Венелин Добрев и младите успели българи

Венелин Добрев
Венелин Добрев

Колко често четем за български музикант, лекар или художник, който е направил нещо уникално в чужбина? Повдигаме рамене и с тъжна въздишка изплюваме горчилка, че всичките ни умове са изтекли на Запад. Много да, но не и всички. Няма да ви убеждавам в тази теза. Ще го направи създателят на проекта Младите успели българи Венелин Добрев.

Не само с личния си пример – как един 25-годишен човек може да се развива и да постига резултати в България, но и с още десетки такива, които са минали през ръцете му. Описани в сайта www.uspelite.com. Място, в което може да откриете достатъчно поводи и хора, за за се гордеете с произхода си. Място, което потвърждава, че бъдеще в страната и за страната ни има.

Идеята за проекта се ражда в едно старозагорско заведение.

“Спорихме с приятели на по бира дали страната ни е място, в което човек може да се реализира успешно, да създаде семейство и да отгледа деца”, спомня си Венелин Добрев.

Година след старта към Младите успели българи се присъединява още един такъв – Александър Хинков, а в момента разширеният екип е от над 10 човека. “С точната мотивация, умерена отдаденост и малко вяра всичко може да се постигне. Затова се противопоставяме на популярното, даже клиширано мнение, че развитието в страната ни е невъзможно”, убеден е Венелин Добрев, които отскоро отново живее в родната си Стара Загора.

Време е да разберете какво сподели с Lifebites.bg този позитивен, идеен и решен да вижда и показва хубавата страна и успяващите млади хора в родината си 25-годишен българин.

Снимка: Яна Пенева
Снимка: Яна Пенева
Венко, кои са младите успели българи?
За нас младите успели българи са тези, които успешно се реализират в България в областта, която искат и носят някаква позитивна промяна за обществото със своята работа. Ние искаме да покажем

хора, които могат да бъдат посочени за пример със своите действия

Ако мога да дам едно описание за тях, то ще е такова: младите успели българи са хора, които вдъхновяват останалите и им показват, че въпреки трудоностите тук, успехът е възможен. Те са хората, които се стремят да донесат едно по-добро утре не само за себе си, но и за всички в страната. Ние искаме да дадем гласност на техните действия и да ги посочим за пример.

Венелин Добрев
Венелин Добрев
Как откривате историите им?

Различно е. Понякога се случва благодарение на лични контакти, друг път благодарение на новина в някоя друга медия. Все по-често обаче научаваме за техните истории от наши читатели, които ни споделят информация за тях. А това може само да ни радва.

Можеш ли да изброиш някои от тези, които са те развълнували, мотивирали или вдъхновили най-силно?

Всеки човек, с който сме разговаряли или писали те докосва по свой начин със своята история. Впечатлен съм от всички хора, които са изоставили успешна кариера в чужбина, за да се върнат в България и да се борят за промяна. Вдъхновяват ме и тези, които са непримирими и вярват, че няма “стена”, която да не може да бъде разбита или поне заобиколена. Ако трябва да говоря с конкретни имена мога да кажа, че най-вдъхновяващите ни интервюта, за мен са тези със сноубордистката Александра Жекова и Евгения Пеева от Заедно в час.

Мото на проекта е “Заедно показваме, че в България има бъдеще”. Ако беше художник, как щеше да пресъздадеш това бъдеще на картина?
Венелин Добрев
Венелин Добрев врява в бъдещето на страната си.

Визията за успешното бъдеще в България е индивидуална за всеки един човек. Заедно рисуваме общата картина. Моята би изглеждала така: една България с прекрасна природа, с млади и усмихнати хора по улиците, които крачат уверено с високо вдигната глава и не се страхуват да следват мечтите си. Една

България, в която всеки не само живее добре, но също така спазва своя граждански дълг

и не се опитва да мишкува или да минава тънко. Но най-много искам в моята картина за България, хората да не се оплакват като има проблем, а да търсят неговото решение и да се вдъхновяват от чуждите успехи, а не да ги гледат завистливо като разберат за тях.

 Една част от героите ви са млади хора, които се завръшат обратно в родината ни. Би ли обобщил – заради всички онези, които не разбират мотивите им – защо го правят? Защо си заслужава не просто да останеш, а да се върнеш в България?

Мотивите на хората да се завърнат са разнообразни и не мога да ги обобщя с едно изречение. Ако трябва да си говорим от гледна точка на възможност за реализация, можем да кажем, че България е страна с много проблеми, но всеки един проблем е потенциална възможност, в която

човек може да развие своите идеи

Исторически погледнато се вижда, че в миналото хората, които са учили и живели в чужбина и са се завърнали у нас са тези, които са били с най-голям принос за развитието на България. Смятам, че това може да се повтори и в наши дни, защото всеки един завърнал се българин от чужбина носи  със себе си нов мироглед и идеи за една по-добра България.

12242166_10205018793136166_1947306191_n (1)
Операция “Лайка всеки ден”: В рамките на няколко часа в София бяха поставени 100 забавни фрази от български песни, филми, поговорки и стихове.
Освен историите, които разказвате, проектът Младите успели българи подкрепя каузи и реализира интересни инициативи. Като Лайка всеки ден и Добринка от Прецаках те с добро. Разкажи ни за най-интересните и успешни.

За нас промяната е нещо комплексно и като такова, ние сме част от нея, а изразните ни средства са акциите. Лайка всеки ден и Прецаках те с добро! са две от най-успешните ни! Веднъж, преди Коледа, се опитахме да реализираме акция Нахрани бездомник, но за жалост тя не сполучи.

 Лайка всеки ден е страхотен сантимент за целия екип. Планирахме я месец, а подготовката беше от онези с къртовската работа и многото романтика.

Резултатът беше мечтан, защото вложихме наистина много…

а и рискувахме –  все пак законът го отчита като графит. Реакциите на хората и институциите обаче, бяха впечатляващи – всички разбираха какво сме вложили зад #лайвс-а и ни подкрепяха. Определено отчитаме Лайка всеки ден като личен и обществен успех.
Прецаках те с добро! се случи наобратно – реализирахме я за 2 дни. Хияди благодарности на целия екип, който седи зад създаването на Добринка! Отзвука не е толкова голям, но пък хора се включват и правят спонтанни добринки. Това няма как да не ни радва!

Вижте още: рЕмисия новини – не на скандалите, кръвта и сензациите

Отговор