Да спиш в леглото на Хитлер или една странна колекция

0
на Хитлер
Уийткрофт пред любимия портрет на Хитлер, използван за изработването на плакати, марки и репродукции.

Тази история е необичайна. Става дума за човека, който притежава най-голямата сбирка на германски военни машини и нацистки сувенири в света. Странна е тази симпатия към режима на Хитлер. Но свят голям – интереси всякакви.

Когато навършва пет години, англичанинът Кевин Уийткрофт получава необичаен подарък за рождения си ден от родителите си – пробита от куршум нацистка каска, която те му купуват по негово изрично желание.

восъчна статуя на Хитлер
Восъчна статуя на Хитлер в къщата на Уийткрофт.

На следващата година Кевин моли баща си, английски мултимилионер и строителен предприемач, да му купи Mercedes G4 от аукцион в Монте Карло – колата, с която Хитлер обикаля Судетите, когато ги окупира през 1938 г. Том Уийткрофт отказва да купи “играчката” на сина си и той плаче обратно през целия път.

Днес Кевин Уийткрофт е на 55 години и според списъка на най-богатите хора на в. The Sunday Times състоянието му възлиза на 120 млн. паунда. Той живее в Лестършир, където наглежда недвижимите собствености, оставени му от баща му, но

голямата страст в живота му е т. нар. колекция Уийткрофт

А именно въпросната най-голяма сбирка на германски военни машини и нацистки сувенири в света.

немски оръжия
Арсенал от германски оръжия от Втората световна война.

Колекцията Уийткрофт е разпръсната на няколко места по света – в индустриални халета в Англия, в дома на Уийткрофт в Лестършир, в Югозападна Франция и в Югозападна Германия. Според някои

стойността на всички експонати в колекцията надхвърля 100 млн. паунда

Кевин Уийткрофт притежава ескадрила от цели 88 танка – повече отколкото имат датската и белгийската армии взети заедно. Един от най-ценните експонати е особено редкият танк Panzer IV, който е изполван от нацистите през 40-те, от чехословашката армия през 60-те и в гражданската война в Ливан през 70-те. Танкът е зарязан в пустинята Синай, откъдето Уийткрофт го купува за $25 хил. По-късно други колекционери му предлагат 2,5 млн. паунда за машината.

Кевин Уийткрофт
Кевин Уийткрофт пред танка Panzer IV.

Друг особено ценен експонат в Колекцията Уийткрофт е

вратата от килията на Хитлер

в затвора Ландсберг, в която през 1924 г. той написва прословутата си книга Моята борба. Уийткрофт случайно е в района на затвора, в момента на събарянето му. На обяд той отива заедно със строителните работници в местната кръчма, купува им по бира и прави това в продължение на три дни, докато си тръгне с вратата, няколко тухли и железните решетки от килията на Хитлер.

Моята борба на Хитлер
Копие на Моята борба на Хитлер със сребърен обков.

Най-ценните експонати в колекцията на Уийткрофт се пазят в къщата му

Там са грамофонът на Ева Браун и колекцията й от плочи. Една от стаите е пълна с мебели, изкупени от хотелска стая в Австрия, в която навремето Хитлер е отсядал често. Уийткрофт признава, че е спал в леглото на Фюрера, но преди това е сменил матрака. Сред другите особено ценни експонати в дома на Уийткрофт е часовник, принадлежал на дядото на страховития д-р Менгеле – офицер от SS и лекар в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц, печално известен с експериментите си с хора.

часовник на д-р Менгеле
Часовник, принадлежал на дядото на д-р Йозеф Менгеле.

“Имах доста проблеми с изнасянето на часовника от Аржентина. Трябваше да го декларирам като части за трактори и да го изпратя до фабрика в Ковънтри”, казва Уийткрофт.

бюстове на Хитлер
Уийткрофт притежава най-голямата колекция от бюстове на Хитлер.

Друг ценен експонат е любимият портрет на Хитлер

който е използван за изработването на марки и официални репродукции по времето на Третия райх, както и два негови костюма. Уийткрофт купува военната одежда “на сляпо” от адвокат, който е свързан с Ева Браун. Костюмът е заключен в сейф в Хамбург, който Уийткрофт отваря с помощта на ключар. В него откриват два костюма на Хитлер, два военни колана, два чифта обувки, две връзки с любовни писма от Фюрера до Ева Браун, две скици на Браун гола, два автоматични молива, очила с монограм AH, две чаши за шампанско и пейзаж от Виена.

костюм на Хитлер
Един от двата костюма на Хитлер, които Уийткрофт купува “на сляпо”.

След всичко написано дотук, логичният въпрос е – не се ли страхува Уийткрофт, че хората могат да вземат любовта му към антики от Втората световна война за проява на симпатии към чудовищния нацистки режим?

“Опитвам се да не отговарям, когато хората ме обвиняват, че съм нацист”, казва Уийткрофт – “Просто обръщам гръб и ги оставям да изглеждат като глупаци. Искам да запазя историята и да покажа на следващите поколения как е било. Тази колекция е спомен за всички онези, които не са се завърнали от войната.”

Вижте още: Американката, която се изкъпа във ваната на Хитлер

Отговор