Най-загадъчната книга на света и българинът, който се опита да я разгадае

0

Мъж и жена, които правят секс и постепенно се превръщат в крокодил… Риби, чиито опашки подобно на очи се взират в читателя… Човек, който язди собствения си ковчег… Добре дошли в сюрреалистичния свят на Codex Seraphinianus – най-загадъчната книга, създавана някога.

cs-l1 (1)

През 1981 г. един 31-годишен италиански художник на име Луиджи Серафини издава голяма, чудновата книга, наречена Codex Seraphinianus. Тя съдържа

360 страници с детайлни рисунки с молив и мастило

прецизно оцветени с молив. Много от рисунките изобразяват сюрреалистични сцени, фантастични растения и животни, както и поредица от малки загадъчни обекти.

codex_seraphinianus_19

Текстът на книгата е още по-странен от рисунките ú

 Той е изписан на език, чийто букви съдържат извивки, драски, заврънкулки и точки. Никой, с изключение на автора му не знае значението му.

Luigi-Serafini-44540.XL
Луиджи Серафини

Самият Серафини обяснява идеята му в лекция, изнесена през 2009 г. така:

 “Книгата създава чувство за неграмотност, в този който я чете, което от свой ред насърчава въображението, по начин по който децата гледат на книгите – те все още не могат да четат, но разбират, че текстът трябва да има някакъв смисъл за възрастните и си представят възможните му значения.”

codex11

Луиджи Серафини започва Codex Seraphinianus през 1976-а и работи в продължение на две години върху нея. Опитите за разгадаването на мистериозната книга обаче продължават вече повече от три десетилетия.

codex_seraphinianus_23

Един сайт посветен на Codex Seraphinianus твърди, че книгата съдържа еквивалента на няколко камъка на Розета, които водят преводачите от един странен език към друг. Същият сайт изказва налудничавата хипотеза, че с книгата си

Серафини се опитва да ни накара да общуваме с извънземните

Сред по-известните фенове на Codex Seraphinianus е и италианският писател Итало Калвино, който във възторга си от нея стига дотам, че сравнява Серафини с древноримския поет Овидий.

cs-l2

Преди време в надпреварата по разгадаването на Codex Seraphinianus се включва и

българският лингвист доц. д-р Иван Держански

от Института по математика и информатика към БАН. Д-р Держански успява да разчете кодировката на номерата на отделните страници и установява, че те са вариант за записване на 21-ична бройна система.

5ccb4d7e5bf2
Доц. д-р Иван Держански

“Казват, че текстът на Codex Seraphinianus никога не е писан с идеята да означава нещо. В същото време в моето проучване аз го третирам така сякаш има смисъл. Звучи ви налудничаво? Веднъж се опитах да бъда нормален и това почти ме накара да полудея. Както и да е, не търсете вината в мен – Луиджи Серафини започна пръв”, пише Держански в предговора на научния си труд, посветен на Codex Seraphinianus.

Днес

Codex Seraphinianus е библиографска рядкост

– копие от първото ú издание в момента се продава в Ebay за $9 хил. Може би това е една от причините поради която през 2013 г. италианското издателство Rizzoli публикува отново Codex Seraphinianus, на съвсем достъпната цена от $125.

Разгледайте Codex Seraphinianus безплатно онлайн.

Отговор