12 мита за медитацията

0
медитацията
Най-често срещаните заблуди за медитирането.

Медитацията се радва на особена популярност в последните години. Но наред с многото информация, която човек може да намери, съществуват и някои заблуди.

Ето 12 от най-популярните митове за медитацията:

Мит #1: Не можете да медитирате, защото мислите прекалено много.
Всеки мисли много. Но много често хората, които казват, че мислят прекалено много, могат да спечелят най-много от медитацията. Мисленето е естествена и очаквана част от тази практика. Практикуването й цели настройката на ума, а не изключването му от околния свят.

Мит #2: Не можете да медитирате, защото не можете да стоите на едно място.
Имаме добра новина за онези, които трудно ги свърта на едно място! Движенията по време на медитация са напълно в реда на нещата – можете да заемете по-удобна поза, да се почешете или да протегнете крака. Не е необходимо да стоите като статуя, за да медитирате.

Мит #3: Не можете да медитирате, защото нямате време.
Всички сме заети. Ако Опра Уинфри, Кобе Брайант, Ариана Хъфингтън и Рупърт Мърдок имат време за медитация, то вие най-вероятно също ще намерите. Медитацията сутрин кара целия ден да тече по-бавно и много хора споделят, те действително свършват повече работа и се чувстват по-продуктивни след това.

Мит #4: Не можете да медитирате: защото не знаете дали го правите добре.
Медитацията е доста проста. Можете да се съсредоточи върху едно нещо. В зависимост от практиката, това може да е дишането ви, мантра, пламъка на свещ или дори броенето наум.

медитацията
Съвременните форми на медитацията нямат нищо общо с религията.

Мит #5: Не трябва да мислите, докато медитирате.
Индийският гуру Дийпак Чопра, който е и експерт по медитация, го е казал най-добре – “Природата на ума, да преминава от една мисъл към друга, е самата същност на медитацията”. Според Чопра, да накарате ума да спре да мисли, е невъзможно.

Мит #6: Медитацията трябва да бъде религиозно или духовно занимание.
Има осезаема разлика между медитация и религиозни обреди. Докато доста от медитационните практики произлизат от будизма и индуизма, днес съществуват модерни форми на медитация, които нямат нищо общо с религията.

Мит #7: Трябва да седите с кръстосани крака в неудобна позиция, за да медитирате.
Можете да бъдете във всяка позиция, която е удобна за вас, докато медитирате. Повечето хора седят на стол или върху възглавница. Някои хора обичат да седят в голямо кресло или на удобен кухненски стол. Възможностите са безкрайни.

Мит #8: Медитацията е само за стресирани хора.
Тя помага за намаляване на нивото на хормона на стреса кортизол, но от нея има и много други ползи. Стимулира имунната система и подобрява концентрацията, намалява кръвното налягане, подобрява съня, засилва чувството на щастие и дори помага на хора със зависимости към цигарите и алкохола. Медитацията също така е чудесна дори за хора, които нямат психически или физиологичен проблем.

Мит #9: Медитацията е само за възрастни.
Възрастните не са единствените, които изпитват негативните ефекти на стреса. Децата също страдат от емоционално претоварване и медитацията е един от начините те да се справят с него. Някои учулища дори смятат, че медитацията е умение за цял живот, което трябва да се преподава в класните стаи.

Мит #10: Трябва да имате мантра, за да медитирате.
Базираната на мантра медитация е само един от многото видове. Трансценденталната медитация (популяризирана от популярни личности като Опра Уинфри, Джери Зайнфелд и Хауърд Стърн) използва мантра, но много други медитационни практики не.

Мит #11: Медитацията е за богатите или елита.
Това е изкуството да живееш в момента, но не е запазена марка за мениджърите на големи корпорации. Най-хубавото на медитацията е, че тя е безплатна и може са бъде практикувана навсякъде и по всяко едно време. Всичко, от което се нуждаем, е съзнанието ни.

Мит #12: Медитацията отнема години, докато бъде овладяна.
Далай Лама казва, че тази практика може да промени живота ви, но той е практикувал почти през целия си живот. Медитацията е като всяко умение – колкото повече я практикувате, толкова по-добри ще ставате в нея, но за това в никакъв случай няма да са ви необходими години и десетилетия.

Вижте още: 5 мъдрости на Конфуций, които помагат в живота

Отговор