъла, за да ме учуди или разсмее. Харесвам хора, които приличат на шарени черги, с многоцветни тъкани от живота нишки, въртяни и опъвани до скъсване, с неизвестно начало и край. Обичам и мрачните си, саморазрушителни приятели, които притежават най-светлите души и дори когато драскат с малките си нокти са по-добри от онези от чиито усти бълбукат розови балончета като от устата на анимационни герои, но разбирам усилието на последните да изперат безмислието. Имах частично гадно детство и започнах да пиша, за да се самотерапевтирам, но не помогна особено. Пиша от радост, от мъка или от сутринта. Никога нищо не съм публикувала и вероятно има защо. Аз съм ужасно предупреждение, че понякога “ и най-добре скроените мечти на мишките и хората остават често неосъществени”, но се надявам да отгледам поне няколко заека в двора си или поне да не ги избия до крак по невнимание. Дано да ми остане един, които да вадя от ръкава си, за да лъжа безобразно себе си и околните, че ние сме по-силни от случайността. И, моля ви, не убивайте присмехулници. Никога повече. *Тогава умира Питър Селърс, британският актьор, който прави Пинко суперстар.

Отговор