Коя храна на коя част от тялото помага

част от тялото
Почти всяка част от тялото на човека има свой "природен" аналог.

Всеки плод или зеленчук, който наподобява дадена част от тялото на човека, помага за здравето и по-доброто функциониране именно на този орган или система.

Акила Ел
Д-р Акила Ел – натуропат.

В своя официален блог д-р Акила Ел, която е натуропат* и собственик на здравни центрове, споделя конкретните примери за това твърдение. Д-р Ел ни подсеща, че всеки зеленчук е добре дошъл за цялото ни тяло.

“Природата ни подсказва коя храна на коя част от нашето тяло помага”

– казва специалистката по здравословен начин на живот. Интересно, нали?

Вижте кои плод и зеленчук на коя част от тялото помага, както и кои са 16-те огледални двойки, на които можем да разчитаме при нужда.

Морковът прилича на човешко око

 

морков око
Морковите са полезни за зрението и наподобяват окото.

Яденето на моркови значително подобрява притока на кръв към очите. Оранжевият цвят на моркова се дължи на веществото бета-каротин, което намалява риска от развитие на катаракта. Освен това бета-каротинът предпазва очите от дегенерация на макулата, свързана със зрителните проблеми при напредването на възрастта, които засягат всеки четвърти човек над 65 години.


Доматът и сърцето

 

домат сърце
За добро сърдечно здраве – домати.

Доматът има четири “отделения” и червен цвят. Тези качества важат за сърцето при хората. Изследвания показват, че доматите са истинска “храна” за сърцето и кръвта, заради ликопена, който съдържат.


Гроздето и белите дробове

 

грозде дробове
Гроздето наподобява алвеолите на белите дробове.

Гроздето наподобява алвеолите на белите дробове. Белите дробове са изградени от клонове на все по-малки дихателни пътища, които завършват с малки клонове на алвеолна тъкан. Доказано е, че диета богата на прясно грозде, намалява риска от рак на белите дробове и емфизем. Освен това, гроздовите семена съдържат вещество, наречено проантоцианидин, който намалява  тежестта на астматичните пристъпи.


Орехът и мозъкът

 

орех мозък
Орехът наподобява човешкия мозък.

Орехът много прилича на човешкия мозък. Учени твърдят, че консумацията на орехи помага за развитието на повече и по-рефлективни нервни клетки, за провеждането на мозъчните сигнали. Орехите намаляват риска от деменция. Те също така разрушават плаките в мозъка, които се свързват с болестта на Алцхаймер, твърди проучване направено от д-р Джеймс Джоузеф.


Бобът и бъбреците

боб бъбреци
Бобът е полезен за бъбреците.

Бобът помага за здравето и функционирането на бъбреците. Всъщност, формата им е абсолютно еднаква. Фасулът осигурява много минерали и витамини за целия ни организъм. Ако бъбреците ни са добре е хубаво да хапваме боб по-често. Ако, обаче, имаме проблем с тях – не бива да прекаляваме с тази храна.


Целината и костите

целина кости
Целината наподобява костите.

Целината наподобява структурата на костите ни, затова приемът ú се препоръчва за сила и здравина на опорно-двигателния апарат. Костите имат 23% натрий в състава си, а целината е богата на този елемент. Когато не приемаме достатъчно натрий, чрез храната, той бива изсмукан от костите, което ги прави крехки и чупливи.


Авокадото и матката

авокадо матка
Авокадото е полезно за здравето на матката.

Авокадото и крушите са полезни за здравето и функционирането на матката и шийката на матката при жените и имат същата форма като тези органи. Съвременни изследвания показват, че приемът на едно авокадо седмично води до балансиране на хормоните при бременност, раждане и дори може да предотврати рак на шийката на матката. Интересно е, че периодът за отглеждане на едно авокадо е  9 месеца – точно колкото трае бременността при жената.


Смокините и тестисите

смокиня тестис
Смокините наподобяват мъжките тестиси.

Смокините са пълни със семена и растат по двойки. Твърди се, че те увеличават мобилността и броя на мъжките сперматозоиди и подобряват мъжката потентност.


Сладките картофи и панкреаса

сладки картофи панкреас
Сладките картофи помагат на панкреаса.

Сладките картофи наподобяват формата на човешкия панкреас и в действителност подобряват гликемичния индекс при хората, страдащи от диабет. Сладките картофи са мощен антиоксидант и подобряват здравето на много тъкани, системи и органи в тялото, в това число и функцията на панкреаса.


Маслините и яйчниците

маслини яйчници
Маслините наподобяват яйчниците.

Маслините подобряват функцията на яйчниците. Италиански учени доказали, че при жените, които приемат повече зехтин и маслини, рискът от рак на яйчниците е с до 30% по-малък.


Цитрусите и млечните жлези

цитруси млечни жлези
Цитрусите наподобяват млечните жлези.

Грейпфрут, портокали и други цитруси имат структура като тази на млечните жлези на женските гъдри. Те подпомагат здравето на тези органи и са полезни за лимфните пътища в тях.


Бананите като антидепресанти

банан усмивка
Бананът е като усмивка.

Бананът прилича на усмивка, нали?! Действително яденето на банани повишава нивото на серотонин (невротрансмитерът, който играе важна роля при регулирането на агресивността, телесната температура, настроението, съня, сексуалността и апетита) в нашия мозък и ни прави по-щастливи. Бананите неслучайно са наричани “антидепресанти”.


Лукът и кръвните телца

 

лук кръв
Лукът прилича на кръвните телца.

Лукът е като клетките в организма. Той пречиства всяка част на тялото от натрупани токсини и възобновява клетките. Дори сълзите, провокирани от рязането на лук са лечебни, тъй като “очистват” епителните слоеве на очите.


Джинджифилът и стомахът

джинджифил стомах
Джинджифилът подобрява работата на стомаха.

Джинджифилът прилича по форма на стомаха. Той подобрява храносмилането и забавя развитието на тумор на дебелото черво.


Гъбата и ухото

гъба ухо
Гъбата прилича на една конкретна част от тялото на човека – ухото.

Гъбите, разрязани през средата приличат на ухо. Те подобряват слуха, поради наличието на витамин D, който е полезен за малките костици в ушите и за преноса на звуците към мозъка.


Броколито намалява риска от рак

броколи ракови клетки
Броколито предпазва от рак.

Броколито е като скупчени на едно място ракови клетки. Изследване на US National Cancer Institute показва, че ежеседмичната консумация на този зеленчук намалява с до 45% риска от появата на тумор на простатата.


Женшенът и човешкото тяло

женшен
Женшенът като човешкото тяло.

Коренът от женшен има формата на човешко тяло, затова той се използва като холистично лекарство за почти всички болести.

*Натуропатията е алтернативна медицина, базирана на природосъобразния начин на живот, значението на билките и витамините за човешкия организъм и акупунктурата.


Вижте още… кои са най-мръсните и най-чистите плодове и зеленчуци

Отговор