Да поумнееш като на… игра

0

Повечето от нас смятат времето прекарано в цъкането на игри за загубено.

И в голяма част от случаите това е така. Тъй като концепцията на повечето от съществуващите игри е да ни забавляват, а не да развиват мисълта ни.

Но игрите вече не са това, което бяха!

Освен забавни, те могат и да са полезни. На това се хващат на бас момчетата от варненското студио Fractal Games. Групата млади ентусиасти разработват проект-платформа от няколко игри, чиято цел е не само да разтоварват, но и да тренират мозъка и сетивата на играчите си.

Както се казва: „С един куршум – два заека”!

Вече е готова и пилотната игра от „комплекта” – SLIDE.

igra 2

 „В мoмента е налична в Google Play, но съвсем скоро се очаква да бъде достъпна и в App Store”, обясниха пред Lifebites.bg от екипа на Fractal Games.

SLIDE е пъзел игра с числа, която развива логическите и аналичтични умения, подобрява концентрацията и пъргавината на мисълта

Така тя дава на всеки играч дневната доза тренировка за мозъка. Освен самостоятелно, всеки може да тества бързината на ума си, състезавайки се със свой приятел.

„Новата игра е подходяща за всички възрасти и макар и да е забавление с цифри, SLIDE не е предназначена единствено за любителите на математиката, а за всички останали, които обичат да предизвикват себе си и да тестват своето IQ”, казват ентусиазирано създателите ú.

 Как всъщност се играе SLIDE?

Всяка дъска има цифри и математически операции – умножение, събиране и изваждане. Целта е чрез плъзгане на цифрите, да се получат указаните в условието числа, като се спазва броя на зададените операции.

Идеята за създаването на SLIDE се ражда в началото на 2015 г. Реализацията на играта отнема около 5 месеца на екипа.

Мартин Антонов
Мартин Антонов

 „В рамките на 5-6 месеца нямах никаква идея колко интересна, сложна или пък несполучлива би се получила. Чак когато започнахме да я имплементираме и успях да тествам няколко дъски, осъзнах, че е доста добро попадение.  SLIDE изисква доста стратегия, аналитична и логическа мисъл, а това я прави наистина интересна и уникална. Според мен сметките сами по себе си са най-маловажното нещо в нея”, казва Мартин Антонов, основател на Fractal Games.

25-годишният българин завършва математика в Университета в Уорик, Великобритания, но след това решава да се върне в родината си.

„Причините бяха най-различни – времето, храната, приятелите, позната среда и обстановка като цяло и бизнесът, който бях започнал през 2007. Като че ли това, което натежа най-много, беше, че исках 1 година почивка от университета преди да започна магистратура”, разказва предприемчивият младеж.

Мартин започва да развива първото си бизнес начинание преди 8 години, когато е едва 17-годишен. Пристрастен е към игрите, пъзелите и програмирането. Затова разработването на нови мобилни игри се оказва добра крачка в развитието му като предприемач.

Кои са хората, работещи по амбициозния проект:

Team-Photo

Иво: студент 4-та година „Компютърни системи и технологии” в Технически Университет Варна. Той се занимава с програмирането на платформата и с оптимизацията на приложенията. Любимата му игра е Counter Strike.

Камен: завършил специалност „Комуникационна техника и технологии” в Техническия Университет Варна. Основният програмист на игрите във Fractal Games. Увлича се по фотография и жонглиране с огън. Любимата му игри са Red Alert 2 и Quake 3.

Васко: най-новото попълнение в екипа. Изучава дистанционно „Софтуерно инженерство” в лондонски университет. Занимава се основно с програмирането на игрите и помага с оптимизацията. Любимата му игра е Dota 2.

Марто: измисля концепциите за игрите, помага с програмирането и се грижи за цялостната реализация на проекта. Любимата му игра е Dota 2.

Повече по темата прочетете на сайта на гейм студиото, а самата игра може да откриете тук.

Прочетете още: Зарът на съдбата. Българската версия на “Не се сърди, човече”

 

 

 

 

 

 

Отговор