Кучета полицаи са любимите герои на колегите си

0
кучета полицаи
Всички кучета полицаи имат изключителен интелект и са способни на нечувана дисциплина. Photo credit: brizzle born and bred via Foter.com / CC BY-ND

В началото на 2015 г. в САЩ бе приспана 9-годишната немска овчарка Джъдж, служила през целия си живот на полицията в Саут Джърси. Кучето страдаше месеци наред от множество здравословни проблеми и затова бе взето решение да се сложи край на мъките му. Но вярната служба и любовта, която то дало на колегите си, ги накараха да страдат истински по загубата му.

По данни на полицията, работата на Джъдж довела до 152 ареста, до залавянето на 3 издирвани автомобила, до отнемането на 3 огнестрелни оръжия на улицата, до конфискация на наркотици и на над 47 хил. долара в брой.

В деня, когато бе решено Джъдж да си отиде, колегите му, другите кучета в полицията и служителите на ветеринарната клиника, където животното бе приспано, се наредиха в шпалир по улиците на града. Отдадоха му

последна почит, както се прави при изпращането на хора герои

При преминаването на кучето, неколцина ридаеха. А самият Джъдж се държа повече от геройски. Когато го извеждаха към последния му сън, гледачите се съмняваха дали ще може да извърви последните метри сам – толкова бе слаб. Той обаче захапа любимия си тренировъчен ръкав, вдигна глава и гордо премина покрай строените си колеги. А събитието веднага влезе в новинарските емисии.

кучета полицаи
При последните стъпки на кучето герой полицаите не сдържаха сълзите си.

ЗА КУЧЕТАТА НА СЛУЖБА

Кучета полицаи – традиционно това са най-обичаните и едни от най-силните членове на всеки полицейски екип. Изпълняват само конкретни задачи, но по безупречен начин. Обонянието им е 50 пъти по-силно от това на хората. Намесват се тогава, когато опасността е изключително голяма или задачата е твърде специфична и трябва да се реагира бързо, а на човека полицай би коствало много работа и щателно претърсване сантиметър по сантиметър.

Кучетата безпроблемно надушват оръжия, експлозиви, наркотици и хора

И което е още по-важно – отличават специфичната миризма сред много други, което ги прави незаменими помощници на служителите на реда. И непреодолимо препятствие за престъпниците. Известни са множество случаи, при които наркоразпространителите са поставяли дрога в напоени с парфюм или други силни миризми опаковки, но въпреки това четириногите са разкривали забранените вещества.

Обонянието обаче далеч не е единственото, заради което се използват кучета в полицията. При множество операции престъпници са се предавали, притиснати от оголените зъби на ръмжаща немска овчарка например.

Страхът от неподкупното животно понякога действа по-убедително от всяка заплаха! Освен това

куче полицай
Много кучета полицаи са сред най-добрите служители на полицейските участъци.

кучетата са много по-силни, по-бързи и по-решителни

от хората и рядко изпускат бягащ престъпник. Захапват и чакат търпеливо, докато пристигнат колегите им. Ако трябва, могат да издържат и часове.

Разбира се, не всяко куче става за полицай. Най-често използваната порода е немската овчарка. Тя е относително универсално куче, което може да бъде обучено за охрана, атака, за надушване на дрога, хора, оръжия и друг доказателствен материал, за проследяване. Също така широк профил има белгийската овчарка (каквато е била кучето герой Дизел). Популярни са още хрътките (прочути с обонянието си), питбулите, доберманите, бигълите, лабрадорите.

куче полицай
Дребосъкът Момо също е полицай.

Има и любопитни изключения – в префектура Нара в Япония например преди 5 години бе “назначено” дребосъчето Момо от порода Чихуахуа, което победило свирепа и много по-голяма конкуренция в тестовете по надушване и откриване на цел.

По правило кучетата работят, докато могат. Пенсионират ги, ако бъдат ранени, ако се разболеят, ако женска забременее или все още кърми малките си. Както и ако вече са твърде стари. Или приключват служба в случаи като този на Дизел. Стандартно службата на едно куче трае между 6 и 9 години.

По правило кучатата полицаи са сред най-любимите колеги

Когато белгийската овчарка Дизел намери смъртта си при антитерористична операция в Париж (повече можете да прочетете тук – В памет на кучето герой Дизел), само ден след атентатите на 13 ноември 2015 г., животното моментално бе обявено за новия герой на Франция.

Дизел последна снимка
Последната снимка на кучето полицай Дизел, превърнало се в герой на Франция след атентатите на 13 ноември 2015 г.

ПРОЧУТИ КУЧЕТА ПОЛИЦАИ

Рин Тин Тин
След полицейска служба Рин Тин Тин става кинозвезда.

Едно от най-известните кучета-полицаи е Рин Тин Тин.

Немска овчарка, служила в немската армия и впоследствие изоставена. Американски военен взима кучето със себе си в САЩ през 1918 г. и го превръща в

изключителна филмова звезда

Рин Тин Тин участва в цели 122 филма и телевизионен сериал.

Рекс
Макар и измислен герой, Рекс е може би едно от най-известните кучета полицаи.

Вероятно най-популярното куче полицай от по-ново време е Рекс от едноименния австрийско-италиански сериал Комисар Рекс.

Изцяло измислен герой

Рекс демонстрира всичко, което правят колегите му в реалния живот – надушва наркотици, обезврежда престъпници, залавя бегълци и е най-добрият приятел на партньора си. Ролята на четириногия комисар се играе през годините от няколко животни – немските овчарки Реджиналд фон Равенхорст, Рет Бътлър, Хенри, Ник и Ачи.

Мати
Мати е била черен Лабрадор Ритрийвър.

Мати е черна лабрадорка, работила в щатската полиция в Кънектикът от 1986 г. в продължение на 11 години. Била е

безпогрешна при намирането на улики

след умишлени палежи. Можела да различи 17 запалителни вещества и много често надушвала подпалвачите сред зяпачите, събрани да гледат акцията след потушаването на пожара.

Аполо
Аполо с разранени лапи търси оцелели след атентатите на 11 септември 2001 г.

Аполо е герой от трагедията, разиграла се в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

Животното се втурнало да търси оцелели

под останките на Световния търговски център и въпреки че разранило лапите си, не спряло с часове. Получило специално отличие за самоотвержеността си.

Облак II
Облак II е едно от най-прочутите кучета полицаи в Канада.

Облак II е герой в Канада през 70-те години на 20 век.  Кучето служило едва 4 години, но заловило над 100 престъпници и множество изгубени или отвлечени хора.

Най-прочутият му подвиг е

когато излязъл от убежище на престъпници със заредена пушка в уста. Партньорът на животното бил шокиран, защото дори не подозирал, че насреща си има въоръжени противници.

Сириус
Сириус е единственото куче, загинало в кулите-близнаци.

Сириус е единственото куче, загинало при атентатите на 11 септември.

Лабрадорът е бил изпратен да търси експлозиви

и погребан под руините на южната от кулите-близнаци.

СПОДЕЛИ
Предишна статияКралят празнува! Честит рожден ден, Елвис!
Следваща статияСтарците, новите герои
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор