Вижте участничките в конкурса Мис СССР

0
Претендентките в първия конкурс за красота “Мис СССР” .

Конкурсите за красота, които се радват на огромна популярност на Запад и особено в Америка, са забранени в Съветския съюз през 1959 г.

През 1985 г., с настъпването на Перестройката, ситуацията коренно се променя. Идването на власт на 54-годишния тогава Горбачов, който е най-младият генерален секретар на ЦК на КПСС, е свързано с нови социални свободи за гражданите на СССР, в това число и отпадане на забраната за организиране на конкурси за красота.

С идването на Горбачов на власт отпада и забраната за организиране на конкурси за красота в СССР.
С идването на Горбачов на власт отпада и забраната за организиране на конкурси за красота в СССР.

През 1988 г. в Двореца на спорта Лужники в съветска Москва се провежда

първия конкурс за красота Мис СССР

Както може да се очаква, интересът към събитието е огромен. Билетите не се продават, а раздават на свои хора, а цялото събитие се предава на живо, без прекъсване, в продължение на шест часа по държавната телевизия.

Първата носителка на титлата Мис СССР е 16-годишната Юлия Суканова, която също така спечелва автоматично право да се яви на конкурса Мис Свят като представител на Съветския съюз. Но родителите ú категорично отказват да подпишат договора от нейно име и така участието ú в престижния конкурс пропада.

Когато Суканова навършва пълнолетие, тя емигрира в САЩ, където започва кариера на модел и основава компания за спортна екипировка.

julia
Първата “Мис СССР” е 16-годишната Юлия Суканова.

Конкурсът Мис СССР запазва името си в следващите три години до разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Снимките, които ще видите в галерията по-долу показват моменти от кратката му, но изключително любопитна история в петте години на съществуването му.

Вижте още: Странните автобусни спирки на бившия СССР

Отговор