6 здравословни храни, които могат… да ви навредят

0
здравословни храни
Има здравословни храни, които могат да навредят на ... здравето.

Ако четете различни сайтове за здравословно хранене и ако издирвате здравословни храни, ще попаднете на различна и често противоречива информация. Според някои трябва да се алкализирате, според други да се очиствате. Някои препоръчват да спрете да ядете плодове, защото в тях има прекалено много захар, други – да минете на изцяло плодова диета и да станете фрутарианци.

Ние от Lifebites.bg бихме ви препоръчали да минете на диета от кафе и цигари, защото те не съдържат глутен. Последното, разбира се е абсолютно в рамките на шегата. Истината обаче е, че

някои на пръв поглед здравословни храни могат сериозно да навредят здравето ви:

Къдраво зеле
здравословни храни
Къдраво зеле

Къдравото зеле, известно още като кейл, е една от най-безобидните храни – то съдържа минимално количество калории и много целулоза. Твърде много от него обаче може да бъде опасно за щитовидната ви жлеза. То съдържа вещество, наречено тиоцианат, което може да повлияе на йодния метаболизъм, което от своя страна може да предизвика заболяването ендемична гуша.

Авокадо
здравословни храни
Авокадо

Авокадото съдържа калий, цинк, мед, магнезий и желязо, витамин К и е добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. То е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Препоръчителната дневна норма от него е 50 калории или около 1/5 от средно голям плод. Но кой слага 1/5 пета авокадо, когато прави салата? Никой! Обикновено слагаме целия плод, който съдържа около 250 калории или колкото един Биг Мак.

Сьомга
здравословни храни
Сьомга

Феновете на алтернативната медицина обожават тази риба. Тя е богата на Омега-3 мастни киселини, селен, B12 и протеин и безспорно е една от най-здравословните храни в света. В същото време сьомгата съдържа живак, който е силно токсично вещество. Ето защо консумирането на прекалено много сьомга може да доведе до живачно отравяне и да навреди на нервната ви система.

Киноа
здравословни храни
Червена киноа

Когато се появи преди няколко години киноата беше най-новата мода сред почитателите на здравословното хранене. Тя е една от най-известните суперхрани, в нея няма глутен и в същото време съдържа много протеин, както и деветте основни аминокиселини, от които се нуждае тялото. В същото време изследвания показват, че сапонините, които се съдържат в киноата могат да предизвикат сериозно стомашно неразположение и да навредят на лигавицата на стомаха.

Семена от чиа
здравословни храни
Чиа

Чиата е древна суперхрана, богата на антиоксиданти, протеин, фибри и Омега-3 мастни киселини. Смесени със сок от агаве или бадемово мляко семената от чиа изглеждат като яйца на жаби, но са дяволски вкусни. В същото време веднъж попаднали в стомаха ви, те могат да се набъбнат и да причинят сериозни проблеми, които да ви вкарат в болница.

Годжи бери
здравословни храни
Годжи бери

Малките червени плодчета Годжи бери. Известна суперхрана, която съдържа голямо количество антиоксиданти. Според някои то може да пребори дори рака. Но не бързайте да се ентусиазирате от тях. Годжи бери съдържа същото количество захар, което може да се открие в… рафинираната захар. Разбира се, то е витаминна бомба, но ако сте диабетици или се опитвате да отслабнете, е по-добре да го избягвате.


След всичко казано дотук вероятно си задавате въпроса – какво да ям тогава, след като дори тези смятани за здравословни храни могат да бъдат опасни? Ще ви отговорим с латинската поговорка Dosis sola facit venenum! (Дозата сама прави отровата!). Никоя от гореизброените храни, консумирана умерено не може да навреди на здравето ви. И освен, ако не е заразено със смъртоносна бактерия, следващото ви ястие няма да ви убие моментално. Дори ако е салата от зеле и киноа, поръсени със семена от чиа, авокадо, сьомга и годжи бери.


Вижте още аргументи за или против диетите в живота ни

Отговор