Патрик Стюарт-Хюстън: Племенникът на Хитлер, който воюва срещу него

0

В католическото гробище на Коръм, Лонг Айлънд са погребани някои си Бриджит и Патрик Стюарт-Хюстън. Както се разбира от надгробната плоча, те са майка и син. Историята им обаче е далеч по-интересна, защото преди да емигрират в САЩ, те живеят в Англия под презряното фамилно име Хитлер.

Патрик Стюарт-Хюстън е единственият потомък на рода Хитлер, но въпреки това по време на Втората световна война той ще се присъедини към американската армия, за да се сражава с войските, водени от неговия печално известен чичо… а след края на войната ще промени фамилията си на Стюарт-Хюстън, за да се разграничи от него.

image
Алоис Хитлер и съпругата му Бриджит Даулинг.

Уилям Патрик Хитлер е роден през 1911 г. в Ливърпул, в семейството на Алоис Хитлер Младши, който е полубрат на Адолф Хитлер и ирландка на име Бриджит Даулинг. Бащата на Уилям изоставя семейството и се връща в Австрия през 1914 г.

William Patrick Hitler
Уилям Патрик Хитлер

Преди избухването на Втората световна война Уилям Патрик Хитлер се премества за кратко от Англия в Германия, където известният му чичо му намира работа в банка. Не след дълго той напуска банковия сектор, за да започне работа като автомобилен търговец.

Младият Уилям Патрик няма много роднини и затова досажда с молби за най-различни услуги на най-близкия си – своя чичо Адолф, който започва да го нарича “моят отвратителен племенник”.

hitlernephew3n-1-web
Уилям Патрик с майка си Бриджит в Ню Йорк през 1939 г.

След като не успява да намери общ език с Фюрера, Уилям се връща в Лондон и се опитва да извлече дивиденти от популярността на чичо си там. По-късно той се завръща в Германия, а Хитлер, вероятно по-благоразположен, му предлага висок пост в Националсоциалистическата партия, но при едно условие. Уилям да се откаже от британското си гражданство.

Племенникът на германския лидер обмисля старателно предложението за партийна кариера, което чичо му отправя. Уилям е притеснен и в крайна сметка отказва офертата, страхувайки се, че може да бъде хванат като в капан в Германия по време на предстоящата война.

hitlernephew3n-2-web
6 март, 1944 г. 34-годишният Уилям Патрик полага клетва преди да се присъедини към американския флот.

Този път разривът между двамата е окончателен.

Уилям започва да изнудва Хитлер за пари, заплашвайки го, че ще разкаже пред пресата някои

неудобни истини от семейната история

както и че ще потвърди слухa, че Фюрера е незаконен внук на еврейския търговец Леополд Франкенбергер.

Както може да се очаква, този план не проработва и Уилям е принуден да избяга обратно в Англия.

article-2182382-1455D90F000005DC-511_634x472
Уилям Патрик Хитлер получава документите си преди да постъпи в американската армия като противник на чичо си.

Племенникът все пак успява да извлече дивиденти от влиятелния си роднина.

В навечерието на Втората световна война Уилям и майка му са поканени на визита в САЩ от известния издател Уилям Рандолф Хърст. Той спонсорира тур из страната, по време на който Уилям изнася лекция на тема “Чичо ми Адолф”, в която разказва истории за Фюрера и нацистите пред американската публика. По-късно Патрик издава книгата Какво мислят германците.

williamhitler
Корица на книгата Какво мислят германците.

След избухването на войната Уилям се опитва да се присъедини към британската армия, но не е приет по обясними причини. Когато Америка влиза във войната през 1941 г. Уилям пише лично до президента Рузвелт да бъде взет в армията. Рузвел отнася въпроса към ФБР, които след задълбочена проверка разрешават Уилям да бъде взет на служба в американския флот, въпреки че е британски гражданин и племенник на Фюрера.

Разказват, че на повиквателния пункт офицерът пита новобранеца за фамилията му. Когато той отговаря „Хитлер”, офицерът се усмихва и казва “Ако ти си Хитлер, тогава аз съм Хес”.

21869126_128598314980
Надгробната плоча на Уилям Патрик Хитлер и майка му.

Уилям Патрик Хитлер служи в американския флот в продължение на три години и се уволнява през 1947 г. След войната той се оженва, променя името си на Патрик Стюарт-Хюстън и се установява в Лонг Айлънд, където отваря бизнес с изследване на кръвни проби. Умира през 1987 г.

Отговор