Дога: Йога за хора и кучета – любов или изтезание?

Мненията относно практикуването на дога са изключително полярни.

Дога, за която ще ви разкажем днес, няма нищо общо с едноименния забавен супергерой от индийските комикси. Дога всъщност представлява особен вид йога за хора и техните домашни любимци – кучета. Названието е комбинация от английските думи за куче (dog) и йога. Според упражняващите този стил, дога е път за постигане на дълбоко свързване между стопанина и неговия четириног другар. Двамата заедно изпълняват йога пози и изграждат завидна хармония помежду си.

Според противниците на дога обаче, това е истинско изтезание за кучетата. Те обвиняват стопаните, водещи домашните си любимци на този вид спорт, в егоизъм и експлоататорско отношение към четириногите за собствено удоволствие. Без да взимаме пряко отношение в споровете за и против дога и да натрапваме собственото си мнение, днес в Lifebites.bg решихме да ви разкажем какво по-точно представлява този нов вид йога за кучета и хора.

Дога набира все по-голяма популярност

и печели все повече нови привърженици по света в последните няколко години. Особено в Америка, Хонконг и др. Въпреки големия интерес, обаче, много от последователите на древното йога учение изразяват категоричното си несъгласие с появилата се нова интерпретация на духовната практика.

дога
Дога набира все повече последователи по света, въпреки множеството критики, които отнася.

„ДОГА РИСКУВА ДА ОБЕЗСМИСЛИ ЙОГАТА,  ПРЕВРЪЩАЙКИ ЕДНА 2500-ГОДИШНА ПРАКТИКА В ПРИЩЯВКА. ДА ЖИВЕЕШ В ХАРМОНИЯ С ВСИЧКИ ЖИВИ СЪЩЕСТВА, В ТОВА ЧИСЛО И С КУЧЕТАта, ДЕЙСТВИТЕЛНО Е ЙОГА ПРИНЦИП. НО УРОЦИТЕ ПО ДОГА ЕДВА ЛИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ НАЧИН ДА БЪДЕ ИЗРАЗЕНО ТОВА.”   

– изказва опасенията си Джули Лоранс, дългогодишен йога инструктор от Орегон пред списание The New York Times.

Подходящи или не, в същността си уроците по дога представляват съвкупност от специфични масажни техники, йога упражнения, изпълнявани от стопанина и неговия домашен любимец, медитация и специални техники за разтягане. Както и акупунктура за кучета и изпълняването на отпускащи звуци и песни. Към момента съществуват

три различни философии

при практикуването на кучешката йога. В единия случай четириногото се възприема (за да не бъдем груби като кажем използва) като предмет. Във втория – като партньор. А в третия – кучетата не са ангажирани пряко с упражненията, изпълнявани от стопаните им. Тяхната роля е просто да присъстват свободно в салона за йога, без от тях да се изискват конкретни неща.

В първите два случая, за да могат кучетата да изпълняват зададените асани, те биват подпомагани от половинките си. Така например по време на поза Чатуранга, предните лапи на косматия йога ученик се вдигат във въздуха от човека отсреща. Той ги придържа и помага за последващите  движения. При Гледащо нагоре куче и Поздрав към слънцето пък стопаните изправят лаещите си любимци на задните им крака.

Самите дога инструктори до голяма степен са самоуки в новото начинание, на което се посвещават. Те обсъждат помежду си различни техники и споделят опита си един с друг, за да положат основите на новия, станал вече моден стил в йогата. На пазара се появиха и първите книги с препоръки за изпълнение на дога. Една от тях – Barking Buddha: Simple Soul Stretches for Yogi and Dogi, е дело на 43-годишната йога и дога инструкторка Бренда Браян. Нейната колега Кимбърли Уилсън – базирана във Вашингтон, споделя:

“ТОВА Е СТРАХОТЕН ОПИТ В ОБЩУВАНЕТО ЗА КУЧЕТАТА. ЕДНО НЕВЕРОЯТНО ПРЕЖИВЯВАНЕ ВЪВ ВРЪЗКАТА НА СТОПАНИНА И КУЧЕТО, ДОКАТО ПРАВЯТ НЕЩО, КОЕТО Е ДОБРО ЗА ТЯХ.”
дога
Дога има за цел да постигне дълбока хармония между стопаните и техните домашни любимци.

Учителите и последователите на дога са убедени в ползата от нея за хората и техните четириноги любимци. И най-важното – за изграждането на силна и хармонична връзка помежду им. Още за здравето както на човека, така и на косматия му партньор, практикуващ специфичната йога. Сред другите ползи от практикуването на дога защитниците ѝ нареждат:

  • дълбоката релаксация, която получава двойката стопанин-куче,
  • подобряването на състоянието на по-старите и затлъстели кучета,
  • умението на стопанина да тренира все по-лесно и успешно своя домашен любимец,
  • приучаването на хората да са по-търпеливи и толерантни,
  • възможността на стопаните да се радват пълноценно на кучетата си и др.

Дога често е определяна и като начин да се погрижиш и да поглезиш своето куче. Някои стопани дори твърдят, че да прекарват времето си в салона за йога заедно с кучетата си е

мотивиращо и стимулиращо за тях

Иначе едва ли биха ходили толкова редовно и с такова желание на тренировките, допълват още те. Според ветеринаря д-р Дъглас Уилсън за кучетата (а защо не и за котките) дога е наистина полезно и приятно занимание. Той изтъква факта, че доста пози в йогата са вдъхновени и наречени именно с имената на реални действия на животните. Такива са например Котешката поза, Гледащо нагоре куче, Гледащо надолу куче и др.

Една част от посетителите на дога уроците обаче остават разочаровани от тях. 40-годишната Пола Апро споделя пред The New York Times, че инструкторката в часа, на който присъствала, показвала позите в компанията на плюшено куче. А участниците трябвало да накарат своите истински и живи любимци да ги повторят. Което било изключително трудно и дори невъзможно. Да не говорим, че нейните собствени възпитаници отказали да изпълняват каквито и да било пози, техники и упражнения.

Както споменахме и по-нагоре в текста, въпреки на пръв поглед добрите намерения на стопаните, не всички приемат дога с отворени обятия. Появяват се и не малко мнения и питания относно това доколко е наистина

привлекателна, забавна и приятна

и за четириногите, колкото е за стопаните им. Дали тази духовна практика не е по-скоро егоистично избрана от хората, за сметка на домашните им любимци, които просто нямат думата. Какви са отговорите на тези въпроси ние не можем да кажем. Ако обаче вие имате мнение по темата за или против дога, и искате да го споделите с нас, ще се радваме да го направите в мястото за коментари под статията или на нашата Фейсбук страница.


Вижте още: 98-годишна йога инструкторка, която ще ви вдъхнови 

Отговор