Махатма Ганди: Няма път към мира – мирът е пътят!

25 мъдри мисли от Махатма Ганди

Махатма Ганди
Махатма Ганди

“На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята” – казва Айнщайн за Ганди.

Махатма Ганди е индийски адвокат, политик и пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което през 1947 г. довежда до края на британското владичество в Индия. Човек, който посвещава живота си на борбата с насилието и проповядва на него да не се отвръща със същото. Идеите му за ненасилието излизат далеч извън пределите на неговата страна. От тях са вдъхновени редица световни лидери, борещи се за мира и обединяването на нациите. В това число: Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи.

Махатма Ганди е наричан още Баща на нацията

Името му в превод означава “велика душа”, но въпреки огромното влияние, което оказва върху човечеството и световния мир, Ганди казва, че не се чувства достоен да носи подобна титла.

Той е оженен още на 13-годишна възраст за момиче на същата възраст – Кастурбай Наканджи – от която има четирима синове. През 1906 г. Ганди приема целибата (сексуално въздържание) и прекратява всякакви плътски отношения със съпругата си, но остават заедно, а бракът им продължава цели 62 години.

Днес Lifebites.bg ви предлага едни от най-мъдрите мисли на великия борец за мир и свобода Махатма Ганди.

Махатма Ганди
Махатма Ганди

“Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде наред.”


“Да загубиш търпение означава да загубиш битката.”


“Аз съм обикновен човек склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.”


Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.”


“Отричам насилието, защото доброто, което изглежда то може да причини, не е трайно; трайно е лошото, което то причинява.”


 Ти трябва да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света!”


Махатма Ганди
Един човек, който отдава живота си на своя народ.

“Три четвърти от всички неудачи и недоразумения по света ще изчезнат, ако се поставим на мястото на нашия противник и разберем неговата гледна точка. Ние или веднага ще намерим съгласие с него, или ще мислим със снизходителност за него.”


“Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.”


“Силата на мнозинството е наслада за плахите!” 


“Не бива да губите вярата си в човечеството. Човечеството е като океан: ако няколко капки от океана са мръсни, това не означава, че целия океан е замърсен.”


“Слабият не може да прости. Опрощението е качество на силния!”


Разликата между това, което правим и това, което бихме могли да направим, е достатъчна за решаването на повечето проблеми в света.”


“Око за око и скоро целият свят ще ослепее.”


 “Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”


Ганди
“Аз бих станал християнин, ако християните живееха по християнски!”

“Няма път към мира – мирът е пътят!”


“Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.”


“Някои хора са толкова гладни, че Бог не може да се появи пред тях в друг вид, освен като хляб.”


“Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.”


“Любовта е най-мощната сила, която е присъща на света, и най-скромната, която човек може да си представи.”


 “Нашето величие като човешки същества не е толкова във възможността да променяме света – това е мит на атомната ера, – а е в това, че сме в състояние да променим самите себе си.”


Ганди
“Любовта никога не изисква, а само дава. Любовта само страда, не съжалява и не отмъщава”, казва Ганди

“Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”


“Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.”


Да пренебрегнеш едно единствено живо същество означава да пренебрегнеш божиите сили и да навредиш не само на това същество, а на целия свят.”


Вижте още… Нелсън Мандела: Смелите не се боят да прощават

Отговор