Уникални поздрави при среща в различни точки на света

поздрави
Как се поздравяват хората по света?

На повечето места по света хората обикновено използват поздрави като „Добро утро“, „Добър ден“ и „Добър вечер“, когато се срещнат. Или подобни на тези изрази, с които всички сме свикнали и на никого не биха направили впечатление. Общоприето е също да се поздравяваме с ръкостискане, прегръдка и целувка. Целувките – различен брой и вид в зависимост от обичая на конкретната държава, но за тях ще си поговорим в някой следващ текст.

Освен изброените по-горе и добре познати ни начини да се поздравим, има точки от картата на Земното кълбо, в които можем да чуем и видим някои

наистина необичайни поздрави

Част от тях може да ни разсмеят, а други да ни накарат дълбоко да се замислим, заради философския им привкус.

Днес ще се спрем на най-впечатляващите поздрави при среща, на които попаднахме. Ще се радваме, ако и вие знаете някой подобен да го споделите с нас в мястото за коментари под текста или на нашата Фейсбук страница.


                                                       ИНДИЯ и НЕПАЛ

Популярният поздрав Namaste (Намастѐ), който вероятно сте чували многократно и се използва при среща, сбогуване, както и в началото и края на дадена йога сесия или медитативна практика, се превежда от санскрит като

„Божественото в мен приветства и се свързва с божественото в теб“

поздрави
Индийският поздрав – Намасте, всъщност има изключително дълбок смисъл.

Впечатляващ поздрав, не мислите ли?!

Съществуват и други тълкования на популярния индийски израз:

Почитам духа в теб, който е и в мен;

Твоята душа и моята душа са едно;

Почитам онази част от теб, в която живее цялата Вселена, онази част от теб, в която са любовта, честността и мира. Когато ти и аз сме на това място, ние сме едно.

Изговарянето на свещената за индийците фраза винаги е придружено и с лек поклон със събрани пред сърцето в молитвен жест длани.

Има и специален ритуал, чрез който младите индийци показват уважение към по-възрастните при среща. Те се покланят до земята и докосват с ръце краката на по-възрастните при среща.


ТИБЕТ

В Тибет хората си разменят поздрави при среща

като се плезят един на друг

Тази традиция възниква през 9-ти век след управлението на император Ланг Дарма. Легендите разказват за него, че имал рога на главата и черен език. Той бил анти-будист и се твърди, че е убил собствения си брат. След смъртта му хората в Тибет вярвали, че царят се е преродил, и за да докажат, че те не са Ланг Дарма се плезели. Тоест показвали, че езикът им не е черен, а розов. Постепенно плезенето се превърнало в свещен ритуал и днес е сред обичайните поздрави при среща, показващи голямо уважение.


ГРЕНЛАНДИЯ

Когато обитатели на снежния остров се срещат навън, те често се поздравяват с т. нар.

ескимоска целувка

На езика на инуитите (ескимоси, населяващи Гренландия, Канада и Аляска) този уникален поздрав е известен под названието куник. Той представлява притискане на връхчетата на носовете и горните устни на двамата срещнали се човека. Тъй като куникът е част от определяните като нееротични, но все пак интимни ритуали, той най-често се изпълнява при среща между близки приятели, членове на семейството или други роднини.

Тази практика е разпространена под разнообразни форми и сред други народи в различни краища на света.


ФИЛИПИНИТЕ

На Филипините съществува обичай, когато млад човек срещне по-възрастен от него, да го поздрави по следния уникален начин:

да се поклони пред него, хващайки дясната му ръка и да

притисне кокалчетата на пръстите му

към челото си.

Младежът казва думите Мано по, преди да извърши този поздрав. Мано буквално означава ръка, а по – уважение, но в действителност изразът се превежда като „Бихте ли ми дали ръката си, моля!“.

Филипинската практика е известна под наименованието Kamusta (Камуста).


ТАЙЛАНД

поздрави
В Тайланд хората се поздравяват със събрани в молитвен жест длани и лек поклон с главата.

В Тайланд един от най-често срещаните поздрави е слепването на дланите – като при молитва, правенето на лек поклон напред с главата, при който

палците докосват брадичката

а останалите пръсти челото.

Този жест означава много неща в Тайланд, но най-вече се използва като заместител на Добро утро, Добър ден и Добър вечер.


МАРШАЛОВИТЕ ОСТРОВИ В МИКРОНЕЗИЯ

На територията на Маршаловите острови в Микронезия начинът да поздравиш човека, с когото се срещаш, е като

повдигнеш веждите си

колкото е възможно по-високо.


КОСТА РИКА

Един от най-уникалните поздрави, на които можем да се натъкнем, обикаляйки практически или виртуално света, принадлежи на Коста Рика. Гражданите на Богатия бряг (както се превежда името на страната) се поздравяват често при среща с израза Pura Vida! Което в превод означава

“Чист живот!”

Интересен поздрав, не може да им се отрече.


ТУВАЛУ

Традиционният поздрав на полинезийския остров Тувалу включва притискане на лицето към бузата на другия човек и след това

дълбоко помирисване

Ако имате път натам, уверете се, че дъхът ви е свеж, както и, че хигиената ви е на ниво, защото ще бъдете щателно обследвани от местните жители.


поздрави
Вместо да кажат Добър ден, в Япония се покланят.

ЯПОНИЯ

В Япония хората се поздравяват най-често с поклон. Различните поклони могат да варират от леко кимване с глава напред, през дълбок поклон от кръста надолу и да достигнат до

поклон на колене

Колкото по-дълъг и дълбок е поклонът, който се изпълнява, толкова по-силна е степента на засвидетелстване на уважение и почит към човека, към когото е насочен.


НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Подобно на ескимоската целувка при инуитите, новозеландците  също си отдават поздрави като допитат носовете си. Разликата е в това, че маорите

потъркват носовете си

а не остават в статична поза. Освен това, те не долепят горните си устни, а челата си.


ЛИБЕРИЯ И БЕНИН

Един от начините да поздравиш някого в Либерия и Бенин е като

щракнеш с пръсти

поздрави
Пляскането с ръце е поздрав при среща в Зимбабве и Мозамбик.

Ако се сещате за ритуалните поздрави, които много тийнейджъри си разменят – здрависване, захващане пръсти в пръсти, щракване и чукване юмрук в юмрук, е, това е традиционния поздрав при среща в Либерия.


ЗИМБАБВЕ И МОЗАМБИК

В Зимбабве представителите на етническата общност Шона се поздравяват като

пляскат с ръце

Пляскането с ръце при среща е знак за уважение и почитание към човека отсреща.


БЪЛГАРИЯ

Понякога дотолкова сме приели нещата около нас за даденост, че не се замисляме за истинското им значение или послание. Такъв е например случаят с българския поздрав: ЗДРАВЕЙ!

Идва от остарелия глагол здравея и буквално всеки път, когато срещнем някого и го поздравим със: Здравей!, ние в действителност му казваме:

Бъди здрав!

И нашият поздрав никак не е лош, нали?!


Вижте още: Неписаните правила на поведение по света

Отговор