С колело из Европа срещу рак на костите

рак на костите
Едно прекрасно момиченце се бори с рака, който терзае нежното му телце. А нейна братовчедка прави кампания в нейна подкрепа.

Алекс е 10-годишно, много енергично и позитивно момиче. Ученичка. Живее в София с родителите си. Наскоро светът й е разтърсен из основи. Диагностицирана е с тежко заболяване по време преглед за болка в крака. Сарком на Юинг! Рядък вид рак на костите, който засяга меките тъкани, открит основно при тийнейджъри и млади хора…

рак на костите
Чаровната Алекс преди и след диагнозата.

Трудно е да повярваш, че това ангелско лице страда от тежката болест рак на костите

Както с всички останали детски лица, които съм виждала в различни кампании.

сарком на Юинг
Велизара Стоилова, братовчедка на Алекс.

И както в останалите подобни ситуации, семейството и близките са тези, които първи протягат ръка. Опитват се да накарат повече познати и непознати да станат съпричастни. И да помогнат на слънчицето им да преживее още безгрижни и весели дни, без изследвания, терапии и лечение.

 

колело срещу рака
Велизара на път.

След няколко курса на химиотерапия, братовчедката на Алекс – Велизара Стоилова – решава да тръгне на път. Да пропътува с колело пътя от Лисабон до София. 6 500 километра, през които ще носи на раменете си болката, съдбата и бъдещето на малката си роднина. С надеждата да накара повече хора да разберат за заболяването, от което страда Алекс и и други деца по цял свят.

 

„Малко след като разбрах за предизвикателството, срещу което се изправя, реших да я придружа, да документирам всичко, през което преминава за живота на своята братовчедка”, казва Николай Стойков, фотожурналист от столичен вестник.

колело срещу рака
Маршрутът на Велизара.

Алекс обича изкуството, морето, сърфа и животните. Вече е преминала през два курса на химиотерапия, но и предстоят още четири. 10-годишното момиче трябва да бъде оперирано в Ортопедичния институт “Рицоли” в Болония, Италия, благодарение на Фонда за лечение на деца към Министерство на здравеопазването. Семейството й се надява, че италианските лекари ще помогнат на Алекс да победи рака, така както са направили с много други деца.

колело срещу рака
Велизара с колелото си.

Това е причината Велизара да поеме на път

с надеждата, че ще направи може би най-смисленото пътуване в живота си

пътуване, което може да спаси живота на братовчедка й Алекс.

Ако и вие искате да протегнете ръка и да дадете шанс на Алекс, може да помогнете на http://www.gofundme.com/fund4alex или да проследите пътуването на фейсбук страницата на кампанията.

 рак на костите
Залез след изгрев се сменят, а Велизара почти не спира.

Споделяйте и информирайте своите приятели и познати, за да може повече от нас да разберат за тази болест и това прекрасно 10-годишно дете. То се нуждае от приятелски жест точно сега.

Вижте още: Проектът Туту и мъжът с розовата балетна пачка

Отговор