Антарктида – непознатият континент

Антарктида
Неслучайно е наричан Леденият континент. Снимка: ALAMY

Антарктида е най-малко познатото и труднодостъпно място на Земята. Там няма градове и селца, а единствените обитатели на ледената пустош са учените и изследователите.

Българската база на Антарктида
Българската база на Антарктида „Св. Климент Охридски“

От 2010 година насам, 1-ви декември е провъзгласен за
Международен ден на Антарктида

Датата не е избрана случайно. На 1-ви декември 1959 г. е подписан т.нар. Антарктически договор, според който територията е обявена за научен резерват, а всички държави, които извършват научна дейност там се задължават да спазват клаузите посочени в договора. Целта е да бъдат опазени природата и естествените дадености на Антарктида. Договорът, също така, забранява упражняването на каквато и да било военна дейност в тази част на планетата.

Антарктида е суша, обграждаща Южния полюс на Земното кълбо. Това е най-студеното място на планетата и е почти изцяло покрито от сняг. Площта на континента е 13 200 000 km².

Антарктида
Леденият континент.

Нещо, което не спира да ме изненадва е фактът, че в последните години туристическите компании започнаха да предлагат „посещения“ до Ледения континент. Това, разбира се, не е дестинация, която в действителност може да бъде посетена. Пътуванията до Антарктида се осъществяват посредством кораби, а пасажерите остават да нощуват в тях, тъй като

територията на научния резерват е защитена и на нея
няма построени хотели или бази за отдих

Но някои от туристическите агенции осигуряват слизане на брега на Антарктида. Туристическият сезон за пътуване до снежната пустиня е по време на полярното лято – между декември и февруари, когато температурите там са най-високи и достигат до приличните -5, -10 градуса. При повече късмет и до 1-3 градуса в плюса.

Тези абстрактни туристически пътешествия не се приемат особено добре от част от научната общност, посветила живота и работата си на непознатия континент. Вероятно имат право, но икономиката, бизнесът и желанието за спечелване на колкото се може повече пари понякога не се подчиняват на правилата и общоприетите морални догми.

Андарктида
Снимки: Wikipedia

Днес ние от LifeBites.bg искаме да споделим с вас

някои от най-интересните факти за Антарктида

част от които може би не знаете.

 • Континентът е открит през 1820 г. от руската експедиция на Фадей Фадеевич Белингсхаузен и Михаил Лазарев.
 • Първият човек стъпил на Ледения континент е Джон Дейвис. Това се случило през далечната 1821 година.
 • Там има водопад, от който тече червена вода. Това се дължи на голямото съдържание на желязо във водата, което под влияние на кислорода, с който си взаимодейства бързо ръждясва и дава червеникавия оттенък.
 • Това е петият по големина континент в света след Азия, Африка, Северна и Южна Америка.
 • Най-ниската измервана някога температура на Земята е засечена там на 21 юли 1983 година. Тя е -89,2°C.
 • В превод от гръцки Антарктида означава „противоположността на Арктика“. Въпреки това, много хора и до днес си мислят, че става въпрос за едно и също място, когато чуят Антарктида и Арктика.
Антарктида
Карта на Антарктида.
 • В някои части на Антарктида не е валял дъжд или сняг през последните 2 милиона години.
 • Леденият континент е най-голямата пустиня на света.

 • Там няма полярни мечки. Те се срещат в Северната полярна област. Фауната на Антарктида е представена най-вече от пингвини.
 • По време на зимния сезон Антарктида потъва в пълен мрак, за сметка на полярното лято, когато няколко месеца слънцето изобщо не залязва.
 • На Антарктида се срещат само 2 вида растения.
 • Леденият континент е единствената суша, на която не се срещат влечуги.
 • По време на антарктическото лято, някои от реките на континента се разтопяват и започват да текат.
 • Климатът там е по-сух дори от този на пустинята Сахара.
 • Това е единственият район в света, който не принадлежи на нито една държава, въпреки че много са се опитвали да си го присвоят.
 • На Ледения континент са разположени множество планински вериги с надморска височина над 4000 м. Това е и причината тя да е най-високият от всички континенти на Земята.

Четете още: 

Първи опит за прекосяване на Гренландия от българин

Отговор