Кристин Спенглер: Фотографката, която снима война

0
Кристин Спенглер
Снимка на Кристин Спенглер направена в Афганистан през 1997 г.

Повече от 40 години Кристин Спенглер снима лицата на войната. И най-вече нейните жертви – децата и жените. Често е допускана на места, където мъжете фоторепортери не могат да стигнат. Търси уникалното и го намира там, където повечето ú колеги не биха надникнали.

Кристин Спеглър
Кристин в Иран през 1979 г.

Снимките на Кристин Спенглер

са публикувани от световни издания като Paris-Match, Time, Newsweek, El País, The New York Times, Le Monde. Самата тя е носител на редица награди за работата си, а през 2002 г.  дори е избрана за Жена на годината. Наскоро нейна самостоятелна изложба бе показана в Париж в Европейския дом на фотографията.

“Снимам болката и мъката винаги в черно и бяло, а красотата на света в колоритност, която не използвам, когато отразявам войните”, разказва храбрата фотографка.

Родената във Франция през 1945 г. Кристин Спенглер открива призванието си да запечатва лицата на войната, когато е едва 23-годишна.

Кристин Спенглер - Камбоджа
Камбожда, 1974 г.

По това Кристин нямала нищо общо с фотографията. Пътувала с брат си, който бил моден фотограф, по света. Двамата се намирали в Чад, когато се натъкнали на група бунтовници, стрелящи срещу френски хеликоптери.

vietnam-1973-1

Кристин поискала фотоапарата на брат си и от този момент той се превърнал в част от живота ѝ. Днес, повече от 40 години по-късно, тя е

една от най-известните жени военни фотографи

Кристин Спенглер представи лекция и видео прожекция по време на фестивала Фотофабрика 2016. Разказа за личния си опит на жена с фотоапарат по време на военните конфликти в Чад, Северна Ирландия, Виетнам, Камбоджа, Косово, Афганистан, Ирак и други горещи точки, които е посетила и запечатала в кадрите си.

Манагуа
Манагуа, 1981 г.

Вижте още: Първата световна война в невероятни цветове

Отговор