Нийл Армстронг: До Луната и обратно

Нийл Армстронг
Нийл Армстронг - един човек, който сбъдва детската си мечта.

Нийл Армстронг е една от онези велики личности, които всички познаваме, знаем с какво са станали известни и горе-долу дотук се изчерпва информацията, с която разполагаме за тях.

Lifebites.bg реши да се поразрови за онези любопитни моменти от живота на астронавта, които повечето от нас така и не знаят.


Небе, луна и война


Нийл Армстронг - първият човек стъпил на Луната.
Нийл Армстронг – първият човек стъпил на Луната.

Нийл Армстронг е професионален астронавт, военен пилот, инженер и университетски преподавател. Дълги години той е част от редиците на небезизвестната организация НАСА, създадена преди повече от 50 години от американския президент Дуайт Айзенхауер.

Преди да стане астронавт, Нийл Армстронг служи като офицер в американската армия и дори

участва в Корейската война

Тя е първият голям сблъсък от Студената война, по време на която САЩ и техните съюзници от ООН воюват срещу комунистическите сили – Китай и Русия. В рамките на конфликта военният пилот Армстронг извършва 78 бойни полета.

И въпреки всички негови дейности и успехи, постижението, което го превръща в знаменитост е фактът, че той е първият човек стъпил на Луната. Никак не е за пренебрегване, нали?!

Аполо 11
Екипажът на Аполо 11. От ляво надясно: Армстронг, Колинс, Олдрин.

Това се случва на 20 юли 1969 г. Негови спътници в космическото пътуване са (вторият стъпил на Луната) Бъз Олдрин и често забравяният (незнайно защо) Майкъл Колинс. Последният изтегля късата клечка и трябва да остане в командния модул, докато колегите му се разхождат по лунната повърхност. Първите и може би най-често цитирани думи на Нийл Армстронг са изречени от него точно в момента, в който стъпва на Луната:

Една малка човешка стъпка – един огромен скок за човечеството”.

След завръщането си на Земята тримата астронавти са сложени под 3-седмична карантина. Посрещнати са с огромни почести, както от страна на правителството, така и от обикновените хора. Удостоени са с медали и звания за каквито всеки човек може да си мечтае.

Всички сме чували и конспиративните теории, че всъщност такъв космически полет никога не е бил правен и, че стъпването на Луната е измислица и добре инсцениран сюжет. Всеки от нас, разбира се, е свободен да вярва в каквото поиска.


Вижте още: 15 хил. невиждани фотографии от кацането на Луната


След завръщането си от полета до Луната, Армстронг остава в НАСА и служи там до 1971 г. След като напуска организацията се отдава на преподавателска дейност в продължение на 8 години, в Университета на Синсинати (University of Cincinnati), където е професор по космическо инженерство.

Нийл Армстронг
Малкият Нийл Армстронг, който още по това време бил пленен от магията на летенето.

Летенето като мечта

Днес звучи някак тривиално – много момчета са мечтали да станат космонавти и някой ден да видят родната си планета от Космоса. Такава е историята и на малкия Нийл Армстронг, който се ражда на 5 август 1930 г. в градчето Уапаконета, щата Охайо. Още като хлапе той е запален по летенето, но едва ли тогава предполага колко далече ще стигне неговата страст и че мечтата му да полети ще се превърне в реалност.
На 20 януари 1956 г.

Нийл Армстронг се жени

за своята състудентка Джанет Елизабет Шарън, с която се запознава по време на следването им. Двамата имат 3 деца – Ерик, Карън и Марк, но дъщеричката им умира съвсем мъничка (около 4-годишна), поразена от тумор в мозъка.

images4VGF6NW5
Нийл Армстронг с костюм, различен от този, в който сме свикнали да го виждаме.

Въпреки че е един от най-известните и успели астронавти в историята, Нийл Армстронг не обича славата и рядко дава интервюта пред журналисти. В последните години от живота си (през 2010 г.) той се появява изненадващо и може да се каже трайно в медийното пространство, за да заяви позицията си ПРОТИВ промените, които президентът Барак Обама иска да предприеме в космическата програма на страната (в това число и обсъждането на нов полет до Луната). Това според Армстронг щяло да навреди на славата на Америка.

На 25 август 2012 г. Нийл Армстронг издъхва на 82-годишна възраст, вследствие на претърпяна интервенция за поставяне на байпас и усложнения настъпили след нея.


Още по темата: 5 любопитни факта за Нийл Армстронг

Отговор