Водата – най-ценният дар за нашето тяло

водата

Човек е способен да издържи 3 седмици без храна и само 3 дни без вода! Всички сме чували този факт, но защо наистина водата е толкова важна за нашето тяло и процесите, които протичат в него?

Счита се, че ежедневно човек трябва да изпива най-малко по 2 л. вода, а ако се поти обилно или стои на открито, под горещите слънчеви лъчи – 4 л. Вижте кои са основните неща, за които отговаря водата, и никога повече няма да не я пренебрегвате.

водата
Водата е жизнено важна за всеки организъм

Храна

Доброто храносмилане и работата на червата зависят от това да поглъщаме достатъчно количество вода. Ако имате проблем с ходенето по голяма нужда – водата е вашият най-добър помощник.


Телесна температура

Водата балансира температурата на нашето тяло. Това е една от причините да се стремим колкото е по-горещо навън, толкова повече вода да изпиваме – за да не прегреем.


Обмяна на веществата

Водата спомага всички процеси на разграждане, усвояване и преноса на хранителните продукти до всяка клетка в организма.


Токсини

Натрупаните токсини се извеждат от нашето тяло благодарение на водата, чрез урината или отделянето на пот. Също така пречиства кръвта и не допуска сгъстяването ú, което да затрудни работата на сърцето.


Дехидратация

Често, когато изведнъж се почувствате много отпаднали, заболи ви рязко глава или ви се завие свят – това може да се дължи на настъпила дехидратация в организма. Ако сте се обезводнили до твърде голяма степен, вероятността да се озовете в болницата, на системи не е никак малка.


Сила

Физическата сила и издръжливостта ни също зависят от количеството вода в нашия организъм. Ако то е занижено – нашите сили също отслабват.


Хронично главоболие, стомашни киселини или артрит

Направени наскоро проучвания свързват тези неразположения, от които много хора страдат с не достатъчния прием на вода.

водата

Снимки: Wikipedia

В динамичното ежедневие много хора забравят за пият вода. Специалистите съветват винаги да носим шише вода в чантата си или да слагаме 1.5 л. в ъгъла на бюрото си всяка сутрин, преди да започне работният ни ден.


Вижте още… 6 здравословни храни, които могат да ви навредят

Отговор