Прероденият Ганеша: Историята на малкия Праншу

Момченце с мистериозно заболяване се възприема като бог в Индия

Ганеша
Малкият Праншу е оприличаван на бог Ганеша още от самото си раждане.

Независимо дали вярвате в теориите за преражданията на душата или не, тази история няма как да не ви развълнува. Ще ви разкажем за 7-годишния Праншу, неговото особено физическо и духовно състояние, на които съгражданите и собственото му семейство вместо да се присмиват, обожествяват. Всички те вярват, че малчуганът не е обикновено момче, а реинкарнация на индийския бог Ганеша.

Действието се развива в град Джаландхар, Индия. Преди 7 години там се ражда момченце с огромна глава и силно вдлъбнати, присвити очи. Нехарактерните черти на лицето му не могат да бъдат обяснени от докторите. Нито тогава, нито сега. Макар да няма хобот вместо нос още при появата на малкия Праншу на бял свят семейството му забелязва покъртителна прилика между детето и индийския бог Ганеша. Всички, които го познават, също потвърждават тази прилика и започват да го наричат именно така – Ганеша. А той на свой ред споделя:

Ганеша
Бог Ганеша.

Ганеша е бог от индийската митология. Най-характерна за него е слонската глава, с която се изобразява. Според най-разпространената легенда Ганеша се сдобива със слонската си глава, след като баща му – бог Шива го обезглавява заради непослушание. За да се сдобри с жена си – Парвати, Шива бил принуден да даде на сина им нова глава – първата, която види.

“Повечето хора дори не знаят истинското ми име”

Докато расте се оказва, че освен уголемена глава и очи, мистериозното състояние, с което се е родил, му е донесло още едно огромно предизвикателство.

Прероденият Ганеша не може да върви изправен

Придвижва се полуклекнал. Походка, наподобяваща добре познатото ни патешко ходене. В това има някаква особена ирония, защото рожденото му име Праншу означава висок, но този малък мъченик така и никога няма да узнае истинското значение на тази дума. Той цял живот ще гледа от ъгъл, достигащ по-малко от половината сантиметри на тялото му.

Фактът, че на момчето не може да бъде поставена каквато и да било позната за хората диагноза и огромната му физическа прилика с бог Ганеша засилват още повече вярванията на хората, че в тялото на малкото индийче се крие нещо свръхестествено. Свръхчовешко. Божествено.

Слуховете за него бързо се разнасят в града, в който живее и много поклонници на Ганеша започват да търсят контакт с детето и да навестяват дома на семейството му. Посещенията стават толкова многобройни и така постоянни, че бащата на малкия Ганеша – Камлеш, не издържа и ги забранява. Но все пак родителите на Праншу също вярват, че синът им е истински бог. И затова не могат да си позволят да лишат хората напълно от контакт с него. Ето защо всеки четвъртък той

Ганеша
Новият Ганеша се придвижва полуизправен, полуклекнал. Чрез стъпка подобна на патешкото ходене.

излиза на улицата пред местния храм

и всеки, който желае, може да получи неговата благословия чрез погалване по главата. А прероденият Ганеша приема съвсем на сериозно ролята, която му е отредена. И казва, че да благославя и радва хората, прави и самия него изключително щастлив. Наясно е и с това, че е различен от останалите деца. Че е някак по-специален.

“В училище всички са ми приятели и никой не ми се подиграва”

с усмивка споделя 7-годишният Праншу и допълва, че когато хората го наричат Ганеша, се чувства изключително добре. Не се срамува от начина, по който изглежда или ходи. Казва, че е щастлив такъв, какъвто е.

Ганеша
Всеки четвъртък Праншу или иначе казана Ганеша се среща със своите последователи и ги благославя.

Освен семейството, съучениците и стотиците хиляди хора на улицата, които почитат и приветстват малкия бог, изключение не правят и неговите учители. Те също прекланят глава всеки път, когато той застане пред тях. И как не –

Ганеша е богът на щастието

Той осигурява на хората просперитет, богатство и успехи. Кой не би поискал или приел благословията му?! Баща му Камлеш с гордост разказва:

“Той дава благословия всекиму. А мечтите и желанията на онези, които идват, за да се срещнат с него, се превръщат в реалност.”

В училището, където ходи, често посрещат преродения Ганеша с цветя, разказва баща му Камлеш.
В училището, където ходи, често посрещат преродения Ганеша с цветя, разказва баща му Камлеш.

В действителност семейството на Праншу е много бедно. Малкият бог Ганеша има четирима братя и сестри. В това число по-голям брат с подобно на неговото състояние, който обаче, за разлика от него,  няма проблеми с ходенето. Както вече споменахме, местните лекари не могат да назоват конкретна диагноза за момчетата. Но казват, че вероятно настъпилото увреждане се дължи на силното замърсяване на околната среда.

Хората от Джаландхар обаче са на друго мнение. За тях в недъгавото тяло на малкия Праншу се е преродил един от най-висшите индийски богове – Ганеша. Всички те се радват на голямото чудо и привилегия да живеят и да имат реален контакт с него в рамките на своя прост, човешки и иначе съвсем обикновен живот. Колкото до семейството на Праншу – макар и бедни в материално отношение, те са изключително богати в духовен план. Та кой друг може да се похвали с истински, реален, прероден бог в къщата си?!


Вижте още… историята на Далай Лама – Тензин Гяцо, за когото казват, че е роден с отворени очи

Отговор