Градината на земните удоволствия на Йеронимус Бош

0
Йеронимус Бош
Изображение на Сатаната като гигантска птица от Градината на земните удоволствия.

Триптихът Градината на земните удоволствия, вероятно най-известната творба на холандския художник Йеронимус Бош (1450 – 1516), озадачава и интригува историците и почитателите на изобразителното изкуство от векове. Творбата е завършена през 1504 г. и изобразява сътворението на света и проникващия сред хората грях.

Йеронимус Бош
Градината на земните удоволствия в музея Прадо, Мадрид.

Лявото ú крило изобразява Едемската градина, централното – Градината на земните удоволствия, а дясното Ада. Картината е “пренаселена” със стотици човешки и животински фигури и някои части от нея са меко казано стряскащи. Но пък затвърждават славата на Бош като първия сюрреалист, цели 400 години преди Салвадор Дали.

Йеронимус Бош
Сюрреалистичен детайл от Градината на земните удоволствия на Йеронимус Бош.

През 2016-та се навършиха 500 години от смъртта на Бош. По този повод група режисьори, фотографи и специалисти по история на изкуството създадоха интерактивна версия на Градината на земните удоволствия. Благодарение на нея

всеки може да разгледа шедьовъра на Йеронимус Бош

без да се налага да посещава музея Прадо в Мадрид, където в момента е изложен той.

Йеронимус Бош
Детайл от централното пано на Градината на земните удоволствия.

Интерактивният сайт позволява картината да бъде разгледана в детайли, с най-малките мазки на четката и пукнатини в боята. Тази версия акцентира на повече от 40 части, които са съпътствани от съответното звуково оформление, за по-пълно потапяне в атмосферата на епохата.

500-годишнината от смъртта на Йеронимус Бош е отбелязана с голяма негова изложба в музея Noordbrabants в Холандия. В нея са показани 20 картини и 19 рисунки на Художника на дявола, което е по-голяма част от оцелелите до наши дни негови творби. Годишнината ще бъде чествана и с документалния филм Hieronymus Bosch – Touched by the Devil на режисьора Питер ван Хюйстий.


Вижте още историята на Франс Халс, който рисува шедьоврите си чак 82-годишен

Отговор